Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | schrancz Erika | 7 hozzászólás
Napjainkban ismét egyre jobban terjed ez az ősrégi tartósítási mód, melynek számtalan előnye van. Olcsó, nem kell hozzá más, mint napfény, vagy meleg.Kis helyen is elfér, és nem kell attól tartalni hogy megromlik.
Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs, és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes bármilyen kis mennyiséget is megaszalni.
A szárítandó gyümölcsöket tisztítás darabolás után szűrőkanálban néhány percre fővő
vízbe tesszül - előfőzé - majd leszűrjük, és utáni szárítjuk, aszaljuk.
környezetünk
2011.09.28 | 16:57 Mikor és hogyan telepítsük növényeinket?
Ősszel
szinte az összes növényfajt sikerrel telepíthetjük. Kivételek
természetesen vannak. A fagyérzékenyeket inkább tavaszra hagyjuk, mivel
egy késő őszi ültetés, vagy ne adja ég, egy korán beköszöntő tél miatt
kevés idejük marad arra, hogy megfelelőképp begyökeresedjenek,
felkészüljenek a telelésre. Ilyen érzékeny növény a pampafű.
Ültetés szempontjából megpróbáltam nagyobb csoportokba szedni a növényeket.
|
|
Nevét a monda szerint Colchis városáról kapta, mely a város a méregkeverők hazája volt. Medea, a colchisi király leánya e növényt használta a mérgei készítéséhez. A hitrege szerint az őszi kikerics egyébként annak a bájitalnak földrehullot cseppjéből nőtt, melyet Medea 9 éjszakán át összegyűjtött hegyi virágokból készített, hogy vele férjének Jasonnak (Pherai tyranossa) apját, Aesont megfiatalítsa.
Évelő. A virágokat alul barna vagy világosabb színű hüvelyek veszik körül, amelyeken belül a jövő tavaszon kifejlődő 4-5 lomblevelet látjuk fejletlen állapotban.
13 éve | Rádiné Zsuzsa | 8 hozzászólás
Ennél egyszerűbb mártás(?) nincs. Vagyis én nem ismerek olyat, amihez a vízen és són kívül egy összetevő kell, meg egy kis keverés, és már készen is van.
A
román konyha egyik remeke ez a pofonegyszerű kiegészítő. Merthogy
igazándiból nem is mártás, viszont lének nevezni ezt a nagyszerű
találmányt mégsem lehet. Halak, húsok, levesek, szóval majdnem minden
mellé kínálják, az éttermekben úgy hozzák ki, mint máshol a
só-bors-paprikát, meg az ecet-olajat.
13 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
KLEOPÁTRA DIÓS KARAMELLÁJA
Kleopátra (i.e. 69-30) Egyiptom mesés királynője volt.
Olasz kutatók, akik a rómaiak történetét első kézből ismerik, kiderítették, hogy Antoniust nem a szépségével hódította meg, hanem diós karamellájával, ami ellenállhatatlan volt. Íme a recept, a mai mértékegységekre átszámítva.
Hozzávalók:
50 g mandulaliszt
100 g cukor
1-2 kanál narancslé
30 db feles dióbél
A mandulalisztet a fele cukorral és kevés narancslével sűrű tészta állagúra keverjük.
Kefevirág
A kefevirág nevet nyilván körkörösen álló porzószálainak tömege után kapta, amely üvegmosó kefére emlékeztet. Sziromlevelei jelentéktelenek, a porzószálak azonban színesek, leggyakrabban vörösek, de vannak többek közt fehér, sárga, rózsaszín, lila színű fajok is. Mérsékelt éghajlatunk alatt késő tavasszal-koranyáron virágzik. Októberben előfordulhat másodvirágzás is. Toktermésének rekeszeiben apró magok fejlődnek, amelyek gyakran csak a növény pusztulása után nyílnak fel, lehetővé téve, hogy a magvak elszóródjanak.
LEANDER
Magyarországon jelenleg a leander (nerium oleander) az egyik legkedveltebb dézsás növény. A könnyű nevelhetősége, és a viszonylagosan egyszerű szaporíthatósága révén könnyen elterjedt hazánkban és elmondható, hogy ebből a növényből a kertészeti árudák, a faiskolák, és a barkácsáruházak kertészeti részlegei is jelentős készleteket forgalmaznak a fő vegetációs időszakban.
A leanderen több betegség is előfordulhat, viszont mindezek közül a legfélelmetesebb az ún. leanderrák, vagy olajfarák néven ismert betegség, amely egy ill.
Kínai selyemkóró
A kínai leander másnéven selyembokor (selyemkoró) (Asclepias curassavica) évelő kis bokor, a trópusokról származik. Feltűnően élénkszínű piros-sárga virágfürtjeivel díszít. Sokan leandernek nézik, ahhoz hasonló levele miatt. Nyáron kertbe kiültethető, de tartható cserépben vagy dézsában is. Télen 10-15°C-on, világos pincében átteleltethető. Magjait januárban ültesse el laza szerkezetű földbe, tartsa meleg 20-25°C-os helyen, ilyen melegben indul a csirázás és tud gyökeresedni a növény.
13 éve | schrancz Erika | 3 hozzászólás
MINDEN, AMIT A SZŐLŐRŐL TUDNI ÉRDEMES
Tudtátok-e, hogy a kék szőlő nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is? Köszönhető ez többek között a bogyó héjrészében és magjában falhalmozódó antioxidánsnak, a rezveratrolnak. Erről a C- és E - vitaminnál is hatékonyabb antioxidánsról korábban azt hitték, csak a vörösborban található meg, ám kiderült, hogy ez a természetes anyag sok növényben előfordul, mégis a szőlő az egyike a legjobb nyersanyagforrásának.
13 éve | Abi Karam Samirné Marika | 4 hozzászólás
Lógasd fejjel lefelé, avagy a lebegő kaspó
2011. augusztus 18.
Myreille
Nem
sci-fi, hanem földi valóság. Fejjel lefelé fordított kaspók és benne
burjánzó növények. Design a javából, sőt öntözni is egyszerűbb.
A
Boskke Sky Planter első pillantásra éppen olyan, mint bármelyik kaspó,
azonban rendeltetésszerű használat esetén fejjel lefelé lóg, akárcsak
benne a növény. A látvány megdöbbentő és figyelemfelkeltő.
A
meglepetésen túl a felfordított kaspónak célja van.
Nem lehet minden nemes rózsát dugványról szaporítani, nem mindegyik
gyökeresedik meg kellőképpen vagy nem mindegyik fejlődik saját gyökerén
kielégítően. Nagyon sok olyan fajta van azonban, amelyik saját gyökerén
jól díszlik, és még több gyökeret is hoz, mintha az alany gyökere
táplálná.
Bátran kísérletezzünk a szaporítással!
Fás dugvány
A tél folyamán beérett, tehát teljesen megfásodott vesszőket vágunk le.3-4 szemes dugványokat készítünk belőlül úgy, hogy közvetlenül a rügy (nódusz) alatt vágjuk le és a metszésfelületet éles késsel lesimítjuk.
A szakértők körében igen eltérő adatokat hallani arra
vonatkozólag, hogy hány faj él a Földön. Kétségtelen, hogy a pontos
adatok meghatározása szinte lehetetlen, holott igen fontos kérdés éppen a
fajok megőrzése szempontjából. A tudósok és politikusok, akik szeretnék
lassítani a fajok kihalásának ütemét, rejtélyes helyzettel
szembesülnek.
Senki sem tudja, hányféle növény és állat létezik összesen a
világon. A rovarkutatók úgy vélik, akár százmilliós is lehet a
természetben található fajok száma, állítja Jeff McNeely, a
Természetvédelmi Világszövetség, a WCU vezető tudósa.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás