Kertészet kert virágok növények: Diós sütemények a történelemben - A diós sütemények történelme

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

KLEOPÁTRA DIÓS KARAMELLÁJA

 

Kleopátra (i.e. 69-30) Egyiptom mesés királynője volt.

Olasz kutatók, akik a rómaiak történetét első kézből ismerik, kiderítették, hogy Antoniust nem a szépségével hódította meg, hanem diós karamellájával, ami ellenállhatatlan volt.  Íme a recept, a mai mértékegységekre átszámítva.

 

Hozzávalók:

 

50 g mandulaliszt
100 g cukor
1-2 kanál narancslé
30 db feles dióbél

 

A mandulalisztet a fele cukorral és kevés narancslével sűrű tészta állagúra keverjük. Kinyújtuk, a feles dióbelekkel beborítjuk. A cukor másik felét kevés narancslével keverve megolvasztjuk, karamellizáljuk. A folyékony karamellát levesszük a tűzről, és a diós mandulatésztára öntjük. Kihűlés után szervírozhatjuk.

 

DIÓ AZ ANTIK RÓMÁBAN

 

A rómaiaknak nemcsak a dió latin nevét köszönhetjük, hanem az első diós datolyacsemege leírását is, aminek a neve dulcia domestica - házi édesség - volt. Eszerint a datolyák magját kivágták, helyére dióbelet tettek. A datolyákat kívülről megsózták, majd mézben megpirították. Azt mondják, a mézet előzőleg felfőzték, ezt nem tudom. Másik forrás szerint pedig a datolyákat nem pirították, hanem mézben főzték. Mindenesetre érdemes kipróbálni.

A rómaiak egyébként változatos ételekben, süteményekben használták fel a diót. Gyakran sütötték péksüteményekbe, mazsolával együtt pedig kalácsba.

 

NUGÁT

 

A nugát ugyancsak történelmi értékű diós édesség. (Ne hasonlítsuk az e néven nálunk kapható termékekhez.)

Eredeti francia találmány volt. Az 1500-as évek vége felé történt, hogy egy francia úriember, bizonyos Olivier de Serres vendégségbe hívta a barátját. Hogy méltóképpen vendégelje meg, a szakácsnőjével újfajta édességet készíttetett, aminek a receptje abból állt, hogy mindent bele kell tenni, ami a környéken terem és finom. Így összekevertetett diót mandulával, levendulamézzel, gyümölcscukorral, tojásfehérjével, és vaníliával ízesítették.

Az édesség nevét a dióról latinul NUX GATUM-ként adta meg, ez alakult később nugáttá.

 

Elkészítése:

 

Gyümölcscukorból, répacukorból és mézből szirupot készítünk, ebbe habbá vert tojásfehérjét keverünk. Még meleg állapotban vaníliával, eperrel, pisztáciával ízesíthetjük. (Akár mind a hárommal.) Diót adunk hozzá. Négyzet vagy téglalap alakú falap köré magasított peremet szögelünk. A meleg masszát a falapra fektetett egy réteg ostyára öntjük, kihűlés után nagyobb kockákra vágjuk. A darabok, kockák alakja változatos lehet, ennek is díszítő hatása van.

Sajnos, az eredeti nugátról sincs fényképem, már csak azért sem, mert a Lumiere fivérek később születtek.

 

CUGNA

 

Ma már a XX. század is történelem. Ki emlékszik ma már II. Viktor Emánuel olasz királyra?

 

Pedig emlékezhetnénk, hiszen az ő érdeme, hogy nem merült feledésbe az olasz földön a reneszánsz kortól ismert Cugna nevű diós édesség, aminek nagy kedvelője volt. A Cugna tulajdonképpen vegyes gyümölcsbefőtt, dióval. Azt mondják, igen jól megy hozzá a gesztenyelisztből készült lepény, ahogy az olasz parasztok ették az 1700-as években. Tipikus őszi, szüreti csemege.

 

Hozzávalók:

 

1,5 l must
30 dg füge
30 dg tisztított birsalma
30 dg körte
15 dg feles dióbél
10 db mogyoró
kevés szegfűszeg, fahéj

 

Igen gyenge lángon tesszük fel főni a mustot. Addig főzzük, amíg a felét el nem fővi. Ez kb. 12 óra alatt következik be. Kisebb darabokra vágjuk a fügét, a birsalmát és a körtét, és a mustba tesszük. Ugyancsak hozzáadjuk a feles dióbeleket, az egész mogyorókat, és fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Mintegy félórán át főzzük a gyümölcsöket, és amikor levesszük a tűzről a gyümölcsbefőttet, melegen üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk.

 

HAZAI DIÓS CSEMEGE

 

A hazai, tiszaháti diótermő táj népének étrendjébe szervesen beépült a dió változatos fogyasztása, minden esetben édesen, csemegeként.

Kelt tészták töltelékében, főtt tészta ízesítőjeként.

Jellemző tiszaháti édesség volt a szilvamag helyére dugott féldió, a szilvát diósan aszalták le.

A zölddió-befőtt is hagyományos magyar termék.

 

ASZALTSZILVÁBAN DIÓ

 

A kímélő gazdálkodásból származó gyümölcsöt kímélő módon dolgozzuk fel. Az aszalt gyümölcsöket házi készítéssel, eredeti vályog aszalóházban, fa kasokon (aszalótálca) készítjük. Alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig aszalva készül, ami garantálja a gyümölcs "értékeinek" megmaradását. Semmilyen hozzáadott anyagot nem használunk.

 

A szilva magja helyett egy-egy negyed diószemet teszünk és együtt aszaljuk. Összetevők: Besztercei szilva, Milotai dió

 

ZÓLDDIÓ- BEFŐTT

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 kg lehetőleg egyforma nagyságú zöld dió
  • 2 evőkanál 100%-os ételecet
  • kb. 1,5 l víz
  • 1 kg cukor
  • 8-10 db szegfűszeg
  • fél-fél narancs és citrom héja
  • 0,5 dl rum

 

Elkészítés:

 

A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Épp ezért egyet vágjunk félbe, mielőtt leszednénk a fáról a szükséges mennyiséget. Ha nem akad meg a kés a héjában, csak akkor jó.
Jól megmossuk a diókat, majd vastag tűvel átszúrkáljuk, és lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és 10-14 napig ebben áztatjuk, egészen addig, míg a dió megfeketedik. Fontos, hogy ezalatt naponta kétszer is cseréljük rajta a vizet!
Ezután a diót kb. 1 liter - ecettel ízesített - vízben, a forrástól számított kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A cukorból és 4 dl vízből sűrű szirupot főzünk, habját eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a szegfűszeget meg a citrusok reszelt héját. A diót leszűrjük, a szirupba szórjuk, kevergetve 5 percig főzzük, majd 1 napon át állni hagyjuk. Ezt a műveletet, hogy főzzük, majd állni hagyjuk, még kétszer megismételjük. A harmadik napon a diót a szirupból kiszedjük, és széles szájú üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, a rummal ízesítjük, a dióra öntjük, végül jól lezárjuk.

 

Megjegyzés:

Az időjárástól függ, hogy milyen gyorsan érik a dió, ezért résen kell lenni már május végétől. Június végére már túlérett befőtt szempontból.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu