Kertészet kert virágok növények: A MUJDEI, AZAZ MUZSDÉJ

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Ennél egyszerűbb mártás(?) nincs. Vagyis én nem ismerek olyat, amihez a vízen és són kívül egy összetevő kell, meg egy kis keverés, és már készen is van.

A román konyha egyik remeke ez a pofonegyszerű kiegészítő. Merthogy igazándiból nem is mártás, viszont lének nevezni ezt a nagyszerű találmányt mégsem lehet. Halak, húsok, levesek, szóval majdnem minden mellé kínálják, az éttermekben úgy hozzák ki, mint máshol a só-bors-paprikát, meg az ecet-olajat.

A muzsdéj nem más, mint összetört fokhagyma és só keveréke vízzel hígítva. Legalábbis ezt hittem eddig, és saját fejlesztésű receptünket készültem megosztani, amikor fellapoztam egy könyvet.

Radu Anton Roman munkája, a Román fogások, borok és szokások című könyv a szomszéd ország konyháját mutatja be régióról régióra haladva. Olvasmánynak is remek, minden receptet történetek kísérnek. Ha van, a szerző elmeséli a kapcsolódó népszokásokat, hiedelmeket. Ebből a könyvből (is) kiderül, mennyire változatos a román konyhaművészet, amiből az éttermek általában sajnos igen keveset mutatnak, kínálnak.

Szóval megnéztem, hogy Roman mit ír a muzsdéjról, és meglepődtem. Pontosan hatféle receptet közöl, és mondanom sem kell, mindegyik nagyon más. Előre szólok, egy ideig fokhagymaszagú leszek:)

A muzsdéj legszegényesebb változatában, amivel az éttermekben is találkozhatunk, nincs más, mint fokhagyma és só, vízzel felöntve.

Ezzel a lével aztán locsolgatjuk a húst, halat, krumplit, puliszkát, azaz tulajdonképpen bármit. Szárazabb ételek mellé különösen ajánlott, picit puhítja, lazítja azokat, de a pacallevesnek is elmaradhatatlan kísérője, és az egyszerű sült krumplit is nagyon feldobja.



Hozzávalók az alaphoz:

Minimum három-négy fokhagymagerezdet összetörünk, és egy kevés durvább sóval addig keverjük, amíg ragacsos krémet nem kapunk.

Egyszerű muzsdéj
Az alapot felöntjük egy kis kávésbögre vízzel, és összekeverjük.

Mogyorós muzsdéj
Roman puliszka mellé ajánlja.

Egy bögre darált mogyorót ledarálunk, és összekeverjük a zúzott fokhagymával, ha kell még sózzuk, és kevés vízzel hígítjuk. Ez sűrűbb lesz, mint a sima muzsdéj.

Paradicsomos muzsdéj
Dobrudzseában, a tengerparton a halászok - valószínű görög hatásra - már paradicsomos fokhagymakrémmé fejlesztették a muzsdéjt. Elkészítik az alapot, majd darált paradicsommal és erőspaprikával keverik össze, egy kis ecettel ízesítik, majd hozzáöntenek egy kanál forró olajat, és apróra vágott petrezselyemzölddel szórják meg.

Kapros muzsdéj
Olténiában minden rendes családban az alaphoz kevernek egy-egy kávéskanál olajat és ecetet, valamint egy evőkanál apróra vágott kaprot.

Kapros, joghurtos muzsdéj
Calafaton, a Duna mentén - szintén déli hatásra -, a zúzott, sós fokhagymához apróra vágott kaprot és joghurtot kevernek.

Szász muzsdéj
Az erdélyi szászoknak szintén saját muzsdéjuk van. Ők az alapot másfél deci tejföllel keverik el, egy-egy kávéskanál almaecettel és mézzel, majd apróra vágott, friss, vagy ecetben eltett tárkonnyal ízesítik.

Saját muzsdéj
A saját fejlesztésű recept alapján az alaphoz keverünk még egy kávéskanál mustárt, és ezt öntjük fel vízzel.

Most sima, mustáros és szász muzsdéjt készítettem. Gőzölt halat ízesítettünk vele, és bármennyire imádom a legegyszerűbb változatot, a mustáros, valamint a tárkonyos-tejfölös fogyott el h

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sályi Tiborné Erzsike üzente 12 éve

Nagyon jól hangzik ez a mártás! Ki fogom próbálni! Gratulálok:

Válasz

Kígyós Sándorné Katalin üzente 12 éve

Nahát , ezeket kikell próbálnom!!!!!!

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Kedves József!
Egészen megható a gondoskodása. Köszönöm szépen figyelmességét! :-) :-) :-) Hiszen már kóstoltam hasonló öntetet!
Van egy jó kombináció, amit ismerek, ahogyan az isztriai tengerparton készítik: rostonsült tintahal, zúzott fokhagymából, jó sok petrezselyemmel és olívaolajjal készült öntettel. Mellé természetesen karcos vörösbor illik. Vagy 30 éve ettem utoljára, de akkor még nem találtam olyan émelyítőnek a szagát.
Mi tagadás, valóban kissé válogatós vagyok, de azt gondolom, ez nem feltétlenül negatív jellemvonás.

Válasz

dan jozsef üzente 12 éve

Kedves Kornélia,
maga nem evett foghagymát,ezért finnyáskodik.Nálunk,Erdélyben járja mondás,hogy büdös ,de jó.
Kostólja meg.
Dán József

Válasz

OSVÁTH ILONA üzente 12 éve

Az enyém egészen finom és közkedvelt családomban:az alaphoz,amelynek csak olajjal való kikeverése után majonézhoz hasonló állaga lesz ,én finom tejfölt keverek.Ebbe mártogatunk mindenféle húst,krumplit./erdélyi magyar vagyok!!/

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Lányok, mindent elhiszek, mindent megengedek, de én maradok a csípős paprikánál. :-) Foghagymaszaggal ki lehet engem üldözni a világból.

Válasz

Fábiánné Domokos Tünde üzente 12 éve

Kedves Marika!
Mi ezt az alapot sültpaprikára szoktuk tenni.Nálunk buzsdé a neve.Tünde

Válasz

Both Mária üzente 12 éve

Az áttört fokhagyma gerezdeket sóval habosra kavarom,egy kis ecet,pici cukor,ami megszeliditi,néha egy kis olaj is és viz.Néha tejfellel keverem össze.Van amikor fehér borral.Szóval rengeteg változata van.Kinek,hogy izlik.Télen sárgarépát reszelek bele apró lyukú reszelőn,olajjal és ecettel nagyon szeretjük dinsztelt krumpli mellé.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu