Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ennél egyszerűbb mártás(?) nincs. Vagyis én nem ismerek olyat, amihez a vízen és són kívül egy összetevő kell, meg egy kis keverés, és már készen is van.
A
román konyha egyik remeke ez a pofonegyszerű kiegészítő. Merthogy
igazándiból nem is mártás, viszont lének nevezni ezt a nagyszerű
találmányt mégsem lehet. Halak, húsok, levesek, szóval majdnem minden
mellé kínálják, az éttermekben úgy hozzák ki, mint máshol a
só-bors-paprikát, meg az ecet-olajat.
A muzsdéj nem más, mint
összetört fokhagyma és só keveréke vízzel hígítva. Legalábbis ezt hittem
eddig, és saját fejlesztésű receptünket készültem megosztani, amikor
fellapoztam egy könyvet.
Radu Anton Roman munkája, a Román
fogások, borok és szokások című könyv a szomszéd ország konyháját
mutatja be régióról régióra haladva. Olvasmánynak is remek, minden
receptet történetek kísérnek. Ha van, a szerző elmeséli a kapcsolódó
népszokásokat, hiedelmeket. Ebből a könyvből (is) kiderül, mennyire
változatos a román konyhaművészet, amiből az éttermek általában sajnos
igen keveset mutatnak, kínálnak.
Szóval megnéztem, hogy Roman
mit ír a muzsdéjról, és meglepődtem. Pontosan hatféle receptet közöl, és
mondanom sem kell, mindegyik nagyon más. Előre szólok, egy ideig
fokhagymaszagú leszek:)
A muzsdéj legszegényesebb változatában,
amivel az éttermekben is találkozhatunk, nincs más, mint fokhagyma és
só, vízzel felöntve.
Ezzel a lével aztán locsolgatjuk a húst,
halat, krumplit, puliszkát, azaz tulajdonképpen bármit. Szárazabb ételek
mellé különösen ajánlott, picit puhítja, lazítja azokat, de a
pacallevesnek is elmaradhatatlan kísérője, és az egyszerű sült krumplit
is nagyon feldobja.
Hozzávalók az alaphoz:
Minimum három-négy fokhagymagerezdet összetörünk, és egy kevés durvább sóval addig keverjük, amíg ragacsos krémet nem kapunk.
Egyszerű muzsdéj
Az alapot felöntjük egy kis kávésbögre vízzel, és összekeverjük.
Mogyorós muzsdéj
Roman puliszka mellé ajánlja.
Egy
bögre darált mogyorót ledarálunk, és összekeverjük a zúzott
fokhagymával, ha kell még sózzuk, és kevés vízzel hígítjuk. Ez sűrűbb
lesz, mint a sima muzsdéj.
Paradicsomos muzsdéj
Dobrudzseában,
a tengerparton a halászok - valószínű görög hatásra - már paradicsomos
fokhagymakrémmé fejlesztették a muzsdéjt. Elkészítik az alapot, majd
darált paradicsommal és erőspaprikával keverik össze, egy kis ecettel
ízesítik, majd hozzáöntenek egy kanál forró olajat, és apróra vágott
petrezselyemzölddel szórják meg.
Kapros muzsdéj
Olténiában
minden rendes családban az alaphoz kevernek egy-egy kávéskanál olajat
és ecetet, valamint egy evőkanál apróra vágott kaprot.
Kapros, joghurtos muzsdéj
Calafaton, a Duna mentén - szintén déli hatásra -, a zúzott, sós fokhagymához apróra vágott kaprot és joghurtot kevernek.
Szász muzsdéj
Az
erdélyi szászoknak szintén saját muzsdéjuk van. Ők az alapot másfél
deci tejföllel keverik el, egy-egy kávéskanál almaecettel és mézzel,
majd apróra vágott, friss, vagy ecetben eltett tárkonnyal ízesítik.
Saját muzsdéj
A saját fejlesztésű recept alapján az alaphoz keverünk még egy kávéskanál mustárt, és ezt öntjük fel vízzel.
Most
sima, mustáros és szász muzsdéjt készítettem. Gőzölt halat ízesítettünk
vele, és bármennyire imádom a legegyszerűbb változatot, a mustáros,
valamint a tárkonyos-tejfölös fogyott el h
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!