Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Böjt-40 nap húsvétig.
A naptár szerint beköszöntött a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák. A következőkben néhány tanácsot szeretnénk adni, hogy milyen munkák várnak ránk márciusban a kertben.
Kerti munkák - március
Virágok és társaik
A dézsás- és cserepes növények átültetésének ideje |
|
|
8 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Petrezselyem: ízében az ereje. Vagy mégsem?
A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Annyira ismert, hogy szinte nem is veszünk tudomást róla. Bezzeg, ha nem lenne?
Belső értékek
Bár elsősorban íze miatt fogyasztjuk, kedvező mellékhatásként elmondható a petrezselyemről, hogy vitaminban gazdag növény. Annak ellenére, hogy alapvető alapanyag a konyhában és egy igazi húsleves, a rizs illetve az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban beleásni magunkat és megtudni mit rejt valójában.
Babapiskóta egyszerűen nagyszerűen.
A babapiskóta piemontei kekszkülönlegesség.Több néven is felbukkan a gasztronómia történetében:a középkorban savoiradiként találkozhatunk vele.Nevét az olasz királyi családról,a Savoyaikról kapta.A kultúrtörténeti írások szerint az angolszász ladyfinger elnevezést annak köszönheti a piskóta,hogy a kisült példányokról hölgyek ujjára lehet asszociálni,bár az esetek nagy többségében a babapiskóta mérete egy jól megtermett súlyemelő ujjával vetekszik.
Almás töltelék:
2 db közepes alma
1,5 dkg margarin
1 kávéskanál finomliszt
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
Fahéjas-cukros töltelék:
5 dkg margarin
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Tészta:
28 dkg finomliszt
4,5 dkg margarin (olvasztott)
1 evőkanál kristálycukor
3 teáskanál sütőpor
1 db alma reszelve (pépesítve)
6 dl tej
1 db tojás
csipetnyi só
Öntet:
2,5 dkg margarin (olvasztott)
5 dkg porcukor
1 evőkanál méz
kevés tej (ha esetleg túl sűrű az öntet)
Elkészítés:
Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és vajazzunk ki egy nagyobb méretű tepsit.
Krumpli:nincs élet nélküle.
Olcsó,jó ízű,sokáig eltartható,mindig van otthon,sokféleképpen felhasználható.Kedvező élettani tulajdonságainak köszönhetően akár krumplin is lehetne élni,főként,ha ízletesen,változatosan készítjük.
Sütőben,olajban,tepsiben sütve,főzve,burgonyapüréként;paprikás krumpli,rakott krumpli,rösti,sztrapacska,burgonyasaláta,tócsni,gnocchi formájában-és még hosszan lehetne folytatni a sort,hogyan is készítjük a burgonyát,kolomprét,pityókát.A világ szinte minden sarkában találunk népszerű burgonyás fogást.A krumpli sülhet ropogósra,főhet krémesre,lehet előétel,főétel,és desszerthez is felhasználható.
Bámia: meleg kedvelő,de nálunk is ígéretes.
Kedves bácskai hobbikertészek a koleszterin szegény étrend kapcsán kérték,hogy ismertessük az okra nevű zöldséget.Mint elmondták,Boszniában zarándokúton járva,Medugorje és a Neretva folyó deltája környékén,éttermekben és szállásadóiknál fogyasztottak ilyet.Ott a Balkánon bámia a neve.Rendszerint tepsiben lerakva sütik paradicsommal,vagy kirántva,de lecsót és pörköltet is készítenek belőle.Termése kinézésre emlékeztet a paprikára,bár húsának és magvainak az íze inkább olyan mint a cukkinié és a zöldborsóé.
Ha nagyon hideg időt mond az előrejelzés, jobb ha időben megvédjük korán virágzó és gyenge növényeinket, ezért takarjuk be őket valamilyen ruhaanyaggal. Amint az idő újra felmelegszik, vegyük le róluk a védő réteget.
Aktuális kerti munkák - február
A kerti munkák esetében szinte lehetetlen örök érvényű aktuális munkanaptárat készíteni, ugyanis a kerti teendők ideje mindig az időjárás alakulását követi.
Fánk minden mennyiségben.
Farsang idején még az is tanulmányozni kezdi a fánk sütés rejtelmeit,aki különben a pékségben veszi meg a kávé mellé való fánkot.
A farsangi fánk története egyes források szerint Bécsben kezdődött.
Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt,a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését.Egyik nap a kenyér nem készült el idejében.A vásárlók addig zúgolódtak,míg a pékné kijött a sodrából,és valakinek a fejéhez akarta vágni egy kenyértésztát ám elvétette a célt,és a tészta a kályhán lévő,forró zsírral teli lábasba pottyant,majd pár perc alatt aranybarnára sült.
Zöld fűszer az ablakban.
A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.
Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás