Kertészet kert virágok növények Blog: 2014. május

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Régebbi cikkek

Még régebbiek 

Kertészkedjünk együtt hírei - 2014. május

 

A meteorológusok óvatos emberek, nemigen bocsátkoznak hosszú lejáratú jóslásokba arról, hogy lesz-e nyáron elegendő csapadék.

 

Fognak-e szomjazni, hervadozni, lankadozni a kertek fái, virágai, veteményei. Nem tudjuk a jövőt.. Pedig, amint azt Te is jól tudod, kedves Húgom, az intenzíven művelt kertekben elengedhetetlen az öntözés a természetes csapadék kiegészítésére, és persze permetezésre sincs mód víz nélkül.

Utolsó hozzászólás

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Igen hasznos tanácsok, én is esővizimádó vagyok, és gyüjtenénk is csak nincs mit.
GYURI Bácsinak nagyon jó egészséget kivánok.

Tovább 

Gyümölcsöskertjeink legkedvesebb és leghasznosabb rovarvendégei a háziméhek. Magyarországon a méhészkedésnek a házak körül nagy múltja van; a legtöbb méhész szórakozásból, amatőr módjára foglalkozik e hasznos rovarok tenyésztésével.

 

 

meh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A méz nagyon ízes és egészséges táplálék. Noha a mi éghajlati és környezeti viszonyaink nagyon is alkalmasak a méhészkedésre.

Utolsó hozzászólás

Rádiné Zsuzsa üzente 10 éve

Amit a mézről tudni kell:
- magas szénhidrát tartalmának köszönhetöen a leghatékonyabb természetes energiaforrás
- 80 %-ban szőlőcukorból, és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet, ezért a legjobb, ha édesítésre répacukor helyett mézet használunk
- rendkívűl gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
- vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
- kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a külömböző betegségek leküzdésében is
- a méz szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
- a vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
- a sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
- a száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát
- magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav

A méz rendszeres fogyasztása elősegíti a vérképződést, gyarapítja az immunrendszer vérképző sejtjeit. Belsőleg 1 - 3 evőkanál pótolja a cukrot, nyugtat. Külsőleg jó sebelzárást biztosít.
Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatásást enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz.

Méz, fahéj - Jó, tudni!

A kanadai World News hetilap egyik számában jegyzéket készített azokról a betegségekről, amelyek mézzel és fahéjjal kezelhetők. Többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá tesz...

*Szívbetegség: A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát.

*Artritisz: Az ízületi kopásban szenvedő betegek reggel, délben és este egy pohár meleg vízbe tegyenek két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. A krónikus artritisztől is megszabadulhatnak, ha rendszeresen fogyasztják. A copenhaveni egyetemen végzett felmérés szerint 200 beteg közül az ital fogyasztása után 73 beteg teljesen megszabadult a fájdalomtól, és azok, akik nem tudtak járni, fájdalom nélkül közlekedtek.

*Hólyagfertőzés: Egy pohár langyos vízbe tegyen két kanál mézet és egy kanál törött fahéjat. Megszünteti a húgyhólyag és a húgyutak fertőzését.

*Fogfájás: Öt kanál mézet keverjen össze egy kanál törött fahéjjal, naponta háromszor tegyen a masszából a fájós fogra. A fájdalom elmúlik.

*Koleszterinszint: Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen öszsze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken. Ha naponta fogyaszt mézet, megakadályozza a koleszterinszint emelkedését.

*Megfázás: Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet.

*Gyomorpanaszok: A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.

*Az immunrendszer erősítése: A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok, baktériumok ellen. A mézben nagyon sok vitamin és vas van. Rendszeres használata erősíti a fehér vérsejteket a baktériumokkal és a vírusokkal folytatott harcban.

*Nehéz gyomor: Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.

*Nátha: Spanyol tudósok rájöttek, hogy a méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit.

*Pattanás: Három kanál mézet és egy kanál fahéjat keverjen össze. Lefekvés előtt kenje be vele a pattanásokat, majd mossa le meleg vízzel. Ha naponta elvégzi ezt a műveletet, egy héten belül eltűnnek a pattanások.

*Bőrfertőzés: A méz-fahéj páros gyógyítja az ekcémát, az övsömört és a bőrfertőzés minden formáját.

*Fogyás: Reggel éhgyomorra fél órával a reggeli előtt, este pedig lefekvés előtt igyon meg egy mézes fahéjas italt. Rendszeres fogyasztása csökkenti a súlyt a rendkívül kövérek esetében is. Még akkor is megakadályozza a zsír lerakódását, ha nagyon zsíros ételeket fogyaszt.

*Krónikus fáradtság: A testi erőt legjobban, a mézben lévő cukor regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

Legismerteb fajtamézeink és hatásai
Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsavtúltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékonymarad.

Aranyvesszőméz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertőtlenítő.
Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színű, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomruaknak is ajánlott.
Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.
Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. íze pikánsan kesernyés. Fogyasztás víszérpanaszoknál és trombózisok megelőzésére javaslott.
Hajdínaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erősítő hatású. Rendszeres fogyasztása előnyösen hat a bőrképződésre.
Harmatmézek: sötét, barnás-fekete színű, fűszeres ízű mézek, tölgy-, fűz-, fenyőfákról származnak. Jó immunerősítő, roboráló, veseműködést serkentő mézek.
Hársméz: kellemes ízű, fűszeres méz, amely légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízű, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erősítő.
Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megörzi. Álmatéanságra, veseproblémákra ajánlatos.
Lóhereméz: halványsárga, zsírszerű méz. Főként érzékeny gyomruaknak ajánlott.
Medvehagymaméz: kevésbé kristályosodó, pikáns ízű, fűszeres gyógyméz. Kiváló görcsoldó és idegnyugtató.
Mentaméz: zamatos, világoszöld színű, sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentő, puffadást csökkentő, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.
Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színű, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.
Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémyzínű méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.
Selyemkóróméz (vaddohányméz): kiváló aromájú, fűszeres ízű csemegeméz.
Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Trombózismegelőző hatású.
Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.
Vöröshagymaméz: sárágás szímű, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint,
enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden talakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.
Kalória értéke rendkívül nagy.
Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb.
Ezek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban.
A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különböző arányban találhatók meg benne.
A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat.
Ezek az enzimek: kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz.
Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is.
Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő, baktériumölő hatása is. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
A mézben lévő hormonok óvják a vesét és a májat.
A legújabb kutatások szerint vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik.
Tévhitek

1. Az a jó méz, mely folyékony. A méz kristályosodási hajlamát a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) aránya szabja meg. Az előbbi elősegíti, az utóbbi gátolja. Az akácméznél a fruktóz-glükóz arány 1,4-1,7 : 1 között mozog, ezért marad sokáig folyékony. A repceméz egy hónap múlva már ikrás, azaz kristályos. Ilyenkor egyedül a méz halmazállapota változik, semmi más. A fogyasztók ezt gyakran "cukrosodásnak" vélik, és azt hiszik hogy a méhész cukrot tett a mézbe.
A fejlett egészségkultúrával rendelkező skandináv országokban a sűrű, krém-mézet részesítik előnyben, mert ezt nem kell hőkezelni, nem folyik le a kenyérről, könnyen kenhető. Ha a megsűrűsödött mézet újra folyékonnyá szeretnénk tenni, állítsuk az üveget 40 fokos vízfürdőbe. Csak annyit olvasszunk fel, amennyit hamarosan elfogyasztunk, mert a felmelegített méz rövidebb ideig őrzi meg értékes anyagait.
2. Az üveg címkéjén különböző dátumokat olvashatunk: eláll 6 hónapig, egy évig. Tévedés, ez a kitűnően tiszta élelmiszer korlátlan ideig eláll. A változás a halmazállapotban lép fel először, besűrűsödik. A vitamin- és enzimtartalom lassan csökken és másfél év múlva lesz jelentősen kevesebb. De azon túl is ízletes és fogyasztható marad. A folyamat lassítása érdekében érdemes a mézet sötét helyen tárolni.
Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves Spanyolországi sziklarajz, amely egy lépes mézet gyűjtögető embert ábrázol.
Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről.
Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nemcsak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.
A 17. században az új világítóanyagok (olaj, paraffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.
Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme.
A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként stb. ajánlja.

Tovább 

 

 

Néhány olyan fontos munkára szeretném felhívni a figyelmet, amelyek elvégzése feltétlenül szükséges a bőséges és egészséges termés érdekében.

 

Ritkítani érdemes a gyümölcsöket!

Az alma, körte, az őszibarack és a kajszibarack fák termését meg kell ritkítani olyan mértékben, hogy két szomszédos gyümölcs a teljes kifejlődés idején se érjen össze. A gyümölcsritkítás nem csökkenti a várható termés mennyiségét, viszont számottevően fokozza a gyümölcs minőségét és takarékoskodik a fa tartalék tápanyagaival.

Tovább 

 

Nincs rokoni kapcsolatban az igazi rózsával, de a gazdag magyar nyelv szinte minden virágot, amely alakjában, színeiben, illatában vagy a természetében a rózsához hasonlít – előtaggal kiegészítve – rózsának nevezi.

 

Kövirózsa

Ilyenek: a bazsarózsa, a tubarózsa, tavirózsa, a szalmarózsa, az őszirózsa, a sétányrózsa, a szellőrózsa, a havasi rózsa, a mályvarózsa.

 

A kövirózsa, ősi, embert kísérő növény, amely nálunk szabadon, vadon tenyészik.

Tovább 

Teljesen egyetértek azzal a véleményeddel, hogy a társadalom számára egyre nagyobb gondot okoz a szemét, a hulladék tárolása és kezelése - amiről érdemes volna egyszer részletesebben is elmélkednünk.


Készíts komposztot

A kertészkedők sokat tehetnének a hulladék mennyiségének csökkentése és hasznosítása érdekében azzal, hogy a bomlékony háztartási hulladékból komposztot készítenek.

Utolsó hozzászólás

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Köszönöm
ezt a tartalmas tájékoztatót. sajnos a bogárkártevők felénk is bőven vannak.
A bundásbogarak olyan szinten rágják a szép sárga kaliforniai mák virágomat,hogy 6-7
bogár van egy virágba. .A rendes mákot féltem előre, mert már nemsokára virágzik.
Gyuri bácsinak nagyon jó egészséget kivánok-.

Tovább 

 

A szamócatövek már elvirágzottak vagy most virágoznak. A szüretig a töveknek sok gondozásra van azonban még szükségük.

 

Szamóca Fontos a tápoldatozás, a gyomirtás és a  metszés

Ezek közül a legfontosabb a tövek táplálása elsősorban nitrogéntartalmú műtrágya oldatával. A feltörő gazok ellen kapálással vagy gyomlálással védekezünk. A tövek közti talajt szalmával, törekkel, lekaszált fűvel vagy fűrészporral takarjuk le.

Utolsó hozzászólás

Moller Gizella üzente 10 éve

köszönöm szépen a jó tanácsokat !!!

Tovább 

Az illat ingerforrás


Jácint

 

Mert az illat, a szag különös ingerforrása az embernek és az állatnak egyaránt. Ismerün

k állatokat, amelyeknek a látása fejletlen, míg a szaglásuk kiváló, ezért párzás idején az általuk kiválasztott illatanyagok alapján találnak egymásra (pl. a rovarok nagy része). Az illatnak nagy szerepe van a növény- és állatvilág kapcsolatában is: bizonyos tápláléknövények illata csalogatja a legelő juhokat, szarvasmarhákat, lovakat, vadon élő állatokat, míg azok más növényeket messzire elkerülnek.

Tovább 

Szerintem mindannyian tudnánk még hozzátenni! Pl.: A fokhagyma fülfájásra is jó, kimaradt a paradicsom gyulladásgátló hatása is....
FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK A KONYHÁBÓL

TudnodKell | 2014.02.26.

Érdemes felidézni néhány hagyományos, természetes gyógyító szert a mindennapos kellemetlenségekre, apróbb nyavalyákra – akár a konyha készleteiből.

fajdalom

Hagyma 

Fájdalmas rovarcsípések és allergiás reakciók ellenszere. Antiszeptikus, gyulladásgátló hatásának köszönhetően lelohasztja a rovarcsípések helyét.

Tovább 

Egy kedves olvasónk kérdezte, hogy tudna vegyszermentes krumplit termeszteni. Úgy gondolom, ez a téma sokakat érdekelhet, úgyhogy inkább itt válaszolnék.

Először is a vetőgumó: ne legyen csávázott. Ha ehhez hasonló hatást szeretnék elérni, akkor keressük a zöld gumókat. Azok ugyanis szolanint tartalmaznak, ezért mérgezőek. Ezt a hatás elő is lehet állítani: tegyük ki a napra őket és rendszeresen forgassuk (lehetőleg még ősszel, mielőtt eltároljuk a következő évi gumókat).

Tovább 

A rododendronok különleges szépségét nemcsak a Jeli Arborétumban csodálhatjuk meg, ha kertünkben megteremtjük az ideális feltételeket. Csak akkor ajándékoznak meg minket színpompás virágaikkal, ha kielégítjük biológiai igényeiket.

Hova ültessük?
Félárnyékos helyen érzik jól magukat. A tűző napnak hosszú ideig kitett növények fagyérzékenyé válnak, az erősen árnyékos területen pedig megnyúlnak, és virágzásuk elmarad vagy csökevényes lesz

Utolsó hozzászólás

Szupper Mária üzente 10 éve

Jártunk mi is már rododendron virágzáskor Jelibe, valami fantasztikus látvány !!!!Szeretnék én is a virágos kertembe , de még csak az óhajig jutottam el !

Tovább 


KÁRTEVŐ

Mi riasztja el?

Latin név

A kártevő jellemzése

Hangyák

gyöngymenta, menta, hagyma, borsmenta, fodormenta, baradicskóró, abszint

Levéltetvek

gyöngymenta, metélőhagyma (snidling), koriander (cigánypetrezselyem), szárított és összetört krizantémeukaliptusz,édeskömény, kerti székfű (ez utóbbi magához vonzza a levéltetveket a rózsákról), fokhagyma, szarkalábbüdöske, menta, mustár, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, oregano, petúnia, napraforgó

Aphids

Spárgabogár

bazsalikomkörömvirágsarkantyúvirág(böjtfű), petrezselyem, petúnia, baradicskóró, paradicsom

Crioceris

Aszparágusz (spárga) bogár.Katicabogárhoz hasonló, de keskenyebb és hosszabb testű bogár

Babbogár

rozmaring, borsfű

Epilachna varivestis

Sárga bogár, fekete pöttyökkel, szereti a babot a bogár is, a lárva is

Fekete földibolha

üröm, zsálya

Apthona lacertosa

Fekete bolha bogár.

Tovább 



Hatékony és olcsó!!!

Super User

 

Találatok: 31373

b_2432958_2432958_16777215_432958___images_watermarks_furtos_dio_1469810_1978_n.jpgEz évig a férjem permetezett minden fát. Azt vette, amit a boltban ajánlottak. Jó drága volt, és szinte 2 hetente kellett újra permetezni. Idén már én permetezek, de csak dióteával.

Ha rám is jut belőle, legfeljebb szebb lesz tőle a bőröm. És ami nagy öröm: még jobb, mint a mérgek. Elűzi a hangyákat, levéltetveket a fáról, gombabetegségekre is jó, és kevesebbszer kell ismételni, mint a régi permetszerekkel.”

Így készül:

2 liter vizet felforralok, majd belegyűrök jó sok diófalevelet, amit a kis zöld szárával együtt vágtam le.

Tovább 

Már többször váltottunk szót a háztáji bortermelés örömeiről, és arról a meg-megújuló sikerélményről, amelyet egy pohárka saját termésű üdítő bor elfogyasztása jelent a család vagy a barátok társaságában.

 

Bor

Hogyan kell kezelni a bort?

Jártomban-keltemben azt tapasztalom, hogy mind többen érdeklődnek a borkezelés fortélyai iránt, aminek az okát abban látom, hogy a kertészkedő emberek felismerték a mértékkel fogyasztott bor táplálkozási értékeit.

Tovább 

 

A festőbodza (fekete bodza, Sambucus nigra) terjedelmes, levegős bokrot vagy törzses fácskát nevelő cserje, amely nálunk szinte mindenütt megél, de legkedvesebb számára a lombos erdők cserjeszintje, a szántóföldek „forgója", az utak melléke, az árokpartok és a kerítések töve.

 

Bodza

Egyre több bodzaültetvényt is telepítenek: ezeknek a gyümölcsét itthon dolgozzák fel vagy exportra értékesítik. Szívesen látott növény a kertekben is.

Tovább 

A régi hagyományait még mindig vigyázva őrző falvakban, a lakóházak előkertjében feltétlenül díszlik néhány rozmaring- és bazsalikombokor.

Rozmaring


Istentiszteletek növényei

Ezeknek egy-egy hajtása nélkülözhetetlen tartozéka volt az ünnepi istentiszteletnek. Merthogy az volt az elfogadott szabály, hogy a leányok és a legények ünneplőén kicsinosítva magukat indultak a templomba: a leányok az imakönyv és a fehér keszkenő mellett egy szál bazsalikomot tartottak a kezükben, a legények meg egy szál rozmaringot tűztek a kalapjuk mellé: ettől lett illatos az Isten háza és ezért hívták ezt a ceremóniát szagos misének.

Tovább 

Ha valaki megkérdezi, akkor sosem rejtem véka alá azt a véleményemet, hogy a veteményes kertek legfontosabb és leghasznosabb terményének a paradicsomot tartom.

paradicsom

 

Amint az időjárás lehetővé teszi, hogy elkezdjük a paradicsom palántázását, ezért ma erről szeretnék beszélni. Mindenek előtt: milyen a jó, kiültetésre alkalmas palánta?

Fejlett és egészséges! Ne legyen megnyúlt, legyen a szára vastag, erős, a levelei sötétzöldek, a gyökere elágazó, terebélyes.

Tovább 

 

Erre a kérdésre nehéz egyértelmű választ adni, mert a hangyák kárt is okoznak és hasznot is hajtanak a kertben

 

Hangya

 

A hangyák nagyjából hasonló szerepet töltenek be a kertben, mint a szántóföldeken a varjak, amelyek sok rovart pusztítanak el, de kárt is okoznak az elfekvő és a csírázó búzaszemek kiszedésével.

 

Tetvekkel együtt

A hangyák a gyümölcsfákon, a zöldségféléken, a díszbokrokon és a rózsatöveken akkor jelennek meg, ha azokon levéltetvek is vannak.

Tovább 

 

A főzésre használt zöldségek és gyümölcsök nem ehető részei (borsó- és babhéj, káposztalevél, burgonyahéj, dinnyehéj stb.) a komposztot gazdagíthatják.

 

 

Komposzt

 

Az ételmaradékok különösena húsfélék és a használt zsiradék bűzös, kellemetlen bomlási termékeket eredményez, ezért ezeket ne keverje a komposztba.

 

A kávézacc, a kifőzött tea, az összetört tojáshéj javítja a komposzt minőségét.

 

A fatüzelésű kályhák, kandallók hamuja értékes, magas káliumtartalmú anyag, a szénsalak azonban nem komposztálható.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu