Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Napjainkban ismét egyre jobban terjed ez az ősrégi tartósítási mód, melynek számtalan előnye van. Olcsó, nem kell hozzá más, mint napfény, vagy meleg.Kis helyen is elfér, és nem kell attól tartalni hogy megromlik.
Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs, és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes bármilyen kis mennyiséget is megaszalni.
A szárítandó gyümölcsöket tisztítás darabolás után szűrőkanálban néhány percre fővő
vízbe tesszül - előfőzé - majd leszűrjük, és utáni szárítjuk, aszaljuk.
Ma már sok háztartásban megtalálható az aszalókészülék, de hagyományos módon
is kitünően tudunk aszalni. A szárítási hőmérséklet fajtától függően 25-45 C fok között lehet, de semmi esetre se haladja meg a 60 C fokot, mert ez a vitaminokat károsítaná.
Kisebb mennyiséget a villany- vagy gázfűzhelyben is jó száríthatunk. A tepsibe sütőpapírt fektetünk, és erre terítjük a különböző szárítandókat. A sütő ajtaját résnyire hagyjuk
nyitva, hogy a fejlődő gőz eltávozhasson! A főzés-sütés utáni idő - amikor még meleg a
sütő - a legalkalmasabb a szárításra.
Szabad levegőnakkor szárítsunk, ha erre alkalmas helyünk van, nem éri por. Nem jó,
ha a gyümölcsöt közvetlenül éri a napfény, ezért célszerű ritka szövésű vászonnal,
tüllel letakarni. A szárítandó anyagot mindig egy rétegben és az egyes darabokat
úgy helyezzük tálcára tett papirra, hogy a levegő minden részenérje. Többször forgassuk meg, az átnedvesedett alátétet szükség szerint cseréljük ki.
A fűszerek és gyógyteák kivételével aszárított gyümölcsöket jól szellőző helyre felakasztva tartsuk, időnként és ha nedvességet szivtak magukba, újra szárítsuk.
A gyümölcsöt felhasználás előtt néhány órával megmossuk, beáztatjuk, majd megfőzzük.
(Pelle Józsefné: Nyári ízek télire)
Hozzáteszem, hogy én is aszaltam az idén, még nem késő! Nagyon finom az alma,
és ha még van érett szilva, a legfinomabb.
A sütőben való aszalás után én kitettem levegős helyre, igy még jobban elpárolgott
belőle a nedvesség. Már készen van. Télen almakompót közé egy pár darab
szilvát teszek, fenséges! Az aszalt szilvás pulykamellről nem is beszélve.
Mindenkinek szeretettel ajánlom, próbálja meg. És még valami: nincs benne cukor
nem hizlal.
Schrancz Erika
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!