Kertészet kert virágok növények: ASZALÁS, SZÁRÍTÁS

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Napjainkban ismét egyre jobban terjed ez az ősrégi tartósítási mód, melynek számtalan előnye van. Olcsó, nem kell hozzá más, mint napfény, vagy meleg.Kis helyen is elfér, és nem kell attól tartalni hogy megromlik.

Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs, és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes bármilyen kis mennyiséget is megaszalni.

 

A szárítandó gyümölcsöket tisztítás darabolás után szűrőkanálban néhány percre fővő

vízbe tesszül - előfőzé - majd leszűrjük, és utáni szárítjuk, aszaljuk.

Ma már sok háztartásban megtalálható az aszalókészülék, de hagyományos módon

is kitünően tudunk aszalni. A szárítási hőmérséklet fajtától függően  25-45 C fok között lehet, de semmi esetre se haladja meg a 60 C fokot, mert ez a vitaminokat károsítaná.

 

Kisebb mennyiséget a villany- vagy gázfűzhelyben is jó száríthatunk.  A tepsibe sütőpapírt  fektetünk, és erre  terítjük a különböző szárítandókat. A sütő ajtaját résnyire hagyjuk

nyitva, hogy a fejlődő gőz eltávozhasson!  A főzés-sütés utáni idő - amikor még meleg a

sütő - a legalkalmasabb a szárításra.

 

Szabad levegőnakkor szárítsunk, ha erre alkalmas helyünk van, nem éri por. Nem jó,

ha   a gyümölcsöt közvetlenül éri a napfény, ezért célszerű ritka szövésű vászonnal,

tüllel letakarni. A  szárítandó anyagot mindig egy rétegben és az egyes darabokat

úgy helyezzük tálcára tett papirra, hogy a levegő minden részenérje. Többször forgassuk meg, az átnedvesedett alátétet szükség szerint cseréljük ki.

 

A fűszerek és gyógyteák kivételével aszárított gyümölcsöket jól szellőző helyre felakasztva tartsuk, időnként és ha nedvességet szivtak magukba, újra szárítsuk.

 

A gyümölcsöt felhasználás előtt  néhány órával megmossuk, beáztatjuk, majd megfőzzük.

(Pelle Józsefné: Nyári ízek télire)

 

Hozzáteszem, hogy én is aszaltam az idén, még nem késő! Nagyon finom az alma,

és ha még van érett szilva, a legfinomabb.

A sütőben való aszalás után én kitettem levegős helyre, igy még jobban elpárolgott

belőle a nedvesség. Már készen van. Télen almakompót közé egy pár darab

szilvát teszek, fenséges! Az aszalt szilvás pulykamellről nem is beszélve.

Mindenkinek szeretettel ajánlom, próbálja meg. És még valami: nincs benne cukor

nem hizlal.

 

Schrancz Erika

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

OSVÁTH ILONA üzente 13 éve

Gyermekkorom ízeit hozta vissza leírásod.Hogy mit szalasztunk néha el?

Válasz

Gál Józsefné Mari üzente 13 éve

Most már újra a régi hagyományokhoz kell vissza térni.Tényleg nagyon finomak az aszalt gyümölcsök.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 13 éve

Nekünk meg aszalt fügét és narancsot hozott a Mikulás annak idején! De szép is volt !

Válasz

schrancz Erika üzente 13 éve

Babikám, nálunk aszalt gyümölgyöt hozott a Mikulás, egy kis keksszel vagy esetleg egy kis csokival. szép piros almát melléje. Hogy örültünk neki!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Köszi Erika! Én is szoktam aszalt gyümölcsöt készíteni,pontosan abból a könyvből tanultam,amit említ,a cikk.Bár fiatal koromban,nagyanyámtól,anyukámtóll is megtanulhattam volna,....... Télen,az volt az igazi csemege.Én,úgy simán,főzés nélkül is szeretem.Télen,a gyümölcskenyérbe is aszalt gyümölcsöt teszek,apró darabokra szelve.

Válasz

schrancz Erika üzente 13 éve

Köszönöm!

Válasz

Wolf Kornélia üzente 13 éve

Erika! Köszönöm a cikket! Olyan dologra világítottál rá, amit ugyan sokan tudunk, mégsem foglalkozunk vele eleget, nevezetesen azt, hogy az aszalt gyümölcsök gasztronómiai értékük mellett számos jótékony hatással birnak szervezetünkre. Én most egyetlen jótékony hatást emelnék ki, mégpedig az antioxidáns hatást, ami különösen az aszalt szilvánál jelentős. Ám nem egyszerűen jelenetős, hanem egyenesen listavezető a többi aszalt és nyers gyümölcs között. Nagyon hasznos gyakorlati tanácsokat adsz cikkedben az aszalásról, amit szívesen fogadok!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu