Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Káposzta és társai a tél slágere.
A káposzta háziasítása és nemesítése viszonylag hamar megkezdődött,nagyjából a Krisztus előtt 1. évezredben.Így válhatott a laza levelekből álló növény a ma ismert sűrű,tömött fejjel rendelkező zöldséggé.Bár a középkorban már Európa-szerte elterjedt a savanyú káposzta,Magyarországon csak a 16.században jelent meg,valószínűleg török közvetítéssel.
A káposzta nagyon egészséges.Nyersen sok C-vitamint tartalmaz,valamint magas a vas-,kálium-és kalcium tartalma.Ezenkívül még A-,B6-,B12-,D-,E-és K-vitamin található benne,az ásványi anyagok közül pedig mangán,réz,cink,foszfor és magnézium.Van benne kén is,ennek köszönheti jellegzetes illatát.A kén a káposztát azonosító illatért felelős,és acélozza a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását is.
2016-ban ismét meggyűlhet majd a bajunk a rovarkártevőkkel.Ha februárban vagy márciusban nem következik be egy legalább 10 napig tartó jelentős ( mínusz 10 Celsius-fok alatti )lehűlés,akkor újra irdatlan rovarinvázióra számíthatunk a kiskertben.
Például a veteményesben a zellerlégy ismét nagy tömegben fog pusztítani.Lárvái a levélnyelekben járatokat fúrnak,ettől a levélzet kifakul,majd megbarnul és elszárad,a gumó pedig nem fog kifejlődni.
|
|
Citrom és társai az egészségéért.
Bár szinte egész évben kaphatók,szezonjuk mégis télen van a csúcson.Amellett,hogy finomak,roppant egészségesek is a citrusok.Már egy közepes nagyságú narancs vagy grépfrút is fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletét,így védőpajzs lehet a téli megfázással,influenzával szemben.A citrusfélék sokféle B-vitamint-B1-et,B6-ot,pantoténsavat,folsavat-,illetve ásványi anyagokat-káliumot,magnéziumot,kalciumot és vasat-tartalmaznak.
januárban szedhetünk fás dugványokat.
Enyhe időben,januárban még szedhetünk fás dugványokat a szabadföldi növényeinkről.Bár ilyenkor nyugalmi állapotban vannak a dísznövények és a gyümölcsök is,szaporító anyagukban ott szunnyad az élet.A fás szárú növények vegetatív részeinek hajtásairól leválasztott részekkel ivartalan szaporítást végzünk.Ezzel az eljárással az utódok génkészlete azonos lesz,ezáltal valamennyi tulajdonsága megegyezik az anyanövénnyel.A fás dugványozásnál az első,hogy fiatal,már megfásodott vesszőket,hajtásokat vágunk,éles metszőollóval az anyanövényről.Ne felejtsük el alkoholos vattával letörölni a metszőollót,hogy elkerüljük a vírusos,illetve a baktériumos fertőzéseket.
A kertészkedés művészete.
A bokorszobrok mit sem veszítettek népszerűségükből! A barokk kor óta nagy divatja van ennek a hajmeresztő művészetnek, melynek napjainkban is előszeretettel hódolnak a kertészek és a nézelődők egyaránt!
A szobrok nem csak bokorból készülhetnek: egy előre megformázott fémháló beültetésével akármilyen növény alkalmazható kialakításukra, így csodálatos színekben pompázhatnak ezek az élő alkotások!
A parkok, szórakozónegyedek legkedveltebb látványosságai ezek, nem csoda, hiszen a kertészmérnökök elképesztő figurákat, formákat keltenek így életre!
A metélőhagyma (Allium Schoenoprasum) népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Schneider Mátyás fuvarozó a "hagymát is hagymával" ette, és milyen jól csinálta! A metélőhagyma konyhánk állandó fűszere kell legyen: finom és egészséges dekorációja ételeinknek.
A Földközi tenger vidékén honos. Kínában már négyezer éve használják. Évelő növény, a föld alatt sok apró hagymát fejleszt, a föld fölött 25-30 cm hosszú, vékonyka sötétzöld szárat. Erős aromájú és enyhén csípős üreges levelei vannak.
Nevelj saját karácsonyi kaktuszt! Mutatom, hogyan!Ne keseredj el, ha utolsó virágát is ledobta karácsonyi kaktuszod. Egy kis ügyességgel majd több új növényed is virágozhat ablakodban.
Ilyenkor értékeli igazán a karácsonyi kaktusz a néhány hétnyi pihenőidőt. A növény szaporítása ezután következhet. A 2-3 ízközös hajtást (tehát 2- 3 levélkés legyen ) egyszerűen válaszd le az anyanövényről és pár órát (esetleg 1-2 napot) hagyd, hogy kicsit gyógyuljon a széle.
Ezt tedd, hogy évekig megmaradjon a kankalin!
A kankalint, latin nevén Primulát, igénytelensége és olcsósága igazán vonzóvá teszi – írja bloggerünk.
Az egyik legpompásabb és leghálásabb tavaszi virág üde színeivel kellemes hangulatot varázsol a lakásba. A fagyok elmúltával a kertbe, erkélyre ültethető, ahol akár még az enyhébb téli napokon is gyönyörködhetünk benne. A pár száz forinttért beszerezhető növényből érdemes minden évben újabb színeket, fajtákat beszerezni.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás