Kertészet kert virágok növények Blog: 2015. augusztus

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Régebbi cikkek

Még régebbiek 

Kertészkedjünk együtt hírei - 2015. augusztus

Nyár végi tartósítási praktikák

befőttAz ételtartósítás valaha a túlélési stratégia része volt, hiszen akkor is tudtunk táplálkozni, amikor nem volt semmi frissen fogyasztható táplálék. Elődeink sok mindent kitaláltak, miképpen tartósítsák élelmiszereiket télire. Manapság a hűtőszekrények és fagyasztók korában ismét reneszánszát élik ezek az eljárások, hogy a helyben előállított terményeket télen is felhasználhassuk.

Elmúlt a nyár, beérnek a termések.

Tovább 

Ínyencek kedvence az őszibarack.


Már júniusban érni kezd az első hazai fajták,és egészen szeptember végéig találkozni a sárga-és fehér húsú,lédús és rostos őszibarackkal.
Vélhetően már Krisztus előtt 2000 környékén fogyasztották az őszibarackot.Magyarországon a 16.században ültették az első barackfákat.Bár őszibaracknak hívják,az őszhöz valójában csupán annyiban kötődik,mint bármely sok fajtával rendelkező nyári gyümölcs.Kezdetben egyszerűen barackként emlegették,megkülönböztetve a sárgabaracktól,és csak később,mikor a nyár végi,ősz eleji,rostos,magvaváló barackfákat mind több helyen meghonosították,ragadt rá az őszibarack elnevezés
A fák meleg-és talajigénye a szőlőéhez hasonló,ezért is fordulhatott elő,hogy a filoxéra által elpusztított szőlőtermő vidékekre telepítették nagy számban.Az elterjedését ennek a betegségnek köszönheti:a járvány idején parlagon maradt területekre sok helyen őszibarack fákat ültettek.Ma pedig már szinte igazi hazai gyümölcsként tartjuk számon.

Tovább 

 
Ha különlegességre vágysz, nevelj mexikói egérdinnyét

Valami különlegességre vágysz? Keresztezz egy törpe görög dinnyét egy törpe uborkával, és lásd, mi lesz belőle. A kétkedőknek ehelyett ajánljuk az dinnye-uborka páros ízére passzoló mexikói egérdinnyét. Az apró, szőlőszemnyi,  csíkos görögdinnyére emlékeztető gyümölcsök remek étvágycsinálók.

egérdinnye termesek

Az egérdinnye Mexikóban és Közép-Amerikában honos. Dél-Amerikában, Közép Amerikában széles körben elterjedt évelő kúszónövény a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó egérdinnye, más néven mexikói datolyauborka (Melothria scabra).

Tovább 

Bíbor levelű cserjék

Berberis 'Concorde'A növény divat mindig változik. Egyeseket felkapnak, mások feledébe merülnek. Kivételt képeznek a bíbor levéldíszű cserjék, amelyek mindig a fő divatáramban maradnak. A zöld színű növények közül valósággal kiragyognak. Különösen azok a növények izgalmasak, amelyek lombozatának színe a napfény hatására, és a szezon folyamán változik. Egy biztos, a zöld növényekkel együtt remek a színhatás.

Néhány példa, ami messze nem teljes.

Tovább 

Páros tubarózsát a kalapomra és a kertedbe

A tubarózsa régóta kedvelt dísznövényünk, amely akkor örvendeztet meg virágaival, amikor a virágok egy részétől lassan búcsút vehetünk. Kosztolányi Dezső szerint neve a tubicából származik, de sokkal valószínűbb, hogy neve inkább a latin gumó, gümő szóból származik, és a növény hagymagumójára utal. Ennek az illatos virágú, csúnya-szép nevű növénynek a gondozásáról szeretnénk néhány információt közzétenni.

Tovább 

Borostyán

falra futó borostyanA borostyán télen-nyáron díszít. A tél szürkesége emeli ki szépségét igazán. Kevés kertből hiányzik. Ismerkedjünk meg vele közelebbről.

A borostyánfélék (Araliaceae) családjába főleg trópusi elterjedésű fák, cserjék vagy liánnövények tartoznak. Mintegy 700 fajuk ismert. A borostyán, további nevei repkény, barbanók, kerekrepkény (Hedera helix) a család egyetlen európai képviselője. Magyarországon őshonos. További 10 faja él Nyugat- és Észak-Európában, Észak-Afrikában, Nyugat-, közép- és Kelet-Ázsiában.

Tovább 

Roppanós kövér porcsinpecsenye

A járdaszegély repedéseiből kibuggyanó kövér porcsin vaskos hajtásait mindenki látta már. Legfeljebb nem tudtuk róla, hogy ehető, ráadásul finom!

A porcsin ízletes, könnyen szaporodó "gyom", amely igen gazdag omega-3 zsírsavban.

A kövér porcsin (Portulaca oleracea) igen elterjedt az udvarokban, kertekben, a konyhákban azonban kevésbé bejáratos növény, pedig egyaránt finom és rendkívül tápláló. Nevezik még kövérfűnek, kövérkének, poncsérnak, disznóorjának, főzelék porcsinnak, sőt még kövér lánykának is.

Utolsó hozzászólás

Kőszeghy Anna üzente 8 éve

Még nem ettem porcsint, de a kertekből ismerem! Nekem biztosan ízlene, és főznék is, ha biztosan vegyszermentes porcsinhoz jutnék!
Köszönöm, hogy megosztottad!

Tovább 

Járjanak csodájára a mocsári hibiszkuszodnak!

 Itt olvasható, hogy tartsuk a mocsári mályvát vagy mocsári hibiszkuszt. Ez az USÁ-ban honos lombhullató virágos cserje igazi szépség! Különösen mutatós a kerti tó környékén, de nevével ellentétben bármilyen átlagos kerti talajon virul. Csak ne hagyjuk kiszáradni!

mocsári hibiszkusz

A mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó hibiszkusz (Hibiscus) nemzetségbe több mint 200 faj tartozik. A zömmel a szubtrópusokon, trópusokon élő növények között találhatunk gyógynövényeket, cserjéket, fácskákat.

Tovább 

 
Így még szedhetsz ősszel is paradicsomot az ablakból

A paradicsom számomra nagyon megosztó kérdés; már az is, hogy egyáltalán zöldség-e, vagy gyümölcs. Lényegében a növénytan nem is ismer ilyen fogalmakat, csak termést illetve áltermést, így más jellegű megközelítésből lehet csak érvelni. Szerintem zöldség, amit egyébként egy amerikai törvény ki is mond :DNő a paradicsom balkonon

Ami azonban kétségtelen, hogy a paradicsom (még ha a termését nem is eszem meg szívesen) roppantul könnyen nevelhető és hálás növény, kifejezetten ajánlom azokak, akik sikerélményre szeretnének szert tenni.

Utolsó hozzászólás

nagy lajos üzente 7 éve

Schott féle paradicsomot hol termelnek M-on ?

Tovább 

A legjobb nyári szomjoltó a dinnye.




Lehet gömbölyű vagy hosszúkás,héjának színe sötétzöld vagy világoszöld csíkos,húsának színe piros vagy sárga.A görögdinnyét elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedvelik,mert a benne lévő vitaminok nemjelentősek.Ám rendkívül egészséges szomjoltó.A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő,ami elsősorban magas,majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető.
A dinnye minden ételnek nyárias jelleget ad,elsősorban hideg ételekben érvényesül.A dinnyekockák jól illenek gyümölcs-és ráksalátához,köretként pedig rizses és csirke ételekhez.Készíthetünk belőle levest,turmixot,de bólékba is kiváló.

Tovább 

 Dísznövények gyökér-,és szártő rothadása.



Szobanövényeink kevésbé szenvednek a kánikulai melegben,mint kinti társaik.Mégis gyakran előfordul,hogy hirtelen legyengülnek,alsó leveleik elkezdenek sárgulni,majd száraz,barnuló foltok jelennek meg rajtuk.Ezután a növekedés teljesen leáll és kedvencünk szomorú hanyatlásnak indul.A bajt egy összetett gombabetegség,a gyökér-és szártő rothadás okozza.
Számos kórokozó gomba idézi elő a betegséget,köztük a leggyakoribbak a Pyshium,a Rhizoctonia és a Phytophthora.Amíg a dísznövény életképes,nem rothadt el teljesen a töve és a gyökérzete,addig megmenthetjük.

Tovább 

undefined

 

10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával

Az élelmiszerboltokban is beszerezhető, olcsó, ártalmatlan anyag meglepő dolgokra képes a kertben. Összegyűjtöttük a leghasznosabb szódabikarbóna-praktikákat, a növényvédőszerként való hasznosítástól a paradicsom édesítéséig.

A szódabikarbónát a házban, ház körül sokféleképpen felhasználhatjuk, pl. környezetkímélő takarítószerként. Érdemes tudni azt is, hogy a kerti munka során is jó hasznát vehetjük. A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só.

Tovább 

Itt a paradicsomszezon

A konyhakerti paradicsomnak nincs párja! A nap, az öntözés megtette hatását. Leginkább a rovarkártevőkkel kell bajlódnunk, a gombákra pedig, ha hűvösebbre és nedvesebbre fordul az idő, akkor kell felkészülnünk. Nem csak a paradicsomok érnek, hanem itt a paradicsom eltevés ideje is. Lássuk, hogy mi legyen belőlük.

paradicsom

Mielőtt felhasználjuk, a paradicsomot fogjunk magot . Cikk ajánlat: Paradicsom nyári gondozása

A korai, első szüret idején a paradicsomok levesesek, héjuk vékonyabb.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu