Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az alvadás, koaguláció (latin, valamely kolloid oldat kicsapódása) szakszó K betűjelével egy olyan – viszonylag nemrég megismert – vitamint neveztek el, amelynek legjelentősebb tulajdonsága a véralvadást szolgáló protrombin állandó és elégséges jelenlétének biztosítása.
A protrombin hiánya vagy elégtelen koncentrációja esetén a sebek vérzése
nem szűnik meg. Magát a jelenséget elég régen, már 1935-ben Schönheyder
házi majorságnál (kacsa, csirke, galamb) feljegyezte, és ezek
vérzékenységét – helyesen – bizonyos takarmányfélékkel hozta
összefüggésbe.
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 1 hozzászólás
Bár sokat hallottam a vidékünkön inkább Szentgyörgy-salátaként ismert salátaboglárkáról (Ranunculus ficaria), csak az elmúlt napokban az erdőn járva, a szélén csörgedező patak partjáról gyűjtöttem is belőle.
Az időpont éppen ideális, hiszen ez a boglárkafélék családjába tartozó – és ilyenképpen például a védett zergeboglárral (pünkösdi rózsával) is rokon – növény márciusban jelenik meg, és május–júniusig virágzik.
|
|
Az utóbbi napok enyhesége hatására kertünkben kinyílt a hóvirág, bimbózik a sombokor, nyújtózkodik a mogyoró barkája, az árokparton sárgul a martilapu virága és – ami a legbiztosabb jele a tavasz közeledtének – kinyílt a téltemető sárga virága. Ilyenkor szokták azt mormolni a sokat tapasztaltak, hogy nem eszi meg a farkas a telet, lehet még februárban és márciusban cudar, zimankós idő. És igazuk van, de a veteményeskertet most kell megtervezni és előkészíteni a legkorábbi munkákhoz.
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
Az E-vitamint (tokoferolt) viszonylag későn – a múlt század húszas-harmincas éveiben – ismerték meg, miközben a növényi olajok tulajdonságait tanulmányozták, azonban vitaminjellegét akkor még nem, csupán a hetvenes években sikerült tisztázni.
Evans és Burns 1928-ban állatkísérletekben mutatta ki az alfa-tokoferol
jelentőségét a szaporodási képességben. Hiánya meddőséget okozott.
Későbbi megállapítás, hogy talán a legfontosabb szövetségesünk a szabad
gyökök elfogásában és semlegesítésében.
Eljött a gyümölcsfák ültetésének ideje. Csemetét piacról, kertészetekből vásárolhatunk, és fontos figyelmet fordítanunk az ültetés folyamatára is, hiszen ez a termőnövény egész életére kihat. Éppen ezért a fa helyét gondosan készítsük elő, hiszen ez kihatással lesz a fa kezdeti, majd a későbbi növekedésére és fejlődésére, valamint a gyümölcstermésre.
Az ültetésre szánt területet úgy kell előkészíteni, hogy a fa gyökereit kényelmesen szét tudja terjeszteni, hiszen ez a kulcsa a gyümölcstermő növény további életének.
A tavaszi mezőgazdasági munka elengedhetetlen része a növényvédelem, amelyet, bár a tapasztaltak rutinszerűen végeznek el, ajánlott, hogy minden esetben – a permetezés előtt – kérjék ki a szakember véleményét. Ezt tettük mi is, amikor Bálint János szakmérnökkel, a marosvásárhelyi Sapientia EMTE kertészmérnöki tanszékének tanársegédjével beszélgettünk.
– Mire figyeljenek azok, akik hozzáfognak a tavaszi permetezéshez?
A D-vitamin – bár táplálékainkkal is bevihető szervezetünkbe – leginkább a nap ibolyántúli (UV) sugárzásának hatására bőrünkben keletkezik az ott lévő szteroidok (koleszterin) átalakulásából, előbb provitaminná, majd a májban és vesében alakul D-vitaminná.
A szükséges D-vitaminmennyiség 90 százalékát adják a bőrünket (de nem a
ruhánkat és nem a sugárzástól védő krémeket!) érő napsugarak. A maradék
10 százalékot a D-vitaminban gazdag, főleg állati eredetű ételek, mint a
tengeri és édesvízi halak, máj, tojás- sárgája, tejtermékek, valamint a
gombák fogyasztása jelenti.
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 1 hozzászólás
Ahogy itt ülök az íróasztalnál és kinézek a zöldülő kertre, arra gondolok, hogy milyen nagy szükség van erre a hasznos munkára, amelyet egyesek könnyedén hétvégi hobbinak titulálnak.
Országunkban a családi termelés mindig fontos szerepet töltött be. A friss zöldség- és gyümölcsellátás legmegbízhatóbb forrása az a másfél millió kisparcella (családi ház melletti kert, hétvégi pihenő-, üdülőkert), amelynek egyikét Te és családod műveli meg.
A zöldség- és virágmagokat olyan térállásra kell vetni, hogy mindegyik, kikelt növénynek elegendő helye legyen a teljes kifejlődéséhez, a virágzáshoz és a termése beérleléséhez.
Ez nem könnyű dolog, lévén, hogy számos zöldségfélének és virágnak igen apró a magja, ezért rendszerint nagyon sűrűn vetjük őket. Ennek azután az a következménye, hogy az egymás hegyén-hátán álló palántákat meg kell ritkítani, ez pedig jelentős vetőmag pazarlással jár még akkor is, ha a felesleges palántákat a szomszédoknak, barátoknak ajánljuk fel elültetés céljából.
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
Idén is megrendezésre kerül az egyik legnagyobb kertészeti kiállítás. Kertrekész ötletekkel, a legfrissebb kerti trendekkel és a tavasz illatával vár az idei
Gardenexpo 2014. március 21-23 között a Budapest Sportarénában, új társrendezvényével, az Orchidea Ünneppel.
Akár kertépítés előtt állunk, akár a teraszunkat szeretnénk kicsinosítani, a Gardenexpón minden kérdésre kész megoldásokat találunk. A legújabb kerti bútorok, medencék, grillek, szerszámok, kerti gépek, árnyékolástechnikai megoldások és kertépítéshez használt anyagok mind megtalálhatók a rendezvényen, ahol balkonnövényekből is bevásárolhatunk
.
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 1 hozzászólás
Március második hete: most kell metszeni a ribiszkét és köszmétét
A szőlőtőkék metszésével még várhatunk néhány hétig, de a ribiszke és a köszméte bokrok metszésének épp most következik el az ideje.
Ha eljő a tavasz
Kiangsuba vágyom,
Ahol fácán rikolt
S virágok lengnek hosszú,
karcsú száron.
(Ismeretlen japán költő verse, Kelecsényi Katalin fordítása )
A szőlő metszésével még várjunk
Azt szokták mondani, hogy a történelem
nem ismétli meg önmagát.
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
A növényvédelembe növényeket is bevonhatunk. Itt van azoknak a növényeknek a listája, amelyekkel sikeresen elűzhetjük a kertünkbe betolakodó kártevőket.
KÁRTEVŐ | Mi riasztja el? | Latin név | A kártevő jellemzése |
Hangyák | gyöngymenta, menta, hagyma, borsmenta, fodormenta, baradicskóró, abszint | ||
Levéltetvek | gyöngymenta, metélőhagyma (snidling), koriander (cigánypetrezselyem), szárított és összetört krizantém, eukaliptusz, édeskömény, kerti székfű (ez utóbbi magához vonzza a levéltetveket a rózsákról), fokhagyma, szarkaláb, büdöske, menta, mustár, sarkantyúvirág (böjtfű), hagyma, oregano, petúnia, napraforgó | Aphids | |
Spárgabogár | bazsalikom, körömvirág, sarkantyúvirág (böjtfű), petrezselyem, petúnia, baradicskóró, paradicsom | Crioceris | Aszparágusz (spárga) bogár. |
Mennyi ideig csíraképesek a vetőmagok?
A vetőmagok nyugalmi állapotban levő, de élő szervei a növényeknek, amelyekben bonyolult biokémiai folyamatok zajlanak. Ennek következtében a magvak vetésre, termesztésre való alkalmassága változik és ennek ütemét a tárolás körülményei is befolyásolják.
A zsírban oldódó, ezért felhalmozódó A-vitamint nem véletlenül nevezték retinolnak, ugyanis a szem ideghártyája a retina (a rodopszin a látóbíbor kialakításában vesz részt), így szemünk egészsége attól függ, hogy szervezetünkben van-e elegendő mennyiségben.
Hatását már több ezer éve, az egyiptomi műveltség idején ismerték (főtt
borjúmájat juttattak a szürkületi vagy farkasvakságban szenvedők
szemébe).
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 1 hozzászólás
A tavasz közeledtével egyre többet tartózkodunk a természetben, miközben esetleg nem gondolunk arra, hogy olyan mérgező növények is léteznek, amelyek a gyerekekre akár életveszélyesek is lehetnek. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát Jakabos Ingrid Kriszta biológus segítségével.
– Milyen ismertebb növények léteznek, amelyekről nem tudjuk, hogy mérgezők?
– Egyre népszerűbb a kertekbe ültetett, tetszetős, nagy növésű ricinus,
amelyről azt tartják, hogy a legyeket elriasztja, ezért még a házak
bejáratához is kiültetik, miközben nem tudják, hogy színes, babszerű
magvai erősen mérgezők, fogyasztásuk kisgyerekekre nézve akár végzetes
is lehet.
Nem egyszerű áttekinteni a számos, B-vitaminként nyilvántartott vegyületet, amelyek mindenike egyaránt fontos szerepet tölt be szervezetünkben. Az azonos betűjellel történő besorolásukkal jelzi a tudomány, hogy együtt fordulnak elő táplálékforrásainkban. Szerteágazó hatásuk miatt könyvtárnyi anyag foglalkozik kémiájukkal, hatásmechanizmusukkal, a hiányukból fakadó betegségekkel, valamint leggazdagabb „lelőhelyükkel”.
A tiamin (B1-vitamin) a legkorábban felfedezett.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás