Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 1 hozzászólás
Bár sokat hallottam a vidékünkön inkább Szentgyörgy-salátaként ismert salátaboglárkáról (Ranunculus ficaria), csak az elmúlt napokban az erdőn járva, a szélén csörgedező patak partjáról gyűjtöttem is belőle.
Az
időpont éppen ideális, hiszen ez a boglárkafélék családjába tartozó – és
ilyenképpen például a védett zergeboglárral (pünkösdi rózsával) is
rokon – növény márciusban jelenik meg, és május–júniusig virágzik.
Gyűjtése meglehetősen unalmas, hiszen az apró levelekből számtalanszor
kell tépegetni, míg valamirevaló adag összegyűl. Viszont közben olyan
kivételes élményekben is részesülhetünk, mint a patakra inni igyekvő őz
ugatásszerű méltatlankodása jelenlétünk okán. Maréknyi friss levél más
zöldséggel, illetve sajttal, sonkával finom salátában végezte, nagyobb
része lencseleves-kiegészítővé vált.
A salátaboglárka sokfelé előforduló, vidékünkön is gyakori, nedvesebb
helyeket kedvelő, lágyszárú, rendszerint tömegesen megjelenő növény.
Olyannyira csoportosan, összefüggően és nagy számban növekszik, hogy
virágzáskor helyenként olybá tűnhet, sárga szőnyeg terül el élőhelyein.
Kertekbe is telepítik, nedves, félárnyékos helyen gyorsan elszaporodik.
Aranyló virágai fényesen csillogóak, ezzel csalogatja a beporzását végző
méheket eldugott mézfejtőihez.
Több gyógynövényes könyvet átlapoztam, ezek nem említik a
salátaboglárkát. Feltételezem azért, mert a friss leveleken kívül más
része fogyasztásra nem ajánlott, hiszen mérgező protoanemonint és
anemonint tartalmaz. Ezeknek az anyagoknak a jelenlétére utal a növény
keserű, csípős íze. A bőrön és a nyálkahártyán viszketést, kiütést,
hólyagosodást okozhatnak, lenyelve pedig hányingert, szédülést,
görcsöket, bénulást eredményezhetnek. Ám ezek a tünetek nagyobb
mennyiség fogyasztása esetén jelentkeznek, és az öreg levelek
tartalmazzák, viszont szárítás hatására dikarbonsavvá hidratálódnak,
amely már nem mérgező, így ebben a formában hasznosítható a növény. Meg
hát eleve nem teát, tinktúrát készítenek belőle, hanem salátaként
fogyasztják, a gyógynövényekről viszont leginkább teakénti használatuk
jut eszünkbe. Diószegi Sámuel 18. századi lelkész-botanikusunk is azt
írta róla „sok ember sem ízét, sem szagát nem szenvedheti”.
A fiatal levek magas C-vitamin tartalma okán a skorbut ellen
javallották, ezt őrzi német neve is. Magyar népi nevei közül a
Szentgyörgy-saláta, tavaszi saláta virágzásának idejére, az aranysaláta
virágának színére utalnak. A népi gyógyászatban a friss leveleken kívül
még a gumószerűen megvastagodott, Isten búzájának nevezett gyökereit is
bevetették szemölcsök és aranyér ellen. Így tehát a salátaboglárka ehető
is, meg nem is, mérgező is, meg nem is, körültekintően kell hát
gyűjteni, fogyasztani.
Székely Hírmondó
környezetünk 2014.03.24. | 07:32 Salátaboglárka – Mérgező vagy ehető a Szentgyörgy-saláta?
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!