Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
10 éve | Rádiné Zsuzsa | 0 hozzászólás
Az E-vitamint (tokoferolt) viszonylag későn – a múlt század húszas-harmincas éveiben – ismerték meg, miközben a növényi olajok tulajdonságait tanulmányozták, azonban vitaminjellegét akkor még nem, csupán a hetvenes években sikerült tisztázni.
Evans és Burns 1928-ban állatkísérletekben mutatta ki az alfa-tokoferol
jelentőségét a szaporodási képességben. Hiánya meddőséget okozott.
Későbbi megállapítás, hogy talán a legfontosabb szövetségesünk a szabad
gyökök elfogásában és semlegesítésében. Általa minden olyan élettani
folyamatunk javul, amely lassítja az öregedés külső (bőr, haj, köröm) és
belső tüneteinek okát. Utóbbinál a szövetek oxigénellátásával, a szív
és a vázizmok ereinek tágításával, a vér koleszterintartalmának
csökkentésével, a nők változókori panaszainak mérséklésével stb. játszik
szerepet.
Már szóltunk a szabad gyökök okozta káros folyamatokról. Emlékeztetőül:
az a lényeg, hogy az oxigén szabadon maradt gyökei hevesen egyesülnek a
fehérjékkel (nukleinsavakkal), a telítetlen zsírsavakkal, és
megakadályozzák ezek élettani funkciójának teljesítését. Különösen a
vörösvértesteket (ertitrociták) veszélyeztetik a szabad gyökök, mivel
ezek külső burka nagyon sérülékeny, ha nem veszik körül
E-vitaminmolekulák (szelén nyomelem jelenlétében), a vértestek a
„támadás” következtében elvesztik oxigénszállító képességüket.
Megállapították, hogy egy mulatós esemény alkohollal, cigarettával a
vörösvértestek gyors megfogyatkozását eredményezi. (Egy kanál
E-vitaminban gazdag napraforgóolaj – állítja az egyik forrásunk – a
korhelylevesnél is eredményesebben „gyógyítja” másnaposságunkat.)
z utóbbi évek figyelemre méltó felfedezése, hogy a C-vitamin
elektronjaival a használhatatlanná vált (oxidálódott)
E-vitaminmolekulákat újra aktivizálhatja, annak ellenére, hogy az
E-vitamin zsírban, a C-vitamin vízben oldódó.
A napi E-vitamin-szükségletünk 15 mg (gyermekeknek valamivel kevesebb,
6–12 mg). E-vitaminban gazdag élelmiszereink (100 g/mg): napraforgóolaj
75, szójaolaj 68,2, mandula 29,2, margarin 22,6, diófélék 20,8,
földimogyoró 19,4, vaj 2,8, teljes értékű gabonafélék 1,6, tojás 1,2,
tej 0,1. Jegyezzük meg, hogy a tokoferol kb. 200 Celsius-fokig ugyan
elviseli a hőt, de az újrahasznált olaj E-vitaminjának java része
elvész. S azt sem árt tudni, hogy a jelzett E-vitamin-mennyiség a
hidegen sajtolt ételolajra vonatkozik, az iparilag előállítottban
mintegy kétharmada megsemmisül.
Puskás Attila
Háromszék
életmód 2014.03.20. | 05:55 Tavaszi erőnlétünk – Fontos antioxidáns az E-vitamin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!