Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A D-vitamin – bár táplálékainkkal is bevihető szervezetünkbe – leginkább a nap ibolyántúli (UV) sugárzásának hatására bőrünkben keletkezik az ott lévő szteroidok (koleszterin) átalakulásából, előbb provitaminná, majd a májban és vesében alakul D-vitaminná.
A szükséges D-vitaminmennyiség 90 százalékát adják a bőrünket (de nem a
ruhánkat és nem a sugárzástól védő krémeket!) érő napsugarak. A maradék
10 százalékot a D-vitaminban gazdag, főleg állati eredetű ételek, mint a
tengeri és édesvízi halak, máj, tojás- sárgája, tejtermékek, valamint a
gombák fogyasztása jelenti.
A napfényszegény téli évszakban nem mindenhol tehetjük meg, hogy
legalább 20–30 percig (ennyi idő szükséges) érje napsugárzás bőrünket,
ezért október és március között – a legkritikusabb, napsütést nélkülöző
hónapok a mérsékelt égövön – szokták ajánlani a mesterséges pótlást,
mivel télen csak 2–5 százalék jut ilyen úton szervezetünkbe. A fekete
(sugárzástól védett) bőrű afrikaiaknak ennek a megvilágítási időnek a
többszörösére van szükségük.
A D-vitamin két forrása a bőrben keletkező D3 (kolekalciferol) és a D2
(ergocalciferol) élelem eredetű, egyaránt a kalciumot (Ca), azaz a
meszet aktiváló vitamin a szervezetünkben olyképpen, hogy a bélből
felveszik a kalciumot, és kalciumsók formájában beépítik a
csontrendszerünkbe, a fogakba. Újabb orvostudományi megállapítások
azonban ennél sokkal nagyobb (hormonális) jelentőséget tulajdonítanak a
D-vitaminnak az ösztrogénnel kapcsolatban. Hiánya (különösen a nőknél
menopauza után) a csontritkulás gyakori oka. Ugyanis, ha az említett
módon nem jut elég kalcium a vérbe, a szükséglet a csontokból vonódik
el.
Az idegsejtek ingerületi átvitelénél a kalcium-ionok szintén fontos
szerepet töltenek be. Ezért, ha a kalciumszint a vérben egy százalék alá
süllyed, az idegrendszer vezérlésű izmaink működése „felmondja a
szolgálatot”, ennek a következménye pedig végzetes. A többlet D-vitamin
többlet kalciumot is jelent. Ez sem kívánatos, mert zsírban oldódó
vitamin, felhalmozódik, és az érelmeszesedés egyik tényezőjévé válhat.
Ki kell használnunk a kora tavaszi napfürdőzést, hagyjuk karunkat,
arcunkat szabadon, napsugárzásnak kitéve legalább fél óráig. Ennyi
napfürdő elegendő a napi D-vitamin keletkezéséhez. Bőrünk azonban nem
csak a D-vitaminszükségletünk biztosítására készült fel, hanem saját
védelmére is. Ezért, ha túlzottan sok ideig napozunk, a koleszterinből
egy inaktív fénytermék, luminoszterin keletkezik, nem pedig D-vitamin.
Naponta legalább 5–10 mikrogrammra (mcg) van szükségünk, elsősorban a
D3-vitaminból. Ennyi keletkezik a félórányi napozás alatt, tehát a
gyógyszeres pótlás felesleges. (Szakszövegekben nanogrammal – ng –
találkozunk. A megadott napi optimális ng-mennyiség 80. Egy ng = 1,0 x
10 a -9. hatványon/gram).
D-vitaminban gazdag élelmiszereink: csukamájolaj (gyerekkoromban ebéd
előtt ebből az utálatos ízű olajból kellett mind a négyünknek egy
kiskanálnyit bevennünk) 2 kávéskanállal 242 mcg, hering (100 g) 25,
makréla (100 g) 24, lazac (100 g) 12, olajos szardínia (100 g) 9, tonhal
(100 g) 6, egy csésze tej 3, 100 g teljes kiőrlésű gabona 3, egy tojás
sárgája 1, 100 g máj 1, vargánya és sárga rókagomba 0,8, csiperke 0,4.
Puskás Attila
Háromszék
életmód 2014.03.13. | 05:46 Tavaszi erőnlétünk – Napfüggő a D-vitamin
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!