Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A zsírban oldódó, ezért felhalmozódó A-vitamint nem véletlenül nevezték retinolnak, ugyanis a szem ideghártyája a retina (a rodopszin a látóbíbor kialakításában vesz részt), így szemünk egészsége attól függ, hogy szervezetünkben van-e elegendő mennyiségben.
Hatását már több ezer éve, az egyiptomi műveltség idején ismerték (főtt
borjúmájat juttattak a szürkületi vagy farkasvakságban szenvedők
szemébe). Vegyi összetételét és pontos hatásmechanizmusát azonban csak
1913-ban az Egyesült Államokban írták le. Szintetikusan 1947-től
állítják elő.
A retinol csak állati eredetű élelmiszereinkben fordul elő: máj,
tőkehal, tonhal olaja, tej, vaj, sajtok, tojás. Provitaminja
(elővitaminja), a béta-karotin azonban minden vörös, narancs vagy
sötétzöld színű növényben megtalálható mint a növények „védekező”
pigmentje. Akár azt is mondhatnánk, hogy a karotinok (a név a sárgarépa
nevéből származik: Daucus carota) a növények immunrendszerének
alkotóelemei. Az ember szervezetében egy béta-karotin-molekula
kettéhasadásából (epesók és enzimek hatására) két A-vitamin-molekula
keletkezik.
Fogyasszuk tehát az említett állati eredetű élelmek mellett az olcsóbban
elérhető gyümölcsöket és zöldségeket: sárgabarack, őszibarack,
paradicsom, cékla, sütőtök, sárgadinnye, sárgarépa (én például minden
reggelimhez egyéb zöldségek, a sárga vagy piros paprika és paradicsom
mellett egy reszelt murkot is fogyasztok), de olyan zöld színűeket is,
mint a spenót, fejes saláta, zeller, brokkoli, zöldborsó, zöldbab,
avokádó. Ezek ugyanakkor antioxidáns hatású élelmek is.
Az A-vitamin értéket NE-ben (Nemzetközi Egység) vagy IU-ban
(International Unit) adják meg. Egy NE-aktivitás = 0,3 mikrogramm (a
milligramm ezredrésze) retinollal, illetve 0,6 béta-karotinnal.
A-vitaminban gazdag élelmiszerek (100 gramm/NE): máj 26 000, közepes
méretű sárgarépa 9500, spenót 7800, sütőtök 7100, papaja (egy db) 5700,
káposzta 4900, brokkoli 4100, paradicsom (egy db) 1200, avokádó (egy
db.) 1100, saláta (egy fej) 910, zöldborsó vagy zöldbab 510.
Napi (ajánlott) szükséges mennyiség: csecsemőknek 2000; gyermekeknek:
egy-hat éves 2300, négy-hat éves 2500, hét-tíz éves 3200; fiatal lány,
fiú 4000; nők 4000, férfiak 5000, terhes nők 5500.
Hiányára jellemző a szürkületi vakságon kívül a száraz (a könnycsatornák
eltömődnek) és viszkető szem, száraz bőr és nyálkahártya, általános
legyengülés, étvágytalanság, gyermekeknél fejlődési rendellenesség.
Túladagolása a hiánybetegségekhez hasonló, súlyos tüneteket okoz (lásd
Behring esetét). Ehhez azonban legalább tízszer nagyobb mennyiség
szükséges az ajánlotthoz képest.
Puskás Attila
Háromszék
életmód 2014.03.06. | 05:46 Tavaszi erőnlétünk – Retinol, a szem vitaminja
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!