Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Dinnyés álomdiéta.
Csíkos,zöld,sárga,mézes-a dinnyével nem lehet betelni,,mert nem csak nagyon finom az íze,hűsít,hanem még laktat is,és segíti a fogyókúrát.
A dinnyének nemcsak a cukor-,hanem a kalóriatartalma is elhanyagolható.Vagyis bátran degeszre ehetjük magunkat belőle,akkor sem kell félnünk attól,hogy emiatt elrontottuk a diétánkat.Ugyanis 1 csésze görögdinnyében mindössze 46,a mézdinnyében 64,míg a sárgadinnyében 60 kalória van.Pontosan azért népszerűek a különböző dinnyediéták,mivel könnyen betarthatóak és változatosak is.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Az agávé
Bakonyi József
Több száz faj tartozik az Agávé nemzetségbe. Elterjedési területük az USA déli része, Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák szigetvilága. A 17. századtól portugál és spanyol hajósok közvetítésével a mediterrán éghajlatú európai országokban is megjelentek. Az agávék nem hiányozhatnak egyetlen nagyobb gyűjteményből, botanikus kertből sem. Hazánkban is népszerű növények.
Agávé botanikája
Levelük színe zöld, kékes- vagy szürkészöld, a levélcsúcs (gyakran a levelek széle is) tövises.
|
|
Pityóka vagy földialma?
Ez is, az is. A burgonya (merthogy a címben is róla van szó) Közép és Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény. Hazánkban termesztésének elterjedése a 18. század végére tehető. Felhasználása igen sokrétű, emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra valamint élelmiszeripari és gyógyszeripari hasznosításra egyaránt alkalmas, az egyik legnépszerűbb zöldség.
A burgonyanövénynek csak a gumója fogyasztható, többi része mérgező alkaloidokat tartalmaz.
Öntözés
Ne feledd rendszeresen öntözni és táplálni kerti növényeidet, különös tekintettel a függőcserepekbe, dézsákba vagy ládákba ültetett, illetve a futó- vagy lugasnövényeket.
Lekvárnak,befőttnek,pálinkának...
Mi lehet a közös nevezője?
A szilva!A magyar hagyományokban legmélyebben gyökerező gyümölcsöt keresve a szilva mindenképpen a jelöltek között van.
Gondoljunk csak a szilvalekvár,szilvabefőtt,aszalt szilva,szilvapálinka évszázadok óta töretlen népszerűségére,a szilvákkal kapcsolatos helységnevekre ( például;Szilvásvárad,Újszilvás,Szilvásszentmárton ),és kifejezésekre ( például;hétszilvafás, nemes ).
Valamikor a szilva volt Magyarországon a legelterjedtebb gyümölcs,az 1895-ős összeíráskor több szilva volt hazánkban,mint minden egyéb gyümölcsfa együttvéve.Ez leginkább annak volt köszönhető,hogy a szilva viszonylag igénytelen-vagyis inkább nagy tűrőképességű,ezért gyakorlatilag kevés munkával szinte bárhol termeszthető.A szilvafák nagy része nem is kertekben,hanem szinte vadon nőtt mindenhol:mezsgyéken,utak mellett,szőlő között,ártereken.Így alakultak ki ( például;a Tisza és a Szamos mentén )az ártéri gyümölcsös,amelyek nagyobbrészt szilvafákból álltak.Ezekben a nagy kiterjedésű,félig vadon növő gyümölcsligetekben szelektálódtak ki azok a tájfajták,amelyek megalapozták ezen vidékek hírnevét,mint például a penyigei ( más néven ,,nem tudom")szilva,amely a méltán híres szatmári szilvapálinka alapanyaga.Az ilyen régi művelésmódú, ,,Dzsungelgyümölcsösnek" is nevezett ártéri gyümölcsösökből mára mutatóba is alig maradt.Kisar község határában egy 16 hektáros rész viszont máig megvan,természetvédelmi oltalom alatt áll.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Őrizd meg a nyári gyümölcsök, zöldségek és fűszerek zamatát aszalással! Az üzletekben kapható, többnyire kén-dioxiddal, cukorral és/vagy étolajjal kezelt aszalványok helyett készíts házilag finomságokat az egyszerűen és olcsón megépíthető aszalódoboz segítségével. A mostani időjárás passzol is ehhez, hiszen az aszaláshoz legalább 30 Celsius-fokos hőmérséklet kell, ugyanakkor a levegő páratartalmalegyen 60 százalék alatt: ebből a két tényezőből nincs hiány ezen a nyáron.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Az egynyári színes virág leginkább a meleget szereti: bár forró égövi hazáját elhagyva már régen elindult világhódító útjára, minket is többnyire a napsütéses hónapokban örvendeztet meg tarka színeivel. Érdemes már februárban magról szaporítani, majd májusig, nyár elejéig cserépben nevelgetni.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
A májunk az a szervünk, mely megszűri a méreganyagokat, aktív szerepe van a kiválasztásban, és a tápanyagok felszívódásában is segítségünkre van. Ha nem működik megfelelően, vagy túlságosan sok méreganyagot raktározott el, akkor különböző betegségek kialakulásával kell számolnunk:
Nagyon sok olyan élelmiszerünk van, melyek segítségével könnyen méregteleníthetjük a májat.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
szeretnénk a saját kertünkből szüretelni, akkor a legjobb, ha márciustól májusig fogunk neki az ültetésének. Vásároljunk egy minél érettebb, de egészséges gyümölcsöt.
Mossuk meg a kiwit, és vágjuk fel néhány darabba. Vájjuk ki a belét, és tegyük egy csésze langyos vízbe. Kavarjuk jól el, és addig hagyjuk, míg kihűl a víz.
Egy szűrő felett öblítsük le néhányszor, míg el tudjuk különíteni a magokat. Tegyük a magokat egy papírtörlőre, és hagyjuk 2-4 órát száradni.
7 éve | szilasi ilona | 0 hozzászólás
Murvafürt
A murvafürt (Bougenvillea) fás szárú kúszónövény, amelynek nem elsősorban virágai, hanem pompás színekben tündöklő fellevelei látványosak. A murvafürt jól futtatható, akár házfalra is, de mindenképpen támasztékra lesz szüksége. Nálunk dézsás növényként tartható, sokak kedvelt növénye, különösen a mediterrán jellegű kertekben gyakori.
Murvafürt nemzetségA csodatölcsérfélék (Nyctaginaceae) családjába tartozó Bougenvillea nemzetségbe gyakran tövises, 1-2 méteres magasságra kúszó növények tartoznak, a mintegy 18 faj Dél-Amerikában honos.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás