Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Pityóka vagy földialma?
Ez is, az is. A burgonya (merthogy a címben is róla van szó) Közép és Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó növény. Hazánkban termesztésének elterjedése a 18. század végére tehető. Felhasználása igen sokrétű, emberi fogyasztásra, állati takarmányozásra valamint élelmiszeripari és gyógyszeripari hasznosításra egyaránt alkalmas, az egyik legnépszerűbb zöldség.
A burgonyanövénynek csak a gumója fogyasztható, többi része mérgező alkaloidokat tartalmaz. Magas a C, B1, B2, B6 és A-vitamin, valamint keményítőtartalma, sokféle ásványi anyagot tartalmaz. Káliumtartalma kiemelkedő, 340mg/100g. Fehérjetartalma alacsony, viszont kedvező összetétele miatt nagyon jól hasznosul. Könnyen emészthető, tápláló élelmiszer.
A FAJTÁKAT 4 TÍPUSBA SOROLHATJUK a keményítőtartalom és a keményítő minősége alapján. Csak az első három típus alkalmas fogyasztásra, a D típusú burgonyát ipari és takarmányozási célra használják.
A – Salátának való burgonya, alacsony (9-12 %) keményítőtartalom jellemzi (pl. Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata). Saláták, hidegkonyhai készítmények alapanyaga.
B – Főzni való, nem szétfővő burgonya, keményítőtartalma közepes (13-17 %) Ilyenek pl. a Balatoni rózsa, Lilaburgonya, Aladin, AMorosa, Desirée, Góliát Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Laura, Pannónia, Roco, Rosara. Levesek, főzelékek, főtt és rakott típusú burgonyás ételek készítéséhez alkalmasak.
C – Sütni való, enyhén szétfővő burgonya, magas keményítőtartalommal (18-22 %). A főbb fajták: Agria, Kuroda, Százszorszép, Vénusz Gold. Sütésre, chips- és hasábburgonyához, püré, burgonyás tészták készítésre alkalmas.
D – Teljesen szétfővő burgonyafajta, nagyon magas (22-25 %-os)keményítőtartalommal.
Minél magasabb a burgonya keményítőtartalma és minél nagyobbak a keményítőszemcsék, annál gyorsabban fő meg. A hagyományos piros és sárga burgonyafélék mellett léteznek lila és narancs színűek is. A színes húsú burgonya nagy mennyiségben tartalmaz természetes növényi színanyagokat, a piros- és a lilaburgonya fajták főként antocianinokat, míg a sárga és a narancssárga húsú fajták más flavonoidokat, illetve karotinoidokat.
AZ ÚJBURGONYA az egyik legjobban várt kora nyári zsenge zöldség. Élvezeti értékéből azonban gyorsan veszít, ezért érdemes csak annyit vásárolni belőle, amennyi elfogy. Magas víztartalma alacsony keményítőtartalommal párosul, ezért például nem alkalmas tócsni és gombóc készítésére, viszont annál finomabb petrezselymes vagy kapros burgonya készíthető belőle. A lisztérzékenyek étrendjében is fontos szerepet játszanak a burgonyafélék. Fogyasztható köretként, felhasználható sűrítésre, valamint a kenyerek tésztájának lazítására.
Forrás: http://eteltcsakokosan.hu/2014/10/13/pityoka-vagy-foldialma/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
PÉNZTÁRCABARÁT MEGOLDÁSOK A KERTBE: ÍGY TURBÓZZÁK FEL A NÖVÉNYEKET AZ ÉLELMES GAZDÁK
ÜTŐS TIPPEK KERTÉSZEKNEK: EZEKKEL A TRÜKKÖKKEL RENGETEG IDŐT ÉS PÉNZT TAKARÍTHATSZ MEG
járványkor sem pihen a jó kertész
AZ ÁRNYÉKBAN IS VAN ÉLET: EZEK A ZÖLDSÉGEK A KERT SÖTÉT OLDALÁN IS MEGTEREMNEK