Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Pótolható a zöldségek számára fontos molibdén.
Homokos talajon gyakran lép fel a molibdén mikroelem hiánya.Kiskertekben szükséges tápelem már az enyhén savanyú talajokból is nehezen szívódik fel.
A molibdén hiánya különösen a káposztafélék,leginkább a karfiol,a brokkoli,de ugyanígy a fejes káposzta,a kelkáposzta,a bimbós kel és kínai kel esetében is halványodást,kékülést,szürkülést okoz.A káposztaféléknél már fiatal korban jól látszik a molibdén elégtelen felszívódása.Rendszerint a legkorábban kizöldülő,illetve a legrégebbi levelek érközi szövetein figyelhető meg,hogy elszíneződnek a rostos szövetek.Gyakorlatilag lassú elhalás folyamatának leszünk tanúi,ha nem avatkozunk közbe.Ezek az elváltozások fokozatosan elhalnak,ami kezdetben úgy látunk,mintha eltorzulnának a levelek,hólyagosakká alakul a szerkezetük,mivel nem az egész káposzta pusztul el,hiszen az egészséges szövetek tovább növekednek.Csak akkor észleljük a kárt betegségként,amikor például a karfiol termése ( rózsája ) eltorzul,barnás fekete vagy barnás rózsaszín foltok képződnek.
Ha semlegesítjük a savas kémhatást ( meszezéssel vagy még eredményesebb hamuzással ),akkor ideiglenesen javulás,gyógyulás következik be.A hamuzás megelőző hatású lehet.Ha korábban műtrágyázással kellő mennyiségű molibdént vittünk be,de a növény képtelen azt felvenni,akkor érdemes fahamut szórni ősszel a megüresedett ágyásokba.Növényekre soha ne szórjunk hamut,mert perzsel!
Vizsgáljuk meg a talajt!A karfiol és a brokkoli,de a többi káposztafélék is egészen kevés molibdént igényel ( hektáronként 0,5,kiló nátrium-molibdént,például Damisol elegendő ),ami két-háromszori lombtrágyázással érhető el.
Király László írása.
Forrás: TVR Újság 2016.November 21-27. 47. Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
PÉNZTÁRCABARÁT MEGOLDÁSOK A KERTBE: ÍGY TURBÓZZÁK FEL A NÖVÉNYEKET AZ ÉLELMES GAZDÁK
ÜTŐS TIPPEK KERTÉSZEKNEK: EZEKKEL A TRÜKKÖKKEL RENGETEG IDŐT ÉS PÉNZT TAKARÍTHATSZ MEG
járványkor sem pihen a jó kertész
AZ ÁRNYÉKBAN IS VAN ÉLET: EZEK A ZÖLDSÉGEK A KERT SÖTÉT OLDALÁN IS MEGTEREMNEK