Kertészet kert virágok növények: Ételízesítő

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Bár az ötlet zseniális, sosem voltam oda érte, mert ritkán tapasztaltam ennyire mű ízt. Egy ideje úgy oldom meg a dolgot, hogy saját készítésű ételízesítőt használok. Hogy mi a baj a boltival? Egyetlen szó: az ízfokozó. Látszólag ez jó is lehetne, mert hát az ételízesítőt ugye azért használja az ember, hogy fokozza az ízeket. Csak hát emögött az egyetlen szócska mögött a nátrium-glutamát áll. A nátrium-glutamátról ezt kell tudni:

„A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, de idegi elváltozásokat is, mint pl. Parkinson- vagy Alzheimer-kór. Az összefüggésekre a 70-es években figyeltek fel, amikor hosszabb időt Kínában töltött páciensek egyaránt elesettségről, nyakban, karon és háton érzett fokozott viszketésről, heves szívverésről panaszkodtak. A gyanú a Kínában már 100 éve intenzíven alkalmazott ízfokozóra, a nátrium-glutamátra terelődött. Érdekes módon a tünetek sokkal határozottabban jelentek meg az európaiak és amerikaiak esetében, míg a kínaiak és japánok viszonylag ellenállóbbaknak bizonyultak. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A súlyos asztmásokat pedig kifejezetten megviseli a glutamát csekély jelenléte is. Sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget, mondván, nincsen tudományos bizonyíték a glutamát egészségi kockázatára. A vitatott ízfokozók legújabb megítélése sokkal szigorúbb: a Független Egészségtanács Fóruma (az UGB Fórum) áprilisi száma éppen ezzel foglalkozott. A cikk szerint a glutamát igenis kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Sajnos a hagyományos élelmiszerek (főként konzervek, levesporok, fűszerkeverékek, fűszersók) bőségesen tartalmaznak Na-glutamátot.” (terebess.hu)

 

etelizesito

 

Házi ételízesítő

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa

20 dkg fehérrépa

20 dkg karfiol

20 dkg karalábé

30 dkg kaliforniai paprika

30 dkg zeller

30 dkg paradicsom

1 nagy csokor petrezselyem

1 nagy csokor zellerzöld

 

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. A zöldségkeverékbe teszünk bele 4 evőkanál sót, megkeverjük és kis üvegekbe tesszük. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!

2. Ha nyáron készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon megaszaljuk.

3. A tepsit a sütőbe tesszük, és úgy aszaljuk meg.

4. Aszalógépbe rakjuk a zöldségkeveréket, és ott aszaljuk. 

 

Én kipróbáltam a sózott, nyers változatot és a szárítottat is. Mindkettő kiválóan működik, de általában szárítottat használok. Amikor kész a szárítás, kapcsos üvegbe tesszük, és lezárjuk. Sokáig eláll, bátran használhatjuk, amíg el nem fogy. Tehetjük levesekbe, főzelékekbe, zöldségraguba, alapleveket készíthetünk vele, szóval kísérletezzünk nyugodtan!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Ugyan, hagyd már, Babi! Barátok közt vagy!
Én is néha bődületes hibákat vétek a gépelésnél, mégsem jutott eszembe egyszer sem, hogy emiatt bárki analfabétának nézne itt a klubban. :-)

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Feltettem a képeim közé. Ez a címke már Amerikában is járt. A fiam mikor kinn volt ezt vitte ajándékba a vendégül látóinak. :)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Pár órát.Megint kapkodok:(

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Én anyukámtól így tanultam, csak egy pöttyöt a tetejére.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Kamilla! Jó a recepted,de ha sóval teszed el,teljesen felesleges a szalicil.Én mindegyiket,készítem,erőset,édeset,paradicsomosat,de soha nem teszek bele tartósítót. Jaj,igazad van az ételítzesítőnél,én is rakok bele lestyánt.Üdv:Babi

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Ili, Babi és Kamilla! KONYHATÜNDÉREK vagytok! :-)

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Fényképezd le a cimkét, légyszi! :-)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Én is hoztam egy receptet.Ha kéritek,van még:-)
Bazsalikomos paradicsom:
Minden kg lepasszírozott paradicsomhoz, 3 evőkanál aprított friss bazsalikom szükséges. Ehhez inkább húsos paradicsomot használok fel.
Miután a paradicsomot lepasszíroztam, pár áráig állni hagyom. A sűrűje az edény alján marad. A tetejéről lemerem a levet, és a sűrű lét felteszem főni. Amikor felforrt, beleteszem a bazsalikomot, majd bő szájú üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba teszem.
A fennmaradó lét is felhasználom. Minden1/2 l léhez, apró kockára szelt 10db paprikát, 10 db paradicsomot, 3db vöröshagymát, 3 ev. kanál friss bazsalikomot, 1 ev. kanál friss oreganot 15 db zúzott fokhagymát adok. Felforralom,leraszírozom,ujraforralom. Etzt is üvegekbe töltve száraz dunsztba, teszem.
Negyon sok ételhez fellehet használni ezt a szószt.

Válasz

Kiss Kamilla üzente 12 éve

Én is vettem a múltkor egyfajta ételízesítőnek mondott akármit, de az csak egy kis sárga ételszínezővel elkevert só volt. Sikerült annyira elsóznom vele a levest (pedig annyit raktam bele, amennyit szoktam - na ezt nem kellett volna), hogy nem győztem hígítani, persze az már nem lett olyan. Én még raknék bele lestyán (a vegeta alapfűszere) levelet is, egyébként jó a recept. Én szoktam csak petrezselymet és csak zellert külön is sózva eltenni, azt botmixerrel szoktam felaprítani. egy réteg zöldség, egy réteg só, ez majd levet enged és a tetejére egy ici-pici szalicilt rakok. Már Erős Pistát sem veszek évek óta, azt is magam csinálom. A pritamin paprikát és az erős piros paprikát ledarálom (ipari mennyiségben kell gyártanom, ezért erre speciális aprítógépem van) és egy napig lesózva hagyom állni, majd (csak 2 dl-es) üvegekbe rakom szintén egy pici szalicillal. A családom ezt úgy hívja, hogy Erős Kamilla. :) Már van saját címkéje az üvegeknek.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 12 éve

Köszi, Babi! El nem tudtam képzelni, hogy mi a csodával darálhatnám le. :-)

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu