Kertészet kert virágok növények: A kertészkedés a hosszú élet titka

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

A hosszabb élettel hozta összefüggésbe a kerti munkát, illetve a ház körüli teendők elvégzését egy svéd tanulmány, amelyet a British Journal of Sports Medicine című folyóiratban közöltek.

 

A tanulmány szerint az idősebbek számára nehézséget jelenthet az erőteljes testmozgás, ám a mostani eredmények szerint már az ülő életmód elkerülése is életmentőnek bizonyulhat esetükben. Az összesen 4232 hatvan év feletti ember bevonásával készült vizsgálat szerint a hosszú időn át való ülés kiiktatásával csökkenthető a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázata.

http://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/a-kerteszkedes-a-hosszu-elet-titka#

Címkék: egészség jó levegő kerti munka szabad idő

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

A tárkony is megtermelhető



-----A tárkonyt a legjobb tőosztással szaporítani,vagy ha még nincs a kertben,konténeres
tövet vásároljunk.

Vízigényes, s -------csakúgy,mint a majoránna és a legtöbb fűszernövény----a napos,

védett helyett kedveli.

Vágni a virágzás előtt kell. A hajtásokat száraz,szellős helyen,de árnyékban
szárítsuk,mert a napon sokat veszít az aromájából..

Elsősorban a savanyú ételek finom ízesítője.

A tárkony igen erős aromájú,egyedi fűszer,ezért csak keveset tegyünk belőle az ételekbe.

Salátaecetet is érdemes készíteni a szárított drogból, 5dk-nyi tárkonyfüvet
tegyünk szélesszájú befőttesüvegbe,és annyi ecetet öntsünk rá,hogy éppen ellepje.

Az üveget fedjük le és 7-8 napon át hagyjuk állni. Majd szűrjük le, és töltsük jól záródó
üvegbe.



Ezt a fűszeres ecetet is használhatjuk a tárkonyos babsalátához. Ez pedig úgy készül,hogy 30 dkg Juliska babot,vagy lóbabot sós vízben megfőzünk,lehűtjük,majd két csomag újhagymát,esetleg két szép fej lila hagymát vékony szeletekre vágunk,zöldpetrezselymet
és egy kevés cukor és 1/2 dl tárkonyecet, víz felhasználásával levet készítünk,s beletesszük a hagymát a babot, petrezselymet és a zellert.2-3 óráig állni hagyjuk,lehűtve
fogyasztjuk.

Fokhagymás vaddisznósülttel tálaljuk. (A legtöbb vadsülthöz jól illik.).


Tamás enikő


KERTBARÁT MAGAZIN 1981.

Válasz

Lacziné Marika üzente 10 éve

Kedves Erzsike! Mi is szeretjük a majoránnát, használjuk is többféle ételbe, de a birkahúshoz a világért nem tennénk. Ha alaposan megtisztítják a faggyútól, már nem lehet faggyúíze. A Karcagon és környékén készítik a legfinomabb birkapörköltöt (majoránna nélkül), nem véletlenül lett Hungarikum.
Bérces Évikének hála van évelő majoránnám, ha valakit érdekel szóljon!

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

Majoránnát a saját kertből




Próbáljunk évelő majoránna szaporítóanyagához jutni,mert az egynyáriak a palántanevelés,
gondozása nem kis vesződségbe kerül évről évre.
Igazi magyar fűszernek tartjuk,noha ez is mint annyi más ilyesféle,a Földközi--tenger
mellékéről származik.

A vadszárnyasok,a grillcsirke,sőt a birkahús kitűnő fűszere.

A birkahúst előzetesen gondosan le kell faggyúzni. A fűszerezett hús a majoránnától elveszti
kellemetlen faggyúízét és pikánssá szelídül.

A majoránnás paprikáskrumplihoz szükségünk van 1 kiló krumplira,két fej hagymára,egy
evőkanálnyi zsírra vagy olajra,kevés Piros aranyra,némi pirospaprikára,majoránnára és
30 dkg krinolinra vagy ugyanannyi virslire.
( A fűszeres füstölt házikolbász természetesen a legjobb hozzá ). A hagymát
apróra vágjuk és olajon rózsaszínűre pirítjuk hozzátesszük a Piros aranyat----ízlés
szerint----és csak egy kis csipetnyi paprikát.

Megsózzuk és a meghámozott,hasábokra vágott burgonyát felöntjük vízzel.
Amikor már forr és puhára főtt, beleaprítjuk a krinolint és végül meghintjük majoraánnával
( 1---1,5 grammnyit ).

Még tartalmasabb lesz az étel,ha kevés lisztből és egy tojásból tésztát gyúrunk,
és csipetkeként belefőzzük.

Tamás Enikő 1981. TAVASZ

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

A fűszerekről röviden

Úgy mondják,az ízesen főző asszony minden más tekintetben is meg tudja fűszerezni a
férfiember életét..... Főzni persze------úgy--ahogy------bárki megtanulhat,de az ételízek
összhangját úgy megteremteni,hogy egyik fűszer se " harsogja túl " a másikat ez már-
már művészet.

Az igazi szakács bátran fűszerez,szinte az ujja hegyében érzi, miből, mennyit kell az
ételbe tenni. Persze jó hozzávalókon és a fűszerezéstudáson kívül az is lényeges,
hogy ne sajnáljuk a sütés-főzésre az időt.
Aki elvesztettnek érzi,abból sosem lesz igazi jó szakács.

A konyha dísze,a háziasszony büszkesége a fűszerekkel teli csinos kis polc.
Némelyiket,például a pirospaprikát és a curryt még a fénytől is óvni kell. A legalkalmasabb
ezért jól záródó porcelán vagy fatégelyben elhelyezni a fűszereket,gőztől,forró tűzhelytől
távol.

Egyszerre csak keveset vásároljunk,mert a legtöbbjük idővel veszít az aromájából.
Igen jó fűszerkeverékek vannak ugyan forgalomban,de aki igazán meg akarja ismerni
őket,legalább a legkedvesebb fűszerei közül néhányat termesszen a kertjében is.

Tamás Enikő 1981 TAVASZ

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

A gyógyító fekete ribiszke




A fekete ribiszke ( Ribes nigrum) gyümölcséről régóta tudjuk,hogy C-vitamin-tartalma
igen magas,80--300 mg/ 100 g is lehet, amiinek 80-90 %-a megmarad a gyümölcskészítményekben.

Nagy mennyiségben tartalmaz pektint és cukrot,gyümölcssavakat és festékanyagot,
,
amelyeknek köszönhetően ízletes szörp és lekvár készül belőle....

A fekete ribiszkét az ókorban az orvosok a köszvény ellen ajánlották,ezért köszvénybogyónak
is hívták a növényt,de gyógyították vele a reumát is,és vértisztítóként is használták.

Idényben nyáron is használhatjuk,ám sokan nem kedvelik úgynevezett "rókaízű"
gyümölcsét.Kompótnak,lekvárnak,szörpnek elkészítve a legnépszerűbb. B-vitamin-tartalma idegvédő hatású,serkenti az immunvédőszert,,és felfrissiti a szervezetet....

Vérképző hatású,ezért vaságyban szenvedő lányok,asszonyok,és gyermekek kellemes
ízű természetes gyógyítója lehet.

Frissen Préselt leve mézzel,és ásványvízzel keverve igazi nyári vérpezsdítő ital,jégkockával
kínálva vitamindús hűsítő.
Bogyóit télre lefagyaszthatjuk,és naponta néhány kanállal az influenza megelőzésére
fogyaszthatunk belőle.

A szárított bogyókból készült forrázat vesetisztító hatású.

Kevésbé ismert,hogy a fekete ribiszke levele is tartalmaz hasznos anyagokat,így rutint,
cseranyagot,nyomokban illóolajat,és vizelethajtó hatású anyagot.
A nyáron szedett zsenge levelekből készült tea a magas vérnyomás kezelésére,vese
-és hólyagbántalmak enyhítésére,reuma és más ízületi panaszok orvoslására alkalmas,.
3-4 levelet 2 dl vízzel leforrázuk,és 20 percig állni hagyjuk. majd langyosan fogyasztjuk.
Naponta 3-szor ajánlott fogyasztani.

Télre érdemes a leveleket megszárítani,mert a teáját légzőszervi megbetegedések,
esetén,valamint izzasztónként is fogyaszthatjuk...


Papp Edina

Válasz

Lacziné Marika üzente 10 éve

Imádom a fahéj ízét és illatát, teszek mindenbe amibe lehet.
Kornélia! Győzöd lerázni az utánad szimatoló pasikat?

Válasz

Wolf Kornélia üzente 10 éve

Mit szótok a diszkréten fahéj illatú testápolóhoz? Nekem van ám olyanom! :-)

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Erzsike!Köszönöm a fahéjas cikket,én is szeretem a fahéj illatátát.A növénynek majd még utána kell olvasnom,vajon lehet-e.érdemes-e itthon tartani.

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

A fahéj folytatása.......

A háromévesnél fiatalabb ágakról lehántolt, magas, 25%-os illóolaj ---tartalmú kéreg belső része
értékes,csavart rudacskában egészben,illetve őrölve értékesítik.

Európában a 12.században jutott el a fahéj,mint gyógyító alapanyag.Bájitalokba keverték,
gyulladásokra,megfázásra,náthára,illetve az emésztés javítására használták.

Körülbelül a 17.századtól vált a fahéj konyhai fűszerré,illatos italokat,kelt tésztákat
ízesítettek vele.

A fahájat sokféleképpen használhatjuk: édeskés,fűszeres íze sütemények,forralt bor,
tea ízesítője lehet.
Élvezeti értékén túl fertőtlenítő hatóanyagokat is tartalmaz,ezért a gyomor és bélrendszeri,
valamint a légúti fertőzések ellen is hatásos,különösen a géli időszakban.

Javítja a vérkeringést,átmelegíti a fázó testet,vágykeltő hatású.
Forrázat fogyókúrában is hatásos,ugyanis enyhe vízhajtó és zsírlebontó hatású.

A vízben oldott fahéjolaj aromalámpában elpárologtatva gondűző,közérzetjavító.

Pap Edina

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

Melegít,és ellazít a fahéj

A karácsony szinte elképzelhetetlen édeskésen illatozó mézeskalács nélkül.
Az ünnepi sütemény jellegzetes,melegséget, meghittséget árasztó illatát a fahéj adja, ami az
egyik legrégebben használt fűszerünk.

A fahéjfa a babérfélék családjában tartozó, Dél-és Délkelet-Ázsiában őshonos, fényes
zöld lombú,apró fehér virágokat hozó örökzöld fa.

A Bibliában az illatos kivonatok,illetve a szent kenetolaj receptjének említésekor
a nemzetség két fajtáról esik szó:

az egyik az általunk ma is használt ceyloni fahéjfa ( Cinnamonum zeylanicum). a másik
a kínai fahéjfa,más néven kasszia (Cinnamonum cassia). A ceyloni fahéj kérgéből,a
kassiának pedig a leveleiből nyerték ki az illóolajat vízgőz---lepárlással.
Az utóbit ma már nem használják,de a bibliai időkben fontos árucikk volt.


Pap Edina

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu