Szilva de nem pálinka.
A szilváról két dolog jut eszünkbe:pálinka és lekvár:Néha még a gombócnak is van esélye,pedig ez a gyümölcs is többre képes.
Mézes-fahéjas torta.
Hozzávalók: 75 dkg szilva,15 dkg vaj +a formához,15 dkg cukor,4 tojás,25 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,2 evőkanál méz,2 kávéskanál őrölt fahéj,1,5 dl tejföl,2 dl tejszín,citromfűlevelet a díszítéshez.
Elkészítés: A szilvát megmossuk,kimagozzuk,a gyümölcshúst felaprítjuk,kikenünk egy 24 cm átmérőjű sütőformát.A vajat a cukorral habosra keverjük,beledolgozunk 2 tojást.A lisztet a sütőporral elkeverjük és a masszához adjuk.A tészta felét a formába kanalazzuk,megszórjuk a szilvával,majd a maradék tésztával beborítjuk.Megszórjuk a maradék szilvával.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A maradék 2 tojást a mézzel kikeverjük,hozzáadjuk a fahéjat és a tejfölt,és bevonjuk vele a szilvát.A sütőben 1 órát sütjük.Kivesszük,hagyjuk kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük,csillagcsőrös habzsákba szedjük,és a kihűlt tésztára habrózsákat nyomunk.Citromfűlevelekkel díszítjük.Szeletelve,a maradék tejszínhabbal tálaljuk.
Diós szelet.
Hozzávalók: a tésztához:12,5 dkg lágy vaj,12,5 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,fél teáskanál fahéj,25 dkg liszt,1 teáskanál sütőpor,15 dkg összevagdalt dió,4 tojás,2 evőkanál rum,1 kg szilva.Az öntethez:25 dkg porcukor,3 evőkanál rum.Egyéb:5 dkg összevagdalt dió,2 evőkanál összevagdalt pisztácia,1 dl tejszín,mentalevelek.
Elkészítés:A tésztához a vajat összedolgozzuk a cukorral,a vaníliás cukorral,a fahéjjal és egy csipet sóval.A lisztet elvegyítjük a sütőporral,a dióval,és a tojásokkal váltakozva a vajas masszába dolgozzuk.A rumot is hozzáadjuk.
Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A szilvát megmossuk,kettévágjuk,kimagozzuk.A tésztát a tepsibe simítjuk,a tetejét kirakjuk a szilvával,és a sütőben 45 percig sütjük.
A mázhoz összekeverjük a porcukrot a rummal és 1-2 evőkanál vízzel.A máz legyen jó sűrű!.A kész süteményt vastagon meglocsoljuk vele,és megszórjuk a vagdalt dióval,pisztáciával.
Díszítéskor a tejszínt kemény habbá verjük habrózsákat nyomunk a szeletekre,és a mentalevelekkel tűzünk bele.
Bécsi mini torta.
Hozzávalók: A tésztához:25 dkg liszt,1 késhegynyi sütőpor,10 dkg porcukor,10 dkg vaj,1 tojás,1 evőkanál vaníliás cukor.A töltelékhez:20 dkg szilva,15 dkg vaj,15 dkg porcukor,1 tasak vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja,4 tojás,50 dkg túró,6 dkg étkezési keményítő.
Elkészítés:A tészta hozzávalóit csipet sóval összegyúrjuk.Fóliába csomagoljuk a hűtőben 30 percig pihentetjük.Amíg a tészta pihen,a szilvát megmossuk,kimagozzuk,húsát cikkekre vágjuk.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.A puha vajat a porcukorral,a vaníliás cukorral,a reszelt citromhéjával,majd a tojásokkal habosra keverjük.Hozzáadjuk a túrót és a keményítőt is,alaposan összedolgozzuk.
A hűtőből kivett tésztát gyorsan 3 mm vastagra nyújtjuk,és kibélelünk vele 4 kicsi piteformát úgy,hogy az oldalára is kerüljön.Beleöntjük a túrós krémet,a tetejét kirakjuk a szilvacikkekkel.A sütőben 20 percig sütjük,majd a hőfokot 180 fokra vissza vesszük,a tálakat alufóliával letakarjuk és a tésztát még 10-15 percig sütjük.Ha kihűlt kivesszük a formából,a porcukorral megszórva kínáljuk.
Forrás: Kiskegyed 2015.augusztus 18.
Kapcsolódó cikkek:
Szőlő:a gazdag ősz ajándéka.