Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Retek,újhagyma-tavaszi üdeség.
A retek már az ókori Kínában és Japánban is kedvelték,gyógyszerként használták,és sok étel alapját képezte.A retek az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének része volt,fogyasztották még orvosság gyanánt is.
A retek külsőre lehet hengeres,ovális vagy kerek,a színe lehet fehér,sárga,lila,fekete vagy vörös,a belseje azonban majdnem minden esetben fehér.Súlya a több kilósig terjedhet.
A vajretek vagy hónapos retek kicsit borsos ízű,ropogós húsa van,és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek,amely hosszúkásabb,a szárhoz közelebbi része piros,a távolabbi fele pedig fehér.A korán szedett retek íze lágyabb,mint a szezon vége felé kóstolt példányé.
A retek jó étvágynövelő,önmagában fogyasztva is nagyon kellemes.Sokrétűen felhasználható,a reteklevelet,és a retek csíráját is érdemes felhasználni.A friss levelekből jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.
Csípős és ropogós.
A tavasz másik friss zöldsége a piacokon kapható újhagyma.Nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat,vitaminokat,ásványi anyagokat és nyomelemeket.Az újhagymában C-,B1-,B2-,B3-,B5-,B6,H-és E vitamin,folsav,nikotinsav,valamint vas,jód,magnézium,kén,szelén,foszfor,kálium,kalcium,réz és cink található.
Az apró,fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyasztjuk.Nyersen a legmarkánsabb az íze,gyógyhatása is így érvényesül legjobban.Vajas kenyérhez,zsíros kenyérhez,mindenféle felvágotthoz és sült húshoz is ehetjük.Nemcsak a fehér hagymarészt,hanem a föld feletti zöld részét is bátran fogyaszthatjuk,hiszen ebben van a legtöbb vitamin-és ásványi anyag.
Ha nem önmagában fogyasztjuk,vagy szendvicsekhez használjuk,akkor a retek és az újhagyma is leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul.Ezen kívül levesekbe tehetjük,illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek és karikára vágott újhagyma.
Hagymás pesztó
Hozzávalók:2 csomag újhagyma zöld szára,1 kisebb csokor petrezselyem,1 kisebb lestyánlevél ( szárítottal pótolható ),fél marék fenyőmag,5 gerezd fokhagyma,só,őrölt bors,1 evőkanál olívaolaj.
Az újhagyma zöld szárát felszeleteljük,friss lestyánt és petrezselyemzöldet vágunk hozzá,majd néhány fokhagyma gerezddel,erdei mogyoróval,olívaolajjal,kevés sóval,őrölt borssal összeturmixoljuk.Pirítósra kenve,saláta,tükörtojás mellé tésztára,húsos tölteléknek,de raviolihoz is ajánljuk.
Sült retek
Hozzávalók:2 csomag piros retek ( közepes méretű ,,golyók" ),3 evőkanál olívaolaj,1,5 evőkanál szójaszósz és 1,5 evőkanál frissen facsart citromlé keveréke.
Vágjuk le a retek zöld,hosszú szárát.Mossuk meg a gumókat.Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat és a szójaszószt meg a citromlevet,majd forgassuk meg benne a retkeket.Öntsük az egészet tepsibe,és 180 Celsius-fokon süssük körülbelül 20-25 percig,amíg a retkek enyhén megpuhulnak.Remek diétás étel magában,de adható köretként is.
Tavaszi saláta
Hozzávalók:2 főtt tojás,1 fejes saláta,1 csomag retek,1/2 kígyóuborka,4 szelet gouda sajt,20 dkg szeletelt főtt sonka,5 dkg majonéz,150 g tejföl,2 evőkanál ketchup,cukor,konyak,só,bors.
A retket 4 felé vágjuk.Az uborkát hosszában félbevágjuk,majd felszeleteljük.A sajtot,sonkát csíkokra metéljük.A majonézt összekeverjük a tejföllel és a ketchuppal,majd cukorral,sóval,borssal és konyakkal ízesítjük.A főtt tojásokat 8 felé vágjuk.A saláta összes hozzávalóját összekeverjük,és mártással leöntve tányérokra halmozzuk.
Forrás:TVR ÚJSÁG 2016.április 4- 10 14.Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
Gyömbér-gyógynövény és fűszer.
Csemegekukoricát minden fogásba.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.