Mangó: a szerelem szimbóluma
A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé
tartozik. Az indiaiak szent fája. A szerelem szimbóluma. Ma már a
gyümölcs friss alakban hazánkban is beszerezhető.
Ismerjük meg!
A mangófa (Mangifera indica) a szömörcefélék (Anacardiaceae) családjába tartozik. A
mangófa
önbeporzó, több fajtája létezik. Származási helyét a szakirodalom
Indiában jelöli, amelyre a botanikai neve is utal. Több mint 4000 éve
termesztik. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának.
Kelet-Indiából a buddhisták közvetítésével jutott
Kelet-Ázsiába, majd Malajziába. Innen a portugáloknak és perzsáknak
köszönhető továbbterjedése. Ma már a trópusokon és a szubtrópusi
övezetekben gyakoriak a mangóerdők, régen viszont csak a kiváltságosok
birtokán volt mangóerdő. A mangó alakja tojásdad vagy vesealakú, héja
zöldes pirosas árnyalatú, de színe a sárgáig változik. Maga a gyümölcs
húsa narancssárga színű, íze és állaga az
őszibarackéhoz hasonlít.
A gyümölcsnek egy darab nagyméretű, lapos magja van, amelyet rostos szőrök borítanak.
A
mangófa akár húsz méterre is megnő, és az ültetéstől számított negyedik
- hatodik évben fordulnak termőre. Nagy terjedelmű gyökérrendszere
mélyre hatol a talajba. Levele fiatalon vörös, később sötétzöld,
virágzata sárgás-vöröses és az ágvégeken bugában fejlődnek. Hosszú
virágzatán ezer-hatezer halvány rózsaszín virág fejlődik. Egy ágon akár
több gyümölcs is terem. Akkor ígérkezik jónak a termés, ha meleg és
száraz időszakban érhet a gyümölcs. A mérete a fajtától függ, de
szilvától a dinnyeméretig váltakozik.
A mangó nagy exportőrei Közép- és Dél Afrika, Ázsia, Latin-Amerika és Izrael.
Miért jó?A mangó nem csupán
kellemes ízű vitamin- és ásványi anyag forrás, hanem enzime gyomorvédő
hatású A mangó gyümölcshúsának tápértékét nagy
szénhidrát tartalma adja. Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1, B2 és az E
vitamin is.
Ásványi anyagokban
is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyan úgy tartalmaz,
mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt
pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a
kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a
vér
koleszterin szintjét. A mangó 100g gyümölcshúsában 245kJ/59kcal / energia van.
Hogyan fogyasszuk?

A mangóhoz hozzájuthatunk nyers vagy konzerv formában. A mangó teljes
érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb, de túlérett
állapotban íze kissé émelyítővé válik.
Ha nyersen és frissen
vásároljuk, akkor mosás után hámozzuk meg és vegyük ki a magját. Ezt
követően feldarabolhatjuk a kívánt formában és méretben. A gyümölcs húsa
kiválóan illeszkedik a rákételekhez, sonkához és a lazachoz egyaránt.
Van,
aki a kettévágott gyümölcsbe likőrt önt, és lehűtve fogyasztja, de jó
bóléhoz vagy gyümölcssalátához, fagylalthoz is, továbbá finom kompót és
lekvár készíthető belőle.
Indiában sok háztartásban csatnit készítenek belőle, ami egy hindu eredetű fűszer-mártás.
Tippek - tanácsok
- puha gyümölcsöt választanunk, mert ha szobahőmérsékleten tartjuk, akkor néhány nap alatt megérik.
Érett állapotban 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben.
Megkísérelhetjük
a mangó csonthéjas magjának csíráztatását. Előtte azonban a friss
magról le kell kaparni a magszőrökre tapadt gyümölcshúst, majd megmosva
néhány napig érdemes száradni hagyni.
Ezt követően ültessük el púpos
részével felfelé, laza szerkezetű talajba, és lehetőség szerint olyan
helyre tegyük, ahol alulról meleg éri.
Érdekesség A mangó neve a tamil "mankay" szóból ered, amit a portugál kereskedők "manga"-ként fordítottak le.
Mivel a mangó Ázsia egyes országaiban a
szerelem szimbóluma, sok helyen az esküvői szertartásokon is megtalálható, így kívánják a bőséges gyermekáldást "elősegíteni".
A mangófa levele mérgező, ezért fogyasztása tilos, az elégetett levelek füstje pedig szem és tüdőirritációt okozhat.
Kommentáld!