Kertészet kert virágok növények: KERTÉSZKEDÉS - » Gyümölcsös » Aszalj és száríts a vitaminpótlásért

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 653 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 



A gyors és higiénikus aszalás a hagyományos tartósító eljárás korszerű változata. Az így tartósított zöldségek és gyümölcsök megőrzik zamatukat, illatukat, rostjaik állagát, vitamin és ásványianyag-tartalmukat. Így biztosíthatjuk, hogy nyári kedvenc gyümölcsünket télen se kelljen nélkülöznünk.

Aszalj és száríts a vitaminpótlásért

Van olyan gép, amelyikkel egyetlen éjszaka alatt, akár egyszerre is száríthatunk zöldséget, gyümölcsöt, gabonaféléket, fűszernövényeket. Az eredeti tápérték és íz nem változik, így az év bármely szakában hozzájuthatunk a csemegékhez.

 

Nagyon hasznos tanácsok:


Ha az aszalt gyümölcsöt rövid időn belül elfogyasztjuk, akkor nem szükséges olyan szárazra aszalni, mintha télire tennénk el. Így finomabb, ízesebb a gyümölcs, azonban rövidebb ideig áll el. Ilyen módon csak akkor aszaljuk a friss gyümölcsöt, hamarosan elfogyasztjuk. Ebben az esetben az előírt szárítási időt kb. 2 órával csökkentsük.

 

Az aszalt almaszeletet bemárthatjuk kevés olajban felmelegített tej vagy étcsokoládéban. A bemártott szeleteket tegyük egy tálcára, és a csokoládé-bevonatot hagyjuk teljesen megszilárdulni. Ezt a finom desszertet vendégeknek kávé vagy tea mellé kínálhatjuk.

 

 

olyan zöldfűszert szárítunk, amelyeket apróra vágva szoktuk használni, pl. petrezselyemzöld, kapor, majoránna, szárítás előtt nem szükséges a leveleket letépkedni, apróra vágni. A zöldfűszert szárastól tegyük be az aszalóba, majd mikor jól kiszáradt, morzsoljuk le a leveleket egy tálba. Jól zárható csavaros üvegben tároljuk.

Többféle szárított zöldfűszer felhasználásával elkészíthetjük a saját fűszerkeverékünket.
Javasolt hozzávalók: bazsalikom, petrezselyemzöld, majoránna, szárított, apróra vágott vöröshagyma és porított piros fűszerpaprika.

 

Gépi aszalóval igen finom pirospaprika-őrlemény is készíthető. Készítsük elő a valódi édes vagy csípős piros fűszerpaprikát. Hosszában szeleteljük fel, és tegyük be az aszalóba. Közepes fokozaton alaposan szárítsuk ki. Majd a teljesen megszáradt paprikaszeleteket őröljük meg erre a célra alkalmas darálóval. A legtökéletesebb aramájú fűszerpaprikát nyerjük.

 

 

Levegőillatosító keveréket is igen egyszerűen készíthetünk. Vágjunk le néhány elnyílott rózsát és tépjük le a szirmokat. Úgy a legszebb, ha minél több színből szárítunk. Tetszés szerint keverjünk hozzá bármilyen illatos virágot, szirmot, zöld ágacskákat, pl. menta, levendula, rozmarin, íriszt, körömvirág, vagy margarétaszirmot, stb. Valamennyi hozzávalót egyszerre berakhatjuk az aszalógépbe. Fontos, hogy a legalacsonyabb fokozaton szárítsuk, hogy megtartsák szép színűket. Ha jól megszáradtak, tegyük kerámiatálkákba vagy fonott asztali kosarakba, esetleg üvegtálkákba, és időnként csepegtessünk rá illóolajat.

 

A levegőillatosító látványos asztali dísz és finom illatot lebegtet az adott helyiségekben. Textilzacskókba töltött szárított sziromkeverékekkel ruhásszekrényt, ágyneműtartót is illatosíthatunk.

 

Saját gyógyszerkeveréket is előállíthatunk a gépi aszalóval, amelyben minden gyógynövény tökéletesen szárítható. Alacsony hőfokon szárítva ezek is megőrzik eredeti színűket, aromájukat.  A bogyós gyógynövényeket, pl. érett csipkebogyót, kökényt, stb. házilag szintén könnyen tartósíthatunk az aszalóval. Csupán elterítjük a tálcákon, és a szokásosnál kissé hosszabb ideig szárítjuk. Ha a kedvenc gyógynövényeinkből összeállított saját készítésű teakeveréket mutatós csavaros üvegbe töltjük. a konyhánk dísze is lehet.

 

 

Forrás: Sulyok Józsefné, 2014. augusztus 18., hétfő

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu