Az Amarillisz (hippeastrum vittatum) hazája Brazília, Peru, de nálunk is sok ablakban díszlik színpompás tölcséres virága.
Színe fajtától függ: lehet egyszínű, világos- vagy sötétpiros,narancssárga, hófehér, esetleg csíkozott.
A virág mérete is fajta szerint különbözik.Vannak kevés, de nagy
virágot hozók, s kedveltek a kisebb, de sok virágot adó fajták.
Száranként 3-5 virág is nyílhat rajtuk.
A virágboltban vásárolt, már
virágzó növényünket állítsuk világos helyre a lakásban, de ügyeljünk
rá, hogy közvetlen, tűző nap ne érje.
Öntözzük rendszeresen, vigyázva
arra, hogy földje a két öntözés között kiszikkadjon. (Ajánlatos a
cserép aljára törött cserépdarabokat tennünk, így elkerülhetjük, hogy a
hagyma vízben álljon.)
Virágzása idején ne tartsuk 20 foknál melegebb helyen, ha azt akarjuk, hogy minél tovább pompázzon.
Elnyílása után vágjuk le a virágfejet. Az üreges szárat azonban hagyjuk
meg, csak akkor távolítsuk el, ha teljesen elszáradt, ugyanis abból még
tápanyag megy vissza a hagymába.
Ha a virágszár is elsárgult,
ültessük át az amarilliszt friss földbe (Florasca B típusúba) úgy, hogy a
hagyma felső harmada kiálljon a földből.
Jó, ha május közepétől
szeptemberig szabadban - erkélyen vagy kertben - neveljük, közepesen
napos helyen. Rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk.
Szeptember elejétől fokozatosan csökkentsük az öntözések számát mindadddig, amíg a levelek egészen el nem száradnak.
A hagyma továbbra is maradjon földben, s 18-20 fokos helyen tároljuk.
Ezután következik a pihenési időszak, amit nem szabad öntözéssel
megszakítanunk.( Jó, ha párás a környezet, így a hagyma nem fog
kiszáradni.)
Január elején-közepén az amarillisz hajtani kezd.
A hagyma oldalán a bimbót vesszük észre először, majd középen a levelek törnek elő.
Ekkor kell elkezdeni ismét a rendszeres öntözést.
Húsvétra általában megörvendeztet bennünket csodálatos virágával, mintegy meghálálva a gondos ápolást...
Ha több amarilliszünk is van, ne sajnáljuk, bátran vigyük ajándékba
névnapra, születésnapra a bimbós állapotában levágott virágszárat,
hiszen vázában pár nap alatt kivirágzik, és 10-14 napig nem hervad el.
Igazán exkluzív ajándék!
Fehér színű változatából menyasszonyi csokrot is készítenek.
Az amarillisz szaporítása úgy a legegyszerűbb, ha szeptemberben az
anyahagymákról leválasztjuk az új sarjakat, s azokat fagymentes helyen,
homokba téve átteleltetjük.
Magról történő szaporítása körülményesebb, több türelmet igényel.
Általában az a hagyma hoz virágot, amelyen előző évben már legalább 5-6 levél volt!
Kártevői:
Ha rozsdás foltok jelennek meg a leveleken vagy a hagymán, akkor gombás fertőzés támadta meg.
Ellenségei lehetnek még a pajzstetvek és a gyökératkák.
A betegségeket ajánlatos a szakboltokban beszerezhető szerekkel
orvosolni (ott a szakemberek készségesen ajánlják a leghatásosabb
permetszereket).
Ha odafigyelünk kedves növényünk változó igényeire, akkor sok-sok évig is megmarad egy-egy amarilliszünk!
Különösen szívmelengető érzés, ha olyan példányt dédelgetünk, amit
valamelyik szerettünktől kaptunk, aki már hosszú évek óta nincs köztünk,
de emlékét az évről évre megújuló virág őrzi... mintha benne élne
tovább...
Krocsetta rovata (krocsetta.virtus.hu
Kapcsolódó cikkek:
Az amarillisz ültetése!