Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) egy
kétlaki, lágyszárú növény, mely a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába
tartozik. Dél-Kínában, Észak-Vietnámban, Dél-Kóreában és Japánban
őshonos, azonban mára már számos más országban (köztük hazánkban is)
beszerezhető, tartható. Legjobban a mérsékelt övi éghajlaton érzi jól
magát, ahol sok vizet és napsütést kap, a hűvös, hideg vidékeket nem
kedveli.
Fogyasztásának első írásos emléke 1406-ból lelhető fel, akkoriban, az
éhínség idején, a túlélés élelmiszereként tartották számon. Az 1500-as
évektől az orvoslás is felfigyelt rá és gyógynövényként vérvizelés,
ödémák és daganatos megbetegedések gyógyítására kezdték el használni.
Napjainkban megfigyelhető, hogy ahol e növényt rendszeresen fogyasztják,
az átlagos élettartam igencsak megnő! De vajon miért?
Fogyasztása segíti a test optimális homeosztázisának fenntartását,
továbbá in vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a vérnyomást a normális
határok közé szabályozza, egy tanulmány rámutatott például, hogy a magas
vérnyomást 82%-os hatékonysággal csökkenti (viszonyítási alapként a
gyógyszer 93%-os hatásfokkal tette mindezt, egy "egyszerű növénykétől"
tehát ez nem kis teljesítmény). Bizonyságot nyert továbbá, hogy növeli a
makrofágok, T-limfociták és természetes ölősejtek aktivitását, így
lényegében tumor gátló hatással is bír. Adaptogén, tehát a benne
található anyagok a mellékvesére hatva módosítják a szervezet stresszel
szembeni reakcióit, erősítve ezzel a stressz-tűrőképességet (hasonló
hatású növény még például a Fokhagyma és a Ginkgo is). E tulajdonsága
mindenképpen kiemelt figyelmet érdemel, különösen most, hogy a stressz
korunk népbetegségének tekinthető. Állat és klinikai kísérletek tanúsága
alapján kiderült, hogy rendkívül jótékony hatással van a szív- és
érrendszerre, ráadásul anélkül, hogy növelné az artériás nyomást.
Csökkenti a rossz és növeli a jó koleszterin szintet, illetőleg
mérsékeli a vércukorszintet is. Ezek után az már csak hab a tortán, hogy
természetesen antioxidánsban is rendkívül gazdag gyógynövény.
További érdekessége, hogy semmilyen nemű, az emberi szervezetre
toxikus (mérgező) hatású anyagot sem tudtak eddig kimutatni benne, tehát
méltán kaphatta a halhatatlanság növénye címet, hiszen gyakorlatilag
csak jótékony hatással bír az emberi szervezetre.
Levelei teaként, forrázva fogyaszthatók. Kereskedelmi forgalomban már
kapszulában is kapható.
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!