Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Akár kaptál egy csokrot, akár magad szedted a kertben, fontos, hogy a lakásban is minél tovább üde maradjon a virág. Nézzük, mivel segíthetsz a tövétől megfosztott növénynek!
A vázáról
A vágott virág eltartása már a vázánál kezdődik: legjobb az üveg, mert a fémből vagy mázas kerámiából olyan vegyi anyagok oldódhatnak a vízbe, amelyektől tönkremehet a virág. Használat előtt érdemes a vázát mosogatószerrel vagy ecettel kimosni az antibakteriális hatás érdekében, de utána jó alaposan öblítsd ki.
A virágról
A virágok szárából éles ollóval vagy snitzerrel 45 fokban vágj le 1-2 centit, hogy a sérült végüket eltávolítsd. A japán ikebana-művészek víz alatt végzik ezt a műveletet, tehát metszés közben már a váza vizébe lóg a virág szára, és nem is emelik ki onnan, nehogy légbuborék kerüljön a szárba, mert attól nem fog tudni vizet felszívni.
Ha erre nincs lehetőség, akkor a levegőn történő visszametszés után haladéktalanul állítsd a vízzel teli vázába a virágot. A virág száráról a vízbe lógó alsó leveleket is csípd le, máskülönben elkezdenek bomlani, ami kedvez a virágra káros baktériumok szaporodásának. Ha gallyakat is teszel a vázába, tisztítsd le a kérget a száruk végéről, hogy több vizet tudjanak felszívni.
A vízről
A vágott virág szereti az enyhén langyos vizet, kivéve a hagymás növények virágait, mint például a tulipán, mert azok a hideg vizet szeretik.
A vízzel kapcsolatban 3 szabály van: gondoskodj a baktériumok visszaszorításáról, a virág táplálásáról és a víz kémhatásának csökkentéséről, mert az enyhén savas vizet könnyebben fel tudják szívni a virágok, mint a semleges vagy lúgos kémhatásút.
Evégből a váza friss vízhez adj 1 kiskanál cukrot, ami táplál, és 1 kiskanál legfeljebb 8 százalékos ecetet, ami elpusztítja a bacikat és savasít. Ugyane célból hasznos lehet átlátszó fajta szénsavas üdítőből (tehát nem kólából vagy más színesből) 1 részt löttyinteni 3 rész vízhez, mert abban cukor van (tápanyag), illetve szénsav (pH-csökkentő).
Egyesek szerint a váza vízhez 1-2 csepp (!) hipót is lehet adni, mert az szintén gátolja a baktériumok szaporodását. De tényleg ne többet, mert egy kísérletben kupaknyi mennyiségtől harmadnapra kifakultak a virágok. Az interneten olvasható fémpénzes, szájvizes és aszpirines vízminőség-javítás nem bizonyított.
Az elhelyezésről
Ne zsúfold tele a vázát, mert akkor hamarabb elhervadnak a virágok, gyorsabban elfogy a a tápanyag, több baktérium kerül a vízbe. A vékony szárú virágokat megtámaszthatod egy szívószállal, amit hosszában snitzerrel felvágsz, és a szár köré húzod.
A csokrot ne tedd direkt napfényre, és mindig szedegesd ki belőle az elnyílt virágokat. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön huzatba, mert az fokozza a hervadást. A közelben ne legyenek gyümölcsök, mert azok etiléngázt bocsátanak ki, amitől szintén gyorsabban hervad a virág.
Csodára képes, ha éjszakára vázával együtt a csokrot beteszed a hűtőszekrénybe -- feltéve, ha van ekkora hűtőd és üres is. Ha viszont nincs, akkor éjszakára tedd hűvös helyre, például kamrába, pincébe, fürdőszoba padlójára a vázát.
Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.
Forrás: http://365.reblog.hu/igy-marad-tovabb-friss-a-vagott-virag-a-vazaban
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
FUTTASD BE! A LEGSZEBB VIRÁGZÓ FUTÓNÖVÉNYEK