Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
életmód 2012.10.29. | 14:57 Zöldparadicsom – Mértékkel, de fogyasszuk!
A
zöldparadicsom savanyúságnak eltéve igencsak finom tud lenni. Téli és
késő őszi húsos ebédekhez, amikor már a piacról kifogyott és lefagyott a
szezonzöldség, sokszor kerül elő a kamrákból. Vannak, akik igazából
szeretik, mások pedig csak azért fogyasztják savanyúságként, hogy ne
menjen kárba, s ha már más nincs, jó lesz az is.
Az idén mintha a fura nyári időjárás következtében zöldparadicsom is
több lenne. Jártamban-keltemben azt láttam, hogy tele vannak a kertek
éretlen, ki nem fejlődött példányokkal. A gazdák morgolódnak, hiába volt
rengeteg napsütés, a paradicsomok mégsem értek be kellőképpen, és
piacon sem lehetett házi ízűt (aki kóstolta az igazi kertit, az
valószínű a cikk olvasása közben is fel tudja idézni) találni.
Egyes kutatások szerint a nagyobb mennyiségben fogyasztott
zöldparadicsom mérgező is lehet, mi mégis szeretjük. Német adatok
szerint 100 gramm paradicsomban körülbelül 9–32 mg szolanin (toxikus
anyag) található. Aggodalomra nincs ok, mert megközelítőleg 1–2,8 kg
zöld paradicsom elfogyasztása lehet csak veszélyes, amit egészen
biztosan senki sem eszik meg egy ültében. Ecetes vízben való eltevés,
főzés vagy sütés által csökkenhet a szolanin mennyisége, ezért nyugodtan
kipróbálhatjuk az interneten is fellelhető, változatos
zöldparadicsom-recepteket.
Számomra egyik különlegesség, amit nemrég hallottam, de még nem
próbáltam, a sült zöldparadicsom. Több helyen is nagyon dicsérik, sőt
van, aki egyenesen rajong érte. Nekem kicsit bizarrnak tűnik, nem tudom
elképzelni, de mégis egyszerre taszít és vonz a gondolat, hogy éretlen
paradicsomot süssek ki bundában. Ha valakinek kedve támadna hozzá, íme, a
sokak által javasolt recept:
Sült zöldparadicsom
Hozzávalók (4–6 adag): 4 nagyobb, éretlen zöldparadicsom, só, őrölt
bors, 2 egész tojás, 2 evőkanál tej, 5 dkg liszt, 15 dkg kukoricadara, 3
dkg reszelt sajt; tálaláshoz: zöldsaláta, olívaolaj, balzsamecet.
A paradicsomok közepét eltávolítjuk, majd kb. 1 cm vastag szeletekre
vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk egy rácson, majd a
levet, amit engedett, letöröljük. Bepanírozzuk a szeleteket: villával
felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, sózzuk és borsozzuk. A
szeleteket először kevés lisztbe, majd tojásba, végül a reszelt sajttal
összekevert kukoricadarába forgatjuk. Egy nagy serpenyőben olajat
forrósítunk, majd a szeleteket mindkét oldalukon 3–3 perc alatt
aranyszínűre, ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk.
Olívaolajjal és balzsamecettel összeforgatott zöldsalátával kínáljuk
(chiliesvanilia.blogspot.ro ).
Vetési Júlia
Székely Hírmondó
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!