Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | Rádiné Zsuzsa | 2 hozzászólás
Ez
a meglepő módon elfeledett és mellőzött zöldség nemcsak a rák
megelőzésében juthat szerephez, hanem a magas vérnyomásra, illetve az
állóképességre is kedvező hatással van.
A cékla a libatopfélék családjába tartozó, évelő növény, amelynek szára a
második évben képződik. Karógyökere van, amely a répatestek
kialakításában játszik fontos szerepet, mert valójában ezt a
megvastagodott répatestet fogyasztjuk. A répahús színe általában vörös,
de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát
termesztik. A kutatások szerint Ázsiából került Európába. A céklát már a
babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi
hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy
rendeletben tette kötelezővé termesztését. A görögök Delphoiban céklával
áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát,
s valószínűleg a rómaiak voltak azok, akik ezt a főleg a Földközi –
tenger környékén őshonos növényt, elterjesztették Európa más részein is.
A középkori Angliában betegek és aggastyánok ételéül szolgált a cékla
könnyen emészthető levele, felénk pedig mindenekelőtt a fejés fogfájás
enyhítésére használták. Magyarországon az 1600-as években vált ismertté a
vörös cékla.
A cékla, különösen a vitaminhiányos tél végén, egyik legfontosabb
vitamin- és ásványianyag-forrásunk lehet. A legtöbbször ecetes lében,
savanyúságként fogyasztott céklában rengeteg értékes tápanyag rejlik.
Ezért is válhatott a sportolók népszerű táplálékává, mely nemcsak
rákmegelőző hatással rendelkezik, hanem vérnyomáscsökkentő és
állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is bír. Ez főként a cékla,
szokásosnál magasabb nitrát-tartalmának köszönhető. Így ez a zöldségféle
a kutatások középpontjába került, brit kutatók 2010-ben
megállapították, hogy egy pohár céklalé, nagymértékben csökkenti a
vérnyomást, valamint, hogy nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem
állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik.
Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy a cékla leve segít a vörösvérsejtek
regenerálásában és szaporodásában, ezért fogyasztását kiegészítő
gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén is. Nagyon fontos, hogy A,
B1, B2 és C- vitaminokat tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig
folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot.
Méregtelenítő hatású, rendszeres fogyasztásával javul közérzetünk. A
népi gyógyászat javasolja fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
Ráadásul szervezetünk a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat az
összes zöldség közül.
Hetente egyszer – kétszer ajánlott „céklanapot" tartani. Érdemes
legalább 3 decilitert elfogyasztani, vízzel, sárgarépa vagy uborka
levével hígítva, kiváló májtisztító hatást érhetünk el. A legjobb, ha a
cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. A
túlzott alkoholfogyasztás esetén is javallt a céklalé alkalmazása, amely
segít leküzdeni náthát és az influenzát is. Fogyasztása meggyorsítja a
mérgek és a salakanyagok eltávolítását, így székrekedésben és aranyérben
szenvedőknek ajánlható.
S nem utolsó sorban még egy fontos tény: 1961-ben dr. Ferenczi Sándor
állatkísérletek során felfedezte, hogy a cékla vörös festékanyaga, a
betain, tumorellenes hatású, meggátolja annak fejlődését. Az ezt követő
embereken végzett megfigyelések során pedig megállapították, hogy a
kemoterápián átesett páciensek állapota jelentős javulást mutatott
néhány hetes kúra után.
Magyar Hírlap
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!