Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egyszerű,de nagyszerű:a paradicsom csodát tesz velünk!
Egy piros gömbbe zárt csoda,amely sokat tesz az egészségünkért,és a szépségünkért,ezért érdemes rendszeresen ennünk,vagy pakolásként használnunk.Zöldség,vagy gyümölcs?Leginkább gyógynövény!
Mi van benne?
A paradicsomnak magas a víztartalma,emellett cukortartalma is jelentős.Sok benne a C-vitamin és a karotin,ásványi anyagai közül kiemelkedő a kálium-,magnézium-,kalcium,és nátrium tartalma.
Szépségünkre!
A paradicsomban lévő enyhe savak miatt fantasztikus arcpakolást készíthetünk belőle,vagy akár arctisztítóként is felhasználhatjuk.A pattanások ellen is bevethetjük,még a gyulladt,gennyes,aknés bőrt is képes meggyógyítani.Nemcsak a gyulladást csökkenti nagyon hamar,de fertőtleníti is a beteg bőrterületet.Akár csípésekre is tehetünk paradicsomot,mert hamar megnyugtatja a bőrt,csökkenti a fájdalmat,és a viszketést,lehúzza a duzzanatot.
Passzírozva is jó?
De még mennyire!Kutatásokkal bizonyították,hogy ha nyersen,passzírozva fogyasztjuk a paradicsomot,sokkal könnyebben szívódnak fel szervezetünkben a benne található értékes anyagok.
Mindenre képes!
A paradicsom kiváló vértisztító,a vérömlenyek felszívódását is elősegíti.Törekedjünk arra,hogy mindig érett paradicsomot válasszunk,amit,ha lehet nyersen használjunk fel.Így jóval hatékonyabb a gyulladáscsökkentő,keringést serkentő,érelmeszesedést gátló és koleszterincsökkentő hatása.A paradicsom gátolja a daganatos sejtek képződését és azok növekedését.Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a máj betegségek kialakulását,és az immunrendszerünket is ellenállóbbá teszi.A változókorban is nagy hasznát vehetjük,mivel jó hatással van a hormonokra,így csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit.Ha veseproblémákkal küzdünk,akkor mindenképpen igyunk minél több frissen elkészített paradicsomlevet,mert kiváló vesetisztító.Ha szeretnénk leadni néhány kilót,együnk minél több paradicsomot,mert a diéták elengedhetetlen kelléke.Serkenti az emésztést,és a zsírégetést is elősegíti.
Zölden is ehetjük!
Egy kísérlet során megállapították,hogy a még éretlen zöld paradicsom tartalmaz egy olyan anyagot-a tomatint és annak származékát,a tomatidint-,amely fokozza az izomsejtekben a fehérjetermelődést.A vizsgálatok során kiderült,hogy ez az anyag képes lassítani az öregedés miatt bekövetkező sorvadást,vagy akár a fekvőbetegek esetében történő izomelhalást.Az érelmeszesedés folyamatának csökkentésében is jelentős szerepe van,éppen ezért ilyen esetekben érdemes minél több nyers zöld paradicsomot fogyasztani,akár zöld turmixalkotórészeként is,vagy más,ízesebb,édesebb gyümölcslevekkel összekeverve.
Zöldség vagy gyümölcs?
Erre a kérdésre a mai napig nem született egyértelmű és mindenki által elfogadott magyarázat.A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény,mely Közép-és Dél Amerikában őshonos.Amerikában például hivatalosan is a zöldségek közé kell sorolni,hiszen furcsa lenne,ha az arrafelé oly közkedvelt ketchupról kiderülne,hogy az valójában gyümölcs szósz,és azt teszik a hamburgerükbe.A paradicsom valójában olyan termés,amely termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból inkább zöldség,termése fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs.De teljesen mindegy,hogy hová soroljuk,a lényegen ez nem változtat:nagyon egészséges,számtalan jótékony hatással bír,ezért együnk belőle minél többet!
Rosszkedvűző finomság.
Egy japán kutatás során 986 idős embert vizsgáltak.Megállapították,hogy azoknál,akik hetente legalább két alkalommal fogyasztottak paradicsomot vagy paradicsomos ételt,italt,46 százalékkal kisebb eséllyel jelentkeztek depressziós tünetek.Minél több alkalommal ettek belőle hetente,annál kevesebbszer kínozta őket rossz hangulatingadozás,vagy depresszió.
Ezt meg honnan vettük?
Cseppet sem mindegy,hogy milyen paradicsom kerül az asztalunkra.Óriási különbség van közöttük.Találunk ízes,zamatos,lédús,édes paradicsomot is,de sokszor vízízű,halvány színű termésbe futunk bele.Utóbbit genetikai beavatkozásokkal termesztik,és még éretlenül szedik le,majd gyakran olyan vegyszerekkel kezelik,amelyek-legalábbis kinézetre-éretté varázsolják a paradicsomot.Ennek a mutációnak azonban jelentősen alacsony a cukor-,vitamin-,és likopintartalma,így nem csak az élvezeti értéke elhanyagolható,de a szervezetre gyakorolt jótékony hatása is.Éppen ezért törekedjünk arra,hogy hazai kistermelők áruját vásároljuk meg,vagy ha van rá lehetőségünk,akkor mi magunk termeljük meg a zamatos finomságot.
Tudta?
A paradicsom allergiát is kiválthat,mivel-csakúgy,mint a mogyorónak,a zabnak,a kakaónak,a diónak és a mandulának-igen magas a nikkeltartalma,amely a tápcsatornában felszívódva sokunknál allergiás reakciókat idézhet elő.Egyes vizsgálatok arra is rámutattak,hogy köszvényes betegeknek nem javasolt a fogyasztása,mert fokozza a tüneteket,de ezt hivatalosan egyelőre nem sikerült bizonyítani..
http://www.mindmegette.hu/kereses/paradicsomos/
Forrás: Meglepetés 2018.Július 19. XXIII. évfolyam,29.szám
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Az immunrendszer három fő tápanyaga.
Jó-e valamire a tyúkhúr?
Tudta, hogy a sárgadinnye gyógynövény is?
Ételek, amelyek alapvetően fedezik a vasigényünket