Kertészet kert virágok növények: Csúnya és finom és egészséges és...

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 645 fő
  • Képek - 23301 db
  • Videók - 451 db
  • Blogbejegyzések - 759 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 645 fő
  • Képek - 23301 db
  • Videók - 451 db
  • Blogbejegyzések - 759 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 645 fő
  • Képek - 23301 db
  • Videók - 451 db
  • Blogbejegyzések - 759 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 645 fő
  • Képek - 23301 db
  • Videók - 451 db
  • Blogbejegyzések - 759 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 33 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu







A fekete retek jótékony hatásai

Számos változatát ismerjük: hónapos-, fekete-, jégcsapretek, stb. A fekete retket (melynek csak a héja fekete, a belseje fehér) nem csak külső héja, de markáns illata is megkülönbözteti a többi retekfajtától. Ne ijedjen meg tőle és ne borzassza el, higgye el, jótékony hatásai feledtetik majd ezt a kis kellemetlenséget.

 

A retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Pilnius római történetíró külön megemlékezik a germánok termesztette retekről, midőn Germániáról ír. Szerinte az óriási germán retkek némelyike akkora, mint egy kisgyermek feje.

A fekete retket a népi gyógyászat az emésztés elősegítésére, fertőzések ellen, pestis és tüdőbaj orvoslására, csúz és álmatlanság gyógyítására, skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, a nagymamától valószínűleg mindenki hallotta: a tetejét le kell vágni, a belsejét kikaparni, mézet önteni bele, majd a keletkező levet ki kell kanalazni.

Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik jótékonyan hat az agyműködésre is, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható.

A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását. Így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

A retket nem hiába kedveljük a salátánkba. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, hiszen serkenti az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is kitűnő.

Ha megfázás következtében eldugulnak a légutak, nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyermekeknél. A fekete retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. A gyerekeket nehéz meggyőzni olyan étel fogyasztásáról ami nekik nem „tetszik”, ilyenkor a reteklét rácsepegtethetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.

Tápértéke: A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat. Alacsony energia tartalmának köszönhetően fogyókúrás étrendekbe is kitűnően beilleszthető, nyersen és főzve is nagyon finom.

A retket, az eddigi szokásainktól eltérően, jobban is bekapcsolhatjuk az étrendünkbe. S ha egy talpalatnyi kertecskénk is van, adjunk helyet a reteknek, mert nagyon hálás csemege. Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású magas klorofil tartalma miatt. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében.

Végezetül ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy nagyon jó gyógyhatása ellenére, ne vigyük túlzásba a fogyasztását. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben fekete retket, vagy reteklét.

(Vitáltippek)

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

jochmann andrás üzente 8 éve

Népi mondás : reggel vétek, délben étek, este orvosság.

Válasz

Kiss Kamilla üzente 8 éve

Én úgy vagyok vele, hogy inkább ezt eszem, mint a gyógyszert.

Válasz

Wolf Kornélia üzente 8 éve

Kamilla, ez nagyon hasznos volt! Köszönet érte! :-)

Válasz

Both Mária üzente 8 éve

Most már itt a szezonja a fekete reteknek.Én is kipróbáltam amikor meg voltam hűlve.A méz vagy a retek használt nem tudom,de valami a kettő közül használt,vagy együtt a kettő.

Válasz

Szabó Gizella üzente 8 éve

Köszönöm Kamilla a nagyon jó cikket a fekete retekről.

Válasz

Ez történt a közösségben:

szilasi ilona 4 napja új blogbejegyzést írt: Vörös gumók.

szilasi ilona 4 napja új videót töltött fel:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu