Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Luca napján a falusi asszonyok lapos tálkákba búzaszemeket szórtak, meglocsolták,és a kemence közelébe rakták. a karácsonyra kizöldülő veteményből a jövő évi termésre következtettek. A tálat a búzafűvel az ÉLET JELKÉPEKÉNT a karácsonyfa alá, vagy a terített asztalra tették.
A hagyomány szerint ünnepek után az arasznyi búzát állatokkal etették fel, hogy egészségesek maradjanak, és megóvják őket a rontástól. Az életet jelentő gabona friss hajtása azonban az emberek egészségét is óvja. A búzafű friss leve értékes vitamin - és ásványianyag-forrás:
foszfor, kalcium, magnézium kálium nyomelemek, vas, mangán, réz jód, valamint A, B1, B2 B5 B10, E vitamin található benne. Létfontosságú fehérjéket,szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Különleges színanyaga, a klorofil kedvezően hat a szívműködésre, az érrendszerre, az emésztésre. Számos bioaktív összetevője tisztitja a vért, és semlegesíti a sejtekben tárolt mérgeket. Mivel a búzafű nagyon rostos, inkább csak a kipréselt levét fogyasztjuk.
Ideális táplálék a bűzacsíra is. A mag valóságos tápanyagbomba, mindazt, az útravalót tartalmazza, ami az új élet születéséhez szükséges. Csírázás során olyan vitaminok, enzimek, nyomelemek keletkeznek, melyekkel a száraz mag nem rendelkezik. Megnövekedik a B- és C vitamin tartalma, aktivizálódnak a benne lévő enzimek, ezáltal az összetett szénhidrátok egyszerű szénhidrátokra, a fehérjék aminosavakra, a zsírok zsírsavakra bomlanak, így nagyon könnyen emészthetővé válik.
A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű regeneráló, egészségvédő hatását.
Különösen ilyenkor hasznos fogasztani, mert energiát ad, feltölti a szervezet vitaminraktárát, és támogatja az immunrendszer működését.
TIPPEK:
Csíráztatáshoz csak hántolatlan, vegyszermentes, kifejezetten erre a célra szánt búzát vásároljunk - bióboltokban kapható. Egy éjszakán át langyos vízbe áztassuk a megokat, majd terítsük a csíráztató tálba, és tegyük meleg helyre (20-220 Cfok) Napont kétszer öblitsük le,hogy a magokat megóvjuk a penészedéstől. 2-3 nap múlva megjelennek az apró csírák, ezeket salátába keverve fogyasztatjuk.
(Forrás: gyogyhir )
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!