Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Köszönöm leveledet és tartalmas beszámolódat a kerti élményeidről. Örülök, hogy olyan sok, szép sikert értél el a kertészkedésben, és ez nem is ér váratlanul.
Tapasztalatból tudom, hogy aki megfelelő ismeretekkel felvértezve lát hozzá a kert ápolásához és a
munkálatokat idejében, gondosan végzi el, az bizton számíthat arra, hogy a növények gazdag terméssel hálálják meg a rájuk fordított fáradságot - és költséget.
Baráti körömben is azt tapasztalom, hogy a friss, kertből betakarított gyümölcsnek, zöldségfélének egyre nagyobb becsülete van, mégpedig nemcsak a jobb íze miatt, hanem azért is, mert a saját terményekről biztosan tudhatjuk, hogy nincsenek az egészségre ártalmas vegyszerekkel kezelve.
Telepítsd újra a szamócaágyástLeveledben írod, kedves Húgom, hogy nem voltatok megelégedve az idei szamócaterméssel. Ennek az okát abban vélem, hogy a szamócaágyást három éve telepítettétek és bizony a tövek már kezdenek kiöregedni.
A szamócaágyást három évenként újra kell telepíteni olyan helyen, ahol korábban nem termeltetek szamócát. Ajánlatos az új ágyás létesítése azért is, mert szinte évente jelennek meg új és nagyobb teljesítményű fajták, amelyek szebb, ízletesebb, nagyobb és több gyümölcsöt érlelnek a korábbiaknál. Érdemes ezeket fokozatosan bevonni a termelésbe.
Persze a saját palántákat is ültetheted. Most van a szamócaültetés időszaka, mert az augusztusban, legkésőbb szeptember elején kiültetett palánták meggyökeresednek, jól átvészelik a tél megpróbáltatásait és jövő tavasszal már teremnek is. A később ültetett palánták viszont a következő évben még nem nyitnak virágot, tehát nem teremnek.
Az ültetésre alkalmas szamócapalánta bőséges, bojtos gyökérzettel rendelkezik. Az ostorindákon fejődő, gyökértelen növénykéket hidegágyban meg kell gyökereztetni és később - október közepéig -kiültetni, de ezekről jövő tavasszal ne várj termést!
A szamóca igényes növény, ezért a talaját gondosan kell előkészíteni. A talajból szedd ki az előző növény gyökérmaradványait, és terítsd meg a felszínt érett komposzttal, szerves trágyával (Szuperkomposzt, Cofuna, stb.). Nagyon hasznos, ha ezeket kiegészíted 6-8 dkg/m2 műtrágyával. A trágyaanyagot be kell ásni és a talaj felszínét gereblyézéssel elegyengetni úgy, hogy morzsás szerkezetű, kerti földbe ültethessük a palántát.
Előnyös a talajt az ültetés előtt fekete fóliával takarni, mert ez megakadályozza a kiszáradását, mérsékli a gyomosodást és megvédi az érő gyümölcsöt attól, hogy az esők hatására a felcsapódó sártól szennyeződjenek. A fekete fóliát úgy kell kiteríteni, hogy az ágyást teljes szélességében borítsa és a széleit földdel rögzíteni kell, nehogy a szél belekapjon. Az ültetés helyén a fóliát át kell lyukasztani.
A palánták elrendezésének több módja is lehetséges. Azt ajánlom, hogy 40 cm sor- és 25 cm tőtávolságra ültess. Így a 120 cm széles ágyásban három sor fér el. Különös gondot kell fordítani arra, hogy a palánták olyan mélyen kerüljenek a földbe, hogy a gyökérnyakuk a talaj felszínével egy magasságban legyen. Mind a mély, mind a sekély ültetés hibás és visszaveti a tövek fejlődését.
Ültetés után az ágyást alaposan be kell öntözni, és a palántákat - száraz időjárás esetén - legalább hetenként egyszer újból bőségesen el kell látni vízzel.
Érik az őszibarackA piacra termelő gyümölcskertészek az őszibarackot félérett állapotban szedik, mert az ilyen gyümölcs szállítása és néhány napos tárolása kevesebb kockázattal jár. A családi ház körül vagy a hétvégi kertben álló őszibarackfák gyümölcsét célszerű a fán beérlelni.
Ennek két előnye is van: az érés utolsó szakaszában a gyümölcs hirtelen növekszik, mennyiségében gyarapszik, tökéletesen kialakulnak az íz-és zamatanyagok is, tehát a minősége összehasonlíthatatlanul jobb lesz. Az őszibarackot tehát csak akkor szüreteljük, amikor a gyümölcs csúcsa (bibepont) már puha és elnyerte a fajtára jellemző méretét, színét!
Indul a befőzési szezonGondolom, Nálatok is tetőpontjára hágott a befőzési szezon. Bármilyen sok munkával is jár ez most, érdemes a kamra polcait teli üvegekkel benépesíteni, mert télen felnőttek és gyerekek körében egyaránt nagy siker lesz a finom baracklekvár, a szilvadzsem és a savanyított uborka. Befőttes üvegeket és befőzési kellékeket itt találsz >>
Az öntözést most már mérsékeljétek, mert különösen a gyümölcsfák és a szőlőtőkék termőrügyeinek áttelelését veszélyezteti a nyárvégi gyakori öntözés.
Ennyi fért e rövidke episztolába, kedves Húgom! Várom leveleidet és Neked, valamint családodnak sikeres munkát, jó egészséget kívánok!
Kelt Füreden, augusztusban.
UTÓIRAT
A fekete szeder gyűszűméretű fényes fekete gyümölcseit csak akkor ajánlatos szüretelni, ha teljesen beértek és könnyen leválnak a kocsányról. Friss fogyasztásra és mélyhűtésre, házilagos feldolgozásra egyaránt nagyon alkalmasak.
A muskátli, a hibiszkusz, a leánder, a fukszia most dugványozható a legeredményesebben, mert a hajtás szövetei már kialakultak, de még nem fásodtak meg. A dugványok gyökeresedését elősegíti, ha műanyag zacskót borítunk föléjük a párolgás mérséklése céljából.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!