Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A zeller egyike a legnépszerűbb zöldségünknek, szinte elképzelhetetlen a jó házi húsleves nélküle.
A zeller kétéves növény, első évben szárgumót fejleszt, és csak a második évben virágzik és érlel magokat. Nagyon értékes zöldségünk, B1, B2 és C vitamin tartalma jelntős, valamint gazdag ásványi sókban is. Már az ókori görögök is felismerték értékét és gyógy- és fűszernövényként alkalmazták.
Három változata ismert, a gumós, a halványító és a szárzeller. Hazánkban általában a gumós változatot termesztik. Fény és tápanyag igényes növény, csírázáskor különösen vízigényes.
Viszonylag hosszú tenyészideje miatt érdemes már január végén-február közepén elvetni a magokat, ügyelve arra, hogy megfelelően laza, szobahőmérsékletű talajba kerüljenek, sűrűn szórva. A palántanevelés ideje akár 10-14 hét is lehet, mert a zellermagok lassan csíráznak és kezdetben a palánták is nehezen növekednek. A magvetés után érdemes a talajt állandóan nedvesen tartani, ezért a cserepet, vagy ültető ládát kezdetben le is takarhatjuk fóliával, vagy üveglappal.
A palánta megfelelő fejlődése érdekében két szikleveles állapotban tűzdelhetjük a növénykéket, ügyelve a megfelelő ültetési távolságra, ami 5-6 cm-es sortávolságot, és 2-3 cm-es tőtávolságot jelent. Egyszerűbb, ha a növényt tápkockába, vagy szivartálcába tűzdeljük.
A kiültetésre április végén-május elején kerülhet sor. Megfelelően előkészített laza talajba ültessük ki a zellert, lehetőleg olyan mélyre, mint amilyen mélyen a palántanevelés időszakában volt.
Ügyelni kell a gyommentességre és a megfelelő öntözésre. Zellerünk először szép és illatos levelekkel, majd gumójával hálálja meg a gondoskodást.
A zeller kitűnő fűszernövény, de emellett gyógyhatása is közismert, amelyet leginkább nyersen fogyasztva tudunk kiaknázni.
A zeller vízhajtó, a húgyutakat és a veséket védi a kórokozóktól, B vitamin tartalmának köszönhetően segíti a koncentrációt, és a stressz leküzdését. Fokozza az alhasi vérkeringést, ezért vágykeltő növénynek is tartják. Emellett a zeller-lét alkalmazzák a lúgosító kúráknál is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!