Kertészet kert virágok növények: A perzselő csók titka a hagyma

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 652 fő
  • Képek - 20411 db
  • Videók - 466 db
  • Blogbejegyzések - 801 db
  • Fórumtémák - 15 db
  • Linkek - 43 db

Üdvözlettel,

Kertészkedjünk együtt vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A perzselő csók titka a hagyma

Jól jöhet ez az információ így Valentin-nap előtt. Olvassuk csak!

„Gyakorlati tananyag

Reszeljenek meg két vöröshagymát, törjék meg a fokhagymát mozsárban: nem, lányok, a vöröshagyma, a fokhagyma nem büdös, földi gyümölcs mind a kettő, s illatos. Vágják jó apróra a cigánypetrezselymet, a pár paradicsomot, az édeshagymát és a fél pirospaprikát. Keverjék össze az egészet olajban, és tegyék félre ezt a dús, zamatos mártást. (Ezek a szamarak azt mondják, büdös a vöröshagyma, tudják is ezek, mi a tiszta illat! Vadinho nyersen is szerette a vöröshagymát, és a csókja perzselt.)” (Jorge Amado: Flor asszony két férje)

Pedig sokan félnek a hagymától erős szaga miatt, és semmiképpen sem ajánlják, hogy randi előtt vagy alatt hagymás ételeket együnk. A fenti idézet fényében lehet, hogy csak a hozzáállásunkkal van baj. Mindenesetre vállalkozó kedvű olvasóinknak segíthet az alábbi hagyma-összeállítás, hogy kikísérletezzék, melyiktől mennyire perzsel a csók...

Csokros hagyma (Allium cepa var. aggregatum G. Don)

csokros hagyma.jpg

Hazánkban egyelőre kevéssé ismert hagymaféle. Nevét onnan kapta, hogy főhagymája a tenyészidő alatt több fiókhagymát hoz. A hagyma húsa lilás- vagy zöldesfehér, nagyon kellemes ízű, nem csípős. Nyersen magában fogyasztva vagy salátaként kedvelt. Jól tárolható, így télen is folyamatosan fogyaszthatjuk.

Fehérhagyma

feherhagyma.jpg

A teljesen privát véleményem, hogy ez lehet az idézetben szereplő édeshagyma. Ez is a vöröhagyma egyik változata; illata és íze is enyhébb, édeskés, ezért kiválóan alkalmas salátákba, hamburgerekbe. Érdekessége, hogy kiszáradás után is fehérek maradnak buroklevelei. Állítólag a fehérhagymától nem fakadunk sírva, de az is sokat segít, ha felvágás előtt 10 percre mélyhűtőbe tesszük, mivel hidegen lassabban zajlanak le a kémiai folyamatok. Nem tárolható olyan sokáig, mint a vöröshagyma.

Fokhagyma (Allium sativum L.)

fokhagyma.jpg

Van egy vele kapcsolatos Murphy törvény: „A vöröshagyma illatát csak a fokhagyma nyomja el.” És ez sokat elárul róla. A fokhagymát zöldség mivolta ellenére legtöbbször fűszerként vagy gyógynövényként alkalmazzuk. Önmagában nyersen vagy pirítósra kenve fogyasztjuk, és húsételek, zöldséges egytálételek, levesek gyakori ízesítője.

Gyöngyhagyma

gyongyhagyma.jpg

Ezüstös vagy aranyos színű, kisméretű hagyma, leggyakrabban ecetes lében eltéve fogyasztják, de megfőzve is nagyon finom.

Kínai metélőhagyma, fokhagymafű (Allium tuberosum)

kinai metelohagyma.jpg

A snidlinggel rokon növény, nagyon hasonló életformájuk, termesztésük, de a kínai hagyma friss levelei fokhagymaízűek, a virága fehér.

Lilahagyma

lilahagyma.JPG

A vöröshagyma változata, annál enyhébb, édeskés ízű, enyhén csípős hagyma. Nagyon jól illik különféle salátákba. A francia ratatouille-ba is lilahagymát kell tenni.

Medvehagyma (Allium ursinum)

medvehagyma.jpg

Ez elmúlt időkben egyre nagyobb népszerűségre szert tevő medvehagyma mindössze 2-3 hétig kapható. Íze a fokhagymáéra emlékeztet, tehetjük salátákba, de készíthető belőle krémleves, különféle mártások, és apróra vágva ehetjük vajas kenyérrel is. A méheknek köszönhetően mézét is élvezhetjük.

Mogyoróhagyma, salottahagyma

mogyorohagyma.jpg

Ez is a vöröshagyma változata. A kicsiny, édeskés ízű mogyoróhagymát szívesen használja a francia konyha. Színe a lilától a szürkéig változhat. A salottahagyma a többi vöröshagymától eltérően több gerezdre bontható. Főleg húsokhoz és mártásokhoz használják.

Póréhagyma (Allium porrum L.)

leeks-winter-vegetable-lg-17064695.jpg

Egész évben kapható zöldség. Leggyakrabban leveshez vagy különféle mártásokhoz, rakott ételekhez használják. A zöld része salátába is kiváló. Aki a kertjében termeszt póréhagymát, annak érdemes apróra vágva megszárítani, és a szárított póréhagymával ízesíteni a mártásokat, leveseket.

Sarjadékhagyma, csöveshagyma (Allium fistulosum L.)

sarjadekhagyma.jpg

Csak hosszúkás, hengeres szárat fejleszt, külön hagymafejet nem. A fehér és a zöld része is felhasználható. Őshazája a Bajkál-tó környéke, így kitűnően alkalmazkodott a szélsőséges éghajlati körülményekhez is. Ezért bátran próbálkozhatunk konyhakerti termesztésével.

Snidling, metélőhagyma (Allium schoenoprasum L.)

snidling.jpg

Évelő növény, főleg a főtt ételek vagy egyéb fogások utólagos ízesítésére használjuk. A snidlinget főzni nem szabad, mert elveszti az ízét, így csak közvetlenül a tálalás előtt adható az ételekhez. Lehetőleg ne tépjük, hanem – minél közelebb a földjéhez – ollóval vágjuk le.

Sonkahagyma

sonkahagyma.jpg

A salottahagymával gyakorta kevert sonkahagyma teste hosszúkás, hengeres, íze nagyon kellemes, nem csípős, épp ezért salátákba, illetve mártásokba kitűnő.

Vöröshagyma (Allium cepa L.)

voroshagyma.jpg

Ez a legelterjedtebb és legismertebb hagymafajta, lehet erősebb vagy gyengébb ízű. A magyar konyha egyik legfontosabb ízesítője: fogyasztjuk nyersen, párolva, főzve, sütve. A pörkölt, a paprikás, a lecsó, a fasírozott, a főzelékek, a levesek, a szószok, a különféle egytálételek nélkülözhetetlen eleme.

A vöröshagyma kétéves fejlődésű növény, ha az első évben szedjük ki, akkor az alsó szárrész még nem vastagodott meg, ez az újhagyma. Leggyakrabban nyersen fogyasztjuk (akár a metélőhagymát), de készíthetünk belőle mártásokat, leveseket. Ezt is csak az étel elkészültekor szabad hozzáadni. Az újhagymánál kicsit karakteresebb a szintén még éretlenül, de fejlettebb állapotban kiszedett zöldhagyma.

 

Forrás: Kapanyél

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

Sült fokhagyma

Elkészítési idő: 20 perc


....4 egész fokhagyma ( szép nagy fejek ) ....só

...szárított kakukkfű vagy oregánó ... olívaolaj.



A fokhagymák laza papírhéját lehúzzuk,s a hegyes végüket levágjuk,hogy a hagymagerezdek " húsa " látszódjon.
Tűzálló tálra rakjuk,és olajjal meglocsoljuk.
Rászórjuk a fűszereket,alufóliával letakarjuk,és előmelegített sütőbe toljuk.
Mintegy 10 percig pároljuk,majd levesszük a fóliát,és pár percig tovább sütjük a
hagymákat,hogy szép sárgák és puhák legyenek.
Hagyjuk kihűlni,majd a gerezdeket kinyomkodjuk a héjukból.
Friss francia kenyér szeletekre téve kínáljuk. Hideg húsokhoz is kiváló.

A 100 LEGJOBB fokhagymás recept

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

Fokhagyma és a történelem


Ötezer évvel ezelőtti bibliloni ékírások már említik a fokhagymát és az óegyiptomi
papiruszokon is megtaláljuk.
A piramisok építését végző munkások (áradástól a ár levonulásáig a paraszto segédmunkát végeztek az építkezéseken,
a munkájukért cserébe gabonát kaptak a fáraótól) és szakmunkások ( kőfaragók,
szobrászok,festők) élelmezésében a kenyér mellett a nyers fokhagyma volt a legnagyobb tétel.
Az egyiptomi papiruszok már bélfertőtlenítő szerként is említést tesznek a fokhagymáról.

A Corpus Hippokraticumban ( i.e. 450). Diszkoridész De Materia ( i. e. 100)
művében,valamint Nagy Károly Capitulariumaiban szintén találunk a fokhagyma
gyógyászati célú alkalmazásairól leírást.
A római katonák is szívesen fogyasztották,mivel úgy tartották,hogy a fokhagyma növeli a bátorságot,harci kedvet.

A középkortól kezdve---gyógyászati alkalmazásain túl --a fokhagyma már ördögűző,
a gonoszt távol tartó szer is.
Erdély eldugott falvaiban ma is ( mint Bram Stoker Drakula című,híressé vált művében)
fokhagymakoszorúkat akasztanak a ház bejárata és az ablakok köré,hogy a rontástól, a
gonosz kísértő lelkektől megóvják a lakókat.

A történelem fintora talán,hogy ma már bizonyított tény:a fokhagyma fertőtlenít,számos betegséget gyógyít,enyhíti az öregedéssel járó panaszokat.

A 100 LEGJOBB fokhagymás recept

Válasz

Sályi Tiborné Erzsike üzente 11 éve

Nagyon-nagyon tanulságos ez a leírás a hagymáról,és fokhagymáról!

Mindkettő nagyon egészséges,gyógyító hatása van!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu