Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A hagymaféléket több mint ötezer éve fogyasztjuk rendszeresen. Magas illóolaj tartalmuk révén segítik az emésztést, de nem jók pl. epekő betegségben szenvedőknél (bár itt is vannak különbségek a hagymák közt). Csökkentik a magas vérnyomást, csökkentik a vér koleszterin szintjét, sőt, rákbetegséget megelőző hatásaik is ismertek.
Régóta tudjuk, hogy bélfertőzések gyógyításában kiválóak, ezért a cikk további részében a hagymafélék természetes antibiotikus hatásait kívánom részletesebben elemezni.
A fokhagyma, a vöröshagyma és a medvehagyma ilyen irányú hatásai érdekes eredményeket mutattak.
A fokhagyma nyersen szinte minden baktérium szaporodását gátolja: Staphylococcus, Klebsiella, Enterobacter, Coli, Dizentéria, Proteus, Pseudomonas, de a gyomorsav hatására a Proteus, az Enterobacter és a Coli baktérium elleni védő hatása már nem érvényesül.
A vöröshagyma jó a Staphylococcus, a Klebsiella és a Coli ellen, de a gyomorsav hatására minden baktériummal szemben elveszíti antibakteriális hatását.
A medvehagyma a Klebsiella és a Pseudomonas kivételével minden más kórokozó szaporodását képes gátolni, de a gyomorsav hatására csak a Staphylocosccus elleni védő hatása marad meg.
Tehát az antimikróbás hatások vonatkozásában kétségtelen, hogy a „hagymakirály” cím a fokhagymát illeti.
Más
a helyzet akkor, ha a hagyma gőzével inhalálnak, illetve a hagyma
zúzalékot hosszabb-rövidebb időre gyulladásos bőrelváltozásokra helyezik
(furunculus, karbunculus). Ebben az esetben a fenn említett
antibakteriális tulajdonságai mindegyik hagymafélének megmaradnak. De,
ha ezt az állapotot vesszük alapul, akkor is a fokhagymát illeti a
kitüntető cím.
A sütésen, főzésen átesett hagymafélék bár igen jó ízt kölcsönöznek az ételek többségének, már semmiféle antibakteriális hatással nem rendelkeznek. Sajnos minél több hőkezelés éri a hagymát, annál inkább elvész az antibiotikus hatás, viszont emészthetősége sokat javul és érzékeny gyomrúak, esetleg epebetegek is kisebb mennyiségben fogyaszthatják. Érvényesül a régi elv: valamit valamiért…
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!