Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kertészkedjünk együtt közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kertészkedjünk együtt vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Rádiné Zsuzsa indította 11 éve
A fűszernövények nagyon hasznosak - meghálálják, ha törődnek velük. Könnyű őket termeszteni, ízesítésre és gyógyításra is alkalmasak és kertünket is díszítik.
Hozzászólások eddig: 22
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
NÖVÉNYEK SZÁRÍTÁSA
Ha jó az időzítés és megfelelő a hőmérséklet, a szárítás nem boszorkányság. Rögtön a begyűjtés után óvatosan szárítva a növények megőrzik aromájukat. A legtöbb növény esetében az az ideális, ha meleg, száraz, sötét helyen kötegekben függesztjük fel. Amennyiben napon szárítunk, a növények elvesztik eredeti színüket, és értéktelenekké válnak. Minden további nélkül száríthatunk többféle növényt egy időben, ha az egyes fajtákat jól elkülönítjük. Meleg helyen mintegy 5 nap alatt megszáradnak a növények. Hűvös időben ez 2 hétig is eltarthat. Az első nap ideális hőmérséklete legalább 30 oC. a növényeknek tisztáknak és egészségeseknek kell lenniük. Kerüljük a növények mosását szárítás előtt. A megszáradt leveleket morzsoljuk le, a fás szárakat távolítsuk el. A kész fűszernövényt légmentesen zárható, sötét edénybe tegyük.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
ZSÁLYA
Kétéves növény. Virágzatában lévő illóolajáért termesztjük. Muskotály zamatú borok készítésére alkalmazható.
Forrázatát belsőleg felfúvódás ellen, külsőleg száj-, ill. toroköblítőként, gyulladásokra borogatással használjuk.
Többnyire mésztartalmú, humuszos, laza vályogtalajokon él, nagyon mélyen gyökerezik. Torokgyulladás ellen, fogínybetegség esetén, gyomorerősítő, éjjeli izzadás, légzőszervi betegségek, torokgyulladás, hólyaghurut ellen, szájüreggyulladásban szenvedőnek öblögető szere.
Hatóanyag: illóolaj (tujon, borneol, cineol, kámfor, pinén), glikozidok, flavonoidok, gyanta, cseranyag, keserűanyag.
Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban! Gyomor és bélpanaszok enyhítésére, epe, máj és cukorbajra, ajánlják. Levesekbe, főzelékekbe, salátákba, szószokba, pácokhoz, sültekhez, mártásokba, továbbá ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Egyes halételekhez zsályalevéllel, rozmaringlevéllel együtt kitűnő köretet készíthetünk belőle.
Termesztése:
Magról hidegágyi palántaneveléssel szaporíthatjuk. A magvetést érés után júliusban, vagy tavasszal márciusban végezzük. A 2 cm mélyre 25 cm sortávolságra vetett magokból folyamatos öntözéssel őszre fejlett 15-20 cm magas elágazó palántákat kapunk. Ezeket ősszel ültessük végleges helyükre. Tavasszal az elfagyott ágakat 5-6 cm-re vágjuk vissza, így a tő újra kihajt. A növény alakját az elvirágzás után metszőollóval alakítsuk.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
TÁRKONY
Fiatal levelei május végén, június elején a legaromásabbak. Salátákhoz, mártásokhoz, levesekhez, zöldbabból készült ételekhez használják. A tárkony házi szaporításával várjuk meg a bő fényű, melegebb tavaszi időszakot. Vízigényes növény és meleg, napos helyeken fejlődik jól. A növény 1 méter magas, és gyökérsarjakkal bokrosodik. A hajtásokat idejében körülkötéssel védjük az elterüléstől.
A Francia konyha kedvenc fűszere. Savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Levelei édeskés, kesernyés, borsos, kissé ánizsos ízűek. A petrezselyemhez hasonlóan -levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, zöldbab, borsó és burgonyafőzelék ízesítésére kiváló. Régebben majd minden házban kedvelt és gondosan őrzött fűszer volt. Erdélyből került hozzánk. Ma ismét kezd divatba jönni és mindjobban keresik. -Friss, -Zöld állapotban és megszárítva használják.
Tárkonyecet:
A tárkonyfűre annyi ecetet öntünk, hogy ellepje, néhány nap múlva annyira átveszi a tárkony illatát, hogy leszűrve bármilyen felsorolt ételt ízesíthetünk vele.
Termesztése:
Tavaszi tőosztással, vagy a tősarjak leválasztásával szaporítjuk. Májusban, amikor az anyatőnek 25-30 cm hosszú hajtásai vannak, a tő körül kibontjuk a földet, és a fehér járulékos gyökerekkel rendelkező zöld hajtásokat letépjük a tőről. Csúcsukat lecsípjük, és jól beöntözve új helyükre ültetjük. Levele virágzáskor a legzamatosabb, ekkor levágjuk, megszárítjuk, és morzsolva tároljuk. Szeptemberben ismételten vághatjuk.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
SZUROKFŰ
(vagy oreganó)
Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták.
Görögországban ma is szabadon nő a mezőkön. A szurokfű forrázata jó idegesség okozta fejfájásra, és nyugtató hatású is egyben.
Termőhely: a dombvidéki és hegyvidéki (roitkábban alhavasi) övben száraz legelőkön, napos erdők és cserjések szegélyén, ritkás erdei fenyvesekben, sovány gyepekben, rézsűkön található. A mérsékelten száraz, bázisokban gazdag, többnyire mésztartalmú talajokon él.
Gyógyászati felhasználása:
idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre.
Termesztése:
Magját márciusban vessük 0,5 cm mélyre, majd a palántákat 30x25 cm-re napos, meszes talajú ágyásba ültessük. A virágzás kezdetén júniusban és másodvirágzáskor szeptemberben vághatjuk.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
RUCOLA
(Eruca sativa L.)
BORSMUSTÁR, RUKKOLA,ARUGULA,ROCKET
Mediterrán növény. Apró termetű (20-25 cm), tősarjakkal terjedő és növekvő; apró, sárgásfehér, keresztesvirágú; erős, kissé dióra emlékeztető aromájú kétéves, de fagyérzékeny növény. Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit főként a meleg időszakban hozza. Leveleit saláták, levesek és tészták ízesítéséhez használhatjuk, vagy önmagában is lehet salátaalap natúr salátáknál.
Markáns íze miatt kis mennyiségben érdemes használni. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük. Mivel ezek a növények általában apró levelűek az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.
A rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének , ami apró lyukakat rág a levélbe. A bolha gyorsan szaporodik meleg, száraz körülmények között. A párásabb mikroklímában, megfelelő termőhelyen ez a kártétel csökkenthető. Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak. A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan rendelkezésünkre állhat a friss növény.
Vetés:
tavasztól őszig folyamatosan vethetjük, 10-20 celsius fokon 5-10 nap alatt csírázik. A vetést ritkítani nem szükséges.
Szedés:
júniustól-szeptemberig, a vetéstől számítva 4-6 héten belül szedhetjük.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
ROZMARING
Mediterrán eredetű növény, de Európa és Amerika nagy részén vadon nő. A rómaiak Aphrodité szent növényének tartották.
Vérkeringési problémákra, ideg-, és gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, menstruációs panaszok esetén, frissítő, vérkeringés fokozó, fejfájás ellen (terhesség esetén kerüljük alkalmazását). Élénkíti a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása van.
A rozmaring leveleit, virágos-leveles hajtásait és illóolaját számos országban használják a modern fitoterápia kezelések során is. Tartalomanyagai: illóolaj (1 -3%), fő összetevői a linalol (20 -25%)és linalilacetát (30 -40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok.
Gyógyászati felhasználása:
idegerősítő, ezért alkotórésze olyan nyugtató teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak segítenek áthangolni a pozitív működésre.
Termesztése:
30-70 cm magas fagyérzékeny növény, szabadban csak védett sarokban, szalmával, ronggyal takarva telel át, ezért általában cserepes növényként, vagy nagyobb ládákban nevelik. Tavasztól őszig a kertben, télen a lakásban tartják. Hajtásdugványról szaporítható. Az idősebb növényekről 10 cm hosszú hajtásokat vágunk, s az alsó leveleket leszedve vízben, homokban, vagy homok-perlit keverékébe duggatva gyökereztetjük. A gyökeresedés feltétele az állandó nedvesség, ezért a dugványokat üveggel, vagy fóliával takarjuk le. A meggyökeresedett hajtásokat cserépbe ültetve, többszöri visszacsípéssel formás bokorrá alakítjuk. Nyáron félárnyékos helyre tegyük ki a kertbe, verandára. A kertnek mediterrán hangulatot kölcsönöz.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
METÉLŐHAGYMA
(snidling)
A metélőhagyma jól mutat az ágyások szegélyén, és cserépben is nevelhető.
Mindenekelőtt fűszernövényként hasznosítják, és kevésbé díszítésre.
A virágokat le kell tépni, hogy a növény hosszabb ideig megőrizze aromáját. A leveleket lehetőleg frissen szedje. A virágzás után a levelek már nem olyan aromásak. Vágja vissza őket majdnem tövig, hogy friss zöld levél nőhessen a helyén.
A metélőhagyma nem alkalmas szárításra, mert elveszíti az aromáját, inkább fagyassza le összeaprítva.
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
MENTA
Bors-, vagy borsosmenta .
Mint teanövény a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy leveleit a konyhában főzéskor is fel lehet használni. A növény illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot tartalmaz. Évelő növényként évente kétszer lehet a leveleit levágni.
Enyhíti a felfúvódást, görcsoldó hatású, epehajtó, nem véletlen, hogy a bőséges arábiai ebédek után is borsmenta teát szolgálnak fel a vendégeknek.
Fűszernövényként igen ízletes joghurtos öntethez adagolni, úgy is kifejti gyógyhatását, sőt a joghurt savas hatása miatt még koncentráltabban.
Hatás:
Fő hatóanyaga a mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő, enyhe helyi érzéstelenítő, hűsítő, antiszeptikus hatású.
Termesztése:
Fény, víz és tápanyagigényes növény. Mélyebb fekvésű nyirkos talajokat kedveli. Szaporítani vegetatív úton tarackszerű gyökereivel, vagy gyökeres sarjairól lehet. Ősszel, vagy tavasszal ássuk ki a gyökerét, majd válogassuk ki a fehér színű gyökereket, ezek jobban sarjadnak. A felásott megműtrágyázott talajban 50 cm távolságra 10-15 cm mély árkokat húzzunk ki kapával. Ezekbe fektessük be zsinórszerűen a sarjakat, takarjuk, és taposás után öntözzük be őket.
Magról szaporítása: áprilisban kis cserepekbe vessük, és nyár végén ültessük végleges helyükre, egymástól 50-70 cm- re.
Figyelem! Tarackszerű gyökereivel rendkívül agresszíven terjed!
Rádiné Zsuzsa üzente 11 éve
MAJORANNA
A magyar majoránna különleges minőséget képvisel, „Hungaricum”-ként jelenik meg az exportpiacokon. Morzsolt, szárrészektől mentes herbája a magyar konyha kedvelt fűszereként közismert.
Kellemes illata és íze miatt az élelmiszeriparban (hús-, és konzervipari célokra) és az illatszeriparban is széles körben alkalmazzák.
Drogja szélhajtó, bélpuffadást enyhítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért emésztést serkentő teakeverékek alkotórésze.
Asztmatikus tünetek esetében az utóbbi években kedvező hatását figyelték meg. Külsőleg reumás panaszokat enyhítő kenőcsökben szerepel. Az ajakos virágúak családjába tartozó növény hazánkban egyéves. Szára 25-50 cm magas, felálló, dúsan elágazó. A fiatal hajtások szürkés zöldek, az idősebb szárrészek kopaszodók, pirosas barnák. Keresztben átellenes levelei rövid nyelűek, tojásdadok, ép szélűek, szürkén molyhosak. Virágzata 7-9 álörvből összetett, tömött álfüzér. A virágok kicsik, fehér vagy zöldes rózsaszínűek, a tobozpikkelyszerűen egymásra hajló murvalevelek hónaljában ülnek. Termése négy makkocska, igen apró, gömbölyded.
A magyar majoránna világhíre nagyrészt a termőtájak kiváló ökológiai adottságainak köszönhető. Származási helyéből következően azokat a termőhelyeket kedveli, ahol a magas nyári középhőmérséklet és a sok napsütés jellemző. A mag optimális csírázási hőmérséklete 18-20 °C. A kikelt kis növények növekedése 10 °C körüli hőmérsékleten leáll. Hideg- és fagyérzékeny, tápanyagigényes. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért vízigényes. Csapadékigénye a tenyészidőszakban 600-650 mm. Gyorsan melegedő, humuszban gazdag, jó vízgazdálkodású, középkötött, löszös csernozjom jellegű talajokon termeszthető. Hazánkban a Duna-menti öntéstalajok különösen alkalmasak termesztésére.
Termesztése:
Palántaneveléssel és helybevetéssel szaporíthatjuk. Szabadágyba márciusba vessük, simára elgereblyézett talajra szinte a talaj felszínére, mivel magja nagyon apró. Palántát fólia alatt, a lakásban cserében is nevelhetünk. A vetési idő március. A palántákat május elején ültethetjük ki 50x20 cm-re. 10-15 szálat ültessünk egyszerre, így nagyobb termést kapunk. A fűszernek való növényeket virágzás kezdetén júniusban vágjuk, 5 cm magas tarlót hagyjunk, hogy a növény sarjadni tudjon, s szeptemberben ismét vágható legyen.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás