szodorai iren üzente 13 éve
Delre finom toroskaposzta ,kulon sult pecsenye krumplival savanyu uborka,vacsorara orja leves tltott kaposzta sult kolbsz,hurka es vegul a hajas teszta.De jo is volt,de szep is volt!
szodorai iren üzente 13 éve
Edesanyam reggelire hagymat abalt verrel es a lesihust fokhagymasan keszitette,jottek a rokonok,kontyuk ala hajitottak a finom gyumolcs palinkat jo kedv,nevetes,mindenkinek megvolt a feladata,de inkabb az osszetartozas volt elso helyen,mint a munka!Igazuk volt!
schrancz Erika üzente 13 éve
Nálunk teknőbe fektették a leölt disznót, és egy tölcsérhez hasonló éles szélű
szerszámmal kaparták le hófehérre a disznót. Nálunk ismeretlen volt a pörzsölés.
szodorai iren üzente 13 éve
Szalmaval perzseltek a disznot anno,s nekunk gyerekeknek megvolt engedve kistuzet rakjunk a diszno korul.Oh Istenem az a finom fust illat,szalt a perje,ocsem arca ,mint a rozsa,ream volt bizva a melegbor kinalgatas.
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
Valahogy már nem is olyan mint az 50-60-as években,az volt az igazi.....szalmával kezdtük....
Lacziné Marika üzente 13 éve
Marika! A fülbedugás nálam is megvolt, de azután kisgyerekként nagyon élveztem a folytatást. Akkor még szalmával perzselték a disznót és el nem tudtak onnan kergetni.
Akkoriban tényleg hidegebbek voltak és nem emlékszem fekete Karácsonyra, mindig volt hó. Kezem lábam majd lefagyott, elöl a tűztől sültünk, hátul fagytunk, de fantasztikus élmény volt. A napot megkoronázta a disznótoros vacsora, ezen nem csak a résztvevők, a közeli rokonok és barátok is részt vettek. Miután mindenki megkapta a kóstolót (ebben minden "termékből" volt egy kicsi) meg lehetett nézni mi maradt. Természetesen aki kapott kóstolót, az a saját disznójából viszonozta, így szinte egész télen volt friss disznótoros.
Kiss Kamilla üzente 13 éve
Nekem kolbászom van, neked banánod. Na, most mit is csináljunk? Azt hiszem nekem azért jobb dolgom van, mert én vehetek banánt a boltban (igaz nem olyan finomat, mint a tiéd lehet), de te nem biztos, hogy kapsz kolbászt. Tavaly, amikor a fiam Amerikában volt három kívánsága volt, hogy küldjek neki kolbászt, Erős Kamillát (erős darált paprika) és csigatésztát. Egyszer küldtem neki, a kolbászt elkobozták. Amikor a lányom ment ki, ő már ügyesebben csomagolt és sikerült kivinnie neki.
Kiss Kamilla üzente 13 éve
jochmann andrás üzente 13 éve
Kis kiigazítás. Ha kisebb volt a disznó estére elfogyott, ha nagyobb vagy kettő, maradt estére is.
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
András nevűek csak ketten vagyunk itt közösségünkben, de igyekszünk begyűjteni minden köszöntést és jó kívánságot! Nagyon kedvesek vagytok!
Kamilla! Eddig még nem tudtam, hogy András naphoz milyen népi szokások kapcsolódnak, de most megköszönöm, hogy ebben a cikkben megmutattad!
Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve
Abi Karam Samirné Marika üzente 13 éve
Jó lenne most egy kis kolbász!!!! belöle!!!!
Hagyományörzés szép dolog!!!és sok érdekes van benne.
Gyerekkorunkban mi is minden évben majdnem vágtuk disznót, igy tél elején, bár akkor hidegebbek voltak, hó is volt,tudom , emlékszem mindig , hogy vártuk ezt a napot!! De a malac levágást sohasem tudtam megnézni.Mindig az ágyban maradtam, s fejemre húztam a párnát is, hogy ne halljan szegény állat sirását.....de hát sajnos ennélkül nincs disznóölés!!!
schrancz Erika üzente 13 éve
Nagyon szépen köszönjük Kamilla.
A múlt héten egy ismerősnél volt disznóölés, hát majdnem elfutott a disznó, 5 férfi
futott utána....
Kiss Kamilla üzente 13 éve
Kiss Kamilla üzente 13 éve
Ha már így tetszik nektek ez a téma, engedjétek meg, hogy csatoljak egy linket, ahol olvashattok szülővárosomról, az itteni disznóvágásokról (21. oldalon) akit érdekel csemegézhet belőle:
http://www.muzeum.bacskiskun.hu/kiadvany/muzeumor/muzor04_01.pdf
Kiss Kamilla üzente 13 éve
Felénk reggelire sült hús, sült vér és abált máj járja, na meg az elmaradhatatlan forralt bor. Délben az orjalevesbe rakunk egy kis kolbászt, persze a frissből, na meg királyhurkát, és házi csigatésztával adunk mellé. Addigra már kész a hurka és a kolbász is, és az igazi jó kis töltött káposzta (ezt mindig abalével készítjük). Délutánra marad a zsír kisütése, a húsok rendezése. Ha kisebb volt a disznó délutánra kész volt minden, ha nagyobb volt, vagy kettő akkor estébe nyúlott az egész.
[Törölt felhasználó] üzente 13 éve
Szia Kamilla !De jó,hogy hoztad ezt a cikket !Városi lány lévén ugyan nem sok hagyományos disznóvágásban volt részem,de akad kellemes emlékem,élményem.Ahol én vettem részt disznóvágásokon,ott este a toros leves,a hurkaleves volt,amit az abaléből készitettek,tésztával.Jelenlegi lakóhelyemen is szokás volt a kántálás,de én ezt már csak a kis falunk történetéről irott könyvben olvastam.
Pusztai Adrienne üzente 13 éve
Nagyon hasznos ha felelevenititek a népszokásokat, mert már a mai fiatalok nem nagyon ismerik. Kevesen vannak közülük akik láttak diszno vágást. Boldog névnapot az andrásoknak!
szodorai iren üzente 13 éve
Isten eltesse az Andrasokat!Ezek olyan szep igaz tortenetek,mar ujra nosztalgiazom.Koszonjuk szepen!